Hud padec Petra Prevca v Planici

Smučarski skoki 1. Mar 202314:533 komentarji
Peter Prevc. Foto: Aleš Fevžer

Trening pred četrtkovo tekmo na veliki skakalnici svetovnega prvenstva v Planici je zaznamoval grd padec slovenskega "kapetana" Petra Prevca.

Gledalcem v Planici je danes zastal dih, najuspešnejšega slovenskega skakalca vseh časov Petra Prevca je v drugi seriji uradnega treninga – domnevno zaradi okvare vezi – zavrtelo takoj po odskoku, nakar je z velike višine hudo padel, a ostal pri zavesti. Z reševalnimi sanmi so ga odpeljali iz izteka, ob tem pa je dvignil roko in pomahal gledalcem.

“Peter Prevc je po padcu pri zavesti in se normalno pogovarja. Odpeljali so ga v vojaško bolnišnico Rola, kjer ga bodo pregledali,” so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije. Kot je pozneje dodal tiskovni predstavnik zveze Tomi Trbovc, najstarejši izmed bratov Prevc zaradi padca čuti bolečine v hrbtu.

Sporočilo SZS (17.02)

“Peter Prevc je bil po zdravstveni oskrbi v Planici s helikoperjem prepeljan v Univerzitetni klinični center v Ljubljano, kjer so zdravniki opravili dodatne preiskave. Ob padcu je na srečo utrpel le udarce zaradi katerih čuti bolečine, ter lažji pretres možganov. Zaradi navedenega bo ostal na opazovanju. Več informacij sledi jutri,” so malo čez 17. uro sporočili iz SZS.  Več o tem in o prvih odzivih …

Foto: padec Petra Prevca

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Peter Prevc
Foto: REUTERS/Borut Zivulovic via Guliver

‘Kapetan’ slovenske moške reprezentance na tem prvenstvu na uradni tekmi še ni nastopil. Za nastop na srednji skakalnici trener Slovencev izbral Timija Zajca, Anžeta Laniška, Žigo Jelarja in Lovra Kosa, prva dva sta nastopila tudi na mešani ekipni tekmi, v kateri je Slovenija osvojila tretje mesto. Peter je skupaj z bratom Domnom treniral v Kranju, danes pa bi se moral znova boriti za nastope na Bloudkovi velikanki.

V prvi seriji sta se od slovenskih orlov sicer izkazala Timi Zajc (132 m) in Anže Lanišek (130,5) in zasedla drugo in tretje mesto, povsem pri vrhu pa sta bila v drugi seriji, ko je bil Zajc prvi (134 m), Lanišek pa drugi (133). Nato sta oba izpustila tretji poskus (tako kot na srednji napravi), v katerem pa je bil vseeno najboljši Slovenec. Domen Prevc je skočil 131 metrov in za 2,5 točke premagal prvega skakalca te zime Halvorja Egnerja Graneruda.

Selektor Robert Hrgota je po treningu izbral četverico, ki bo jutri nastopala v kvalifikacijah. Ob Zajcu in Lanišku bosta mesti zasedla še Žiga Jelar in Domen Prevc, brez nastopa pa bosta ostala Lovro Kos in nesrečni Peter Prevc.

“Poleg Timija in Anžeta sta v ekipi še Domen in Žiga, Lovro pa ostaja v pripravljenosti za sobotno ekipno tekmo, saj so zadnji trije vsi na zelo podobni ravni. Če bosta Žiga in Domen nadaljevala v tem ritmu, bosta tudi na ekipni tekmi. Timi in Anže sta trenutno izjemno močna. S svojimi skoki sta dokazala, kam sodita. Danes smo izkoristili domač teren. Lovro odločitev razume, a mu seveda ni lahko. Motivacije mu ne manjka,” je Hrgota pojasnil svojo odločitev.

Kvalifikacije bodo jutri, posamična tekma bo na sporedu v petek, za soboto pa je predvidena še ekipna tekma.

Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Nesrečen pripetljaj s treninga predstavlja hud udarec za slovensko skakanje na domačem prvenstvu. Peter Prevc je bil v tej zimi resda v senci reprezentančnih sotekmovalcev (6. mesto kot najboljši rezultat) in je ostal brez nastopa na srednji napravi. Vseeno pa velja za nesporno legendo skokov in najboljšega slovenskega tekmovalca v zgodovini tega športa. Pohvali se lahko z velikim kristalnim globusom (2016), zlatim orlom za zmago na znameniti turneji štirih skakalnic, štirimi olimpijskimi kolajnami, tremi s svetovnih prvenstev in štirimi s svetovnih prvenstev v poletih. Obenem je zbral kar 57 uvrstitev med najboljšo trojico. Med temi je tudi kar 23 zmag.

Komentari

Vaš komentar