Ponesrečena predstava Ilke Štuhec

Alpsko smučanje 8. Dec 202310:44 > 11:16 0 komentarjev
Ilka Štuhec. Foto: AP Photo/Giovanni Pizzato via Guliver

Medtem ko je Sofia Goggia prepričljivo dobila uvodno superveleslalomsko preizkušnjo nove sezone, pa se Ilki Štuhec (31. mesto) nastop v St. Moritzu ni posrečil. Občutno več si obeta od sobotnega smuka.

Kdor čaka, dočaka. Tudi smučarji so po kar sedmih zaporednih odpovedih (Zermatt, Beaver Creek) dočakali odprtje nove sezone v hitrih disciplinah. Konkretno, dočakala so ga dekleta, ki so se v neugodnih vremenskih razmerah pomerila za prve superveleslalomske točke v St. Moritzu. Slaba vidljivost (sneženje, megla) je težave povzročala številnim tekmovalkam, še najbolj očitno pa se je na vse okoliščine v svojem slogu ”požvižgala” Sofia Goggia.

Italijanka, ki je znana po svojem brezkompromisnem in pogosto tveganem smučanju, je bila na progi Corviglia za razred boljša od konkurence. Če v zgornjem delu še ni našla najhitrejše linije, pa je ob prehodu v tehnični odsek povsem odskočila. Nedosegljiva je bila predvsem v osrednjem delu, elegantno pa se je znašla tudi na prehodu v ciljni del. ”Nisem imela občutka, da se dovolj hitra. Nastop je bil mejen, saj je bila vidljivost slaba. Rezultat pa je dober za zagon,” je bila zadovoljna 31-letna smučarka iz Bergama.

V cilju je za svojo 23. zmago v karieri, šele šesto v superveleslalomu in prvo v tej disciplini po dveh letih, Goggia za kar 95 stotink sekunde prehitela Avstrijko Cornelio Hütter. Vse ostale tekmice so bile za več kot sekundo počasnejše. Vključno z domačo zvezdnico Laro Gut-Behrami, za katero je bila to že 78. uvrstitev na stopničke za zmagovalke, in pa Mikaelo Shiffrin.

Sofia Goggia. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati via Guliver

Američanka je na četrtem mestu zobe znova pokazala tudi v hitrih disciplinah in tako povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Njena najbližja zasledovalka Petra Vlhova namreč ni pripotovala v St. Moritz, medtem ko pa je bila najstarejša članica karavane svetovnega pokala Federica Brignone tokrat peta.

Brez točk pa je ostala edina slovenska smučarka v hitrih disciplinah Ilka Štuhec. Z zaostankom štirih sekund in šestih desetink je Mariborčanka, ki je imela v slabih razmerah in ob zadržanem pristopu nemalo težav z navezovanjem zavojev, zasedla 31. mesto. Trideseterico je zgrešila za sedem stotink sekunde. To je pod ravnjo rezultatov iz pretekle sezone, ko je po dveletnem zatonu nekoliko dvignila tudi superveleslalomsko krivuljo. Predvsem pa bo svoj nastop hitro pozabila zaradi same izvedbe.

”To je bilo slabo,” je bil v svoji oceni realna Ilka. ”Nisem napadala. Bolj ali manj sem se borila za preživetje. Bila sem preveč pasivna, s telesom nagnjena nazaj. Zaostanek je ogromen. Sofia je smučala neverjetno, tudi tekmice so napadale. Jaz sem le preživela.”

Precej več si Ilka Štuhec lahko obeta od sobotnega smuka, ki se bo predvidoma začel ob 10.30. Prav v St. Moritzu je namreč lani po kar 1428-dnevnem čakanju znova stopila na stopničke za zmagovalke. Kandidaturo za visoko uvrstitev pa je vložila tudi na uradnih treningih, kjer je bila ta teden druga in peta.

St. Moritz, superveleslalom, ženske:

1. Sofia Goggia (Ita) 1:16,63
2. Cornelia Huetter (Avt) +0,95
3. Lara Gut Behrami (Švi) +1,02
4. Mikaela Shiffrin (ZDA) +1,08

31. Ilka Štuhec (Slo) +4,06

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!