Kanadska senzacija v Planici, Slovenke ostale praznih rok

Smučarski skoki 1. Mar 202319:21 > 19:21
Alexandria Loutitt
Foto: Profimedia

Mlada Kanadčanka Alexandria Loutitt (264,4 točke) je svetovna prvakinja v smučarskih skokih na veliki skakalnici. V Planici je konkurenco ugnala za več kot deset točk. Prste pri velikem uspehu imata tudi slovenska trenerja v kanadski vrsti Janko Zwitter in Igor Cuzner. Slovenke so pričakovale odličje, a ostale praznih rok. Ema Klinec je z dobrim finalnim skokom končala na sedmem, Nika Križnar pa na desetem mestu.

Svetovno prvenstvo v Planici piše lepe zgodbe. Ena najlepših je zagotovo spisala mlada Kanadčanka Alexandria Loutitt, ki je bila najboljša že na mladinskem svetovnem prvenstvu v Whistlerju, na olimpijskih igrah v Pekingu pa se na tekmi mešanih ekip razveselila tudi brona. V finalu je s skokom 136,5 metrov pometla s konkurenco, druga je bila Norvežanka Maren Lundby (254), tretje pa Nemka Katharina Atlhaus (245,9 točke), ki je v Planici trem zlatim kolajnam dodala še bron.

Slovenki Ema Klinec in Nika Križnar, ki sta blesteli predvsem na torkovem treningu in bili med najboljšimi tudi v kvalifikacijah, nista navdušili. V prvi seriji, v kateri so vladale precej spremenljive razmere, se nista znašli. 117 in 118 metrov, kolikor sta skočili, ju je močno oddaljilo od vrha, saj sta zasedli 11. oziroma 15. mesto in zapravili praktično vse možnosti, da se vmešata v boj za odličja.

Ema Klinec
Foto: Profimedia

V finale se je z 22. dosežkom uvrstila tudi Maja Vtič, tekmo pa je predčasno sklenila Nika Prevc, ki je po ponesrečenem nastopu končala povsem pri repu na 40. mestu.

Ob zelo spremenljivem vetru sta si vodstvo po uvodnem skoku delili Norvežanka Lundby in 19-letna Loutitt (130,9), tretje mesto pa je zasedala trikratna svetovna prvakinja na tem SP Nemka Althaus (126).

Slovenke so slab vtis rahlo popravile v finalu. Križnar je skočila 128,5 m in je napredovala na deseto mesto, Klinec pa je s tretjo najboljšo oceno drugega skoka in 131,5 m pridobila štiri mesta. Maja Vtič se je od prvenstva poslovila s 24. mestom.

V četrtek ob 17.30 bodo na veliki skakalnici v kvalifikacijah za petkovo posamično tekmo nastopili še moški. Slovenske barve bodo branili Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar in Domen Prevc. V soboto bo za konec skakalnega dela SP še moška ekipna tekma.

SP v Planici, velika skakalnica, ženske:

Komentari

Vaš komentar