Maribor Anteja Šimundže 2.0: kdo bo ostal in kdo odšel?

Nogomet 8. Dec 20239:00 4 komentarji
nogomet nk maribor ante šimundža
Foto: Jure Banfi

Ante Šimundža je v NK Maribor znova prišel z enim samim ciljem. Vrniti vijolice na pota stare slave. To pomeni napasti vrh slovenskega nogometa in nato iskati odmeven rezultat v Evropi. Pot, na katero se podaja, ni enostavna. A na njej sklepanja kompromisov ne bo. 52-letnik je postal alfa in omega dogajanja v štajerskem ponosu. Kdor ne bo dosegal njegovih zahtev, bo srečo moral iskati drugje.

V nogometnem Mariboru je zavel veter sprememb. Veter, ki se bo kmalu spremenil v orkan. Ta pa bo iz Ljudskega vrta zelo verjetno odpihnil marsikoga, ki si ne zasluži biti del najtrofejnejšega kluba v Sloveniji, a se je tam, na kakršenkoli način že, pač znašel.

Oceno, kdo je in kdo ni primeren za NK Maribor, bo podal Ante Šimundža s svojimi najožjimi sodelavci. Če kdo, potem ravno 52-letnik, ki je z Mariborom osvajal lovorike ter pisal nepozabne evropske zgodbe kot nogometaš, pomočnik in glavni trener, zelo dobro ve, kaj so standardi, ki jih je v štajerskem ponosu enostavno nujno dosegati, če želiš biti uspešen.

Ante Šimundža je preverjena kvaliteta, ki je Mariboru že prinesla ogromno lepih trenutkov. FOTO: Jure Banfi

Poglejmo si samo sredin remi s Koprom, ko se je Maribor trikrat vrnil po zaostanku in na koncu osvojil točko (3:3). Marsikateri trener bi bil s tem zadovoljen ter pohvalil igralce, ki so pokazali karakter in se na težkem gostovanju trikrat vrnili v igro. No, tudi Šimundža jih je, ampak zelo na kratko. Precej daljši je bil pri odkritem pojasnilu, da to, kar smo videli, niso standardi, ki jih bo toleriral v Mariboru. Igralci bodo morali pokazati precej več, če bodo pod njegovo taktirko želeli ostali del vijolične zgodbe.

Šimundža po tekmi s Koprom za kamere Sportkluba

Zahovićeve besede, ki dajejo misliti

Da se bo v Mariboru spremenilo še marsikaj, preden bo klub znova uspešen, je v naši nogometni oddaji Pod prečko poudaril tudi najuspešnejši športni direktor v zgodovini slovenskega nogometa Zlatko Zahović.

“Maribor zdaj pot pozna. Stroka pozna pot. December bo zelo pomemben. Trener bo zagotovo odigral svojo vlogo, pomembno bo, da jo bo tudi vodstvo kluba. Maribor ima trenutno dvanajst, trinajst igralcev, ki lahko odgovarjajo na zahteve trenerja. To je premalo. Tudi v začetni enajsterici je nekaj igralcev, ki težko odgovarjajo na zahteve tega sistema, ki so velike. Je pa ta sistem zmagovalen. Vprašanje, ali bo za vrnitev Maribora dovolj en prestopni rok, morda dva ali trije, pomembno je, da je pot prava,” je izpostavil nekdanji slovenski reprezentant.

Zlatko Zahović verjame, da je za Maribor trenutno prava le ena pot. Da sledi Anteju Šimundži. FOTO: SPS.

V nadaljevanju tako skušamo odgovoriti na vprašanja, kdo so trenutno igralci NK Maribor, ki lahko odgovarjajo zahtevam Anteja Šimundže. Naš seznam je skupek informacij, ki jih pridobivamo od različnih virov blizu kluba, predvsem pa tistega, kar pokaže igrišče. Slednje je vselej najbolj pomembno.

Za koga ne bo mesta v Mariboru Anteja Šimundže?

Nekaj imen lahko ob razmišljanju o prihodnosti NK Maribor že prečrtamo. Preprosto zato, ker se nekaterim nogometašem iztekajo pogodbe, nove pa, če ne bo kakšnih res velikih zasukov, ne bodo podpisali. Tako bo brez nastopa Maribor zapustil vratar Marko Zalokar, zaradi česar lahko njegov prihod v Ljudski vrt dokončno označimo kot potezo za destabilizacijo Mure ob boju za naslov v sezoni 2021/2022.

Maribor najkasneje ob koncu sezone zapušča tudi Nemanja Mitrović, ki je sicer na zadnji tekmi in pol zamenjal poškodovanega Maxa Watsona, a je tudi njegova pogodba v zadnjih mesecih, nove pa ni na vidiku. S koncem sezone se izteče tudi posoja Xhuliana Skuke, ki je pod Šimundžo sicer dobil nekaj priložnosti za dokazovanje, a težko govorimo o tem, da jih je ravno izkoristil. Njegov največji doprinos k uspehom kluba bo tako “fantomska” enajstmetrovka na tekmi z Differdangejem.

Vijolična zgodba Xhuliana Skuke bo imela očitno le eno poglavje. Foto: Aleš Fevžer

Razmišljali smo že o tem, da v Šimundžinih načrtih nista niti Aljaž Antolin in Ishaq Rafiu, ki tudi v zadnjih tednih ostajata pri praktično neobstoječem statusu v trenutnem življenju NK Maribor. Vprašanje, kaj si lahko v prihodnosti obeta tudi Luka Uskoković, ki pod Šimundžo v prvenstvu ni odigral še niti minute, prednost pred njim pa je ob poškodbi Watsona dobil Mitrović. Podobna vprašanja si verjetno zastavlja tudi Marin Laušić, ki trenutno v Mariboru “pobira drobtinice”, v kratkih epizodah na zelenici pa ni pokazal nič posebnega.

Povsem v anonimnost je poniknil tudi Ignacio Guerrico. Argentinec je sicer odigral celotno tekmo na debiju Anteja Šimundže in bil del zmage proti Muri, nato pa na naslednji tekmi proti Bravu igrišče zaradi nezadovoljstva trenerja zapustil po manj kot pol ure igre. Vrnitve nazaj zanj očitno ni več, na nekaterih tekmah, ko Maribor v kadru nima treh vratarjev, je celo zadolžen za to, da pred tekmo ogreva čuvaje mreže. Kaj to pove o njegovem statusu v ekipi, presodite sami.

nogomet nk maribor nš mura ignacio guerrico
Ignacio Guerrico je eden redkih nogometašev, ki je v Ljudskem vrtu še od časov Maura Camoranesija. Foto: Jure Banfi

Kdo ima nad sabo vprašaj?

Zagotovo se o svoji prihodnosti v Mariboru trenutno pošteno sprašuje Marko Božić. Potem ko je bil nekaj časa stalnica začetnih enajsteric Anteja Šimundže, je Avstrijec na zadnjih tekmah izgubil svoje mesto, dno pa dosegel na tekmi s Koprom, ko ga je Mariborčan v igro poslal v drugem polčasu in ga nato v 72. minuti zamenjal. “Ni si zaslužil, da ostane na igrišču,” je z besedami, ki povedo vse o tem, kakšen je trenutni status krilnega napadalca, zadevo pokomentiral trener vijolic.

Verjetno se o tem, kako in kam naprej, sprašuje tudi Mark Strajnar. Bočni branilec je v obdobju Anteja Šimundže začel le eno tekmo, ki jo je Maribor proti “njegovim” Domžalam celo dobil, a je 19-letnik nato že derbi s Celjem znova presedel na klopi. Tudi Erico Castro, ki je v Ljudski vrt prišel na eksplicitno željo Damirja Krznarja, je bil na začetku novega obdobja še prvokategornik, zdaj pa dobiva zgolj še kratko odmerjene časovne epizode na zelenici.

nogomet nk maribor nš mura erico castro
Erico Castro je zadnja okrepitev NK Maribor, a vprašanje, kako dolgo bo ostal v Ljudskem vrtu. Foto: Jure Banfi

Pod vprašajem je tudi prihodnost Maxa Watsona, ki je vse od svojega prihoda v Ljudski vrt eden bolj standardnih nogometašev v zasedbi vijolic, a se tudi pri njemu pojavljajo vzponi in padci. Nestanovitnost je verjetno tudi razlog, da v podpis še ni dobil nove pogodbe, aktualna pa se mu izteče s koncem sezone. Vprašanje je tudi, kaj bo z Itsukijem Urato, ki je prav tako stalnica pri Šimundži, a ima pogodbo z Mariborom sklenjeno le do poletja. Z možnostjo podaljšanja sodelovanja še za eno sezono.

Vprašaje enostavno moramo dodati tudi ob imenih igralcev, ki zaradi dolgotrajnih poškodb trenutno niso del vijoličaste zasedbe in še nekaj časa ne bodo. To so kapetan Martin Milec, Gregor Sikošek in Behar Feta. Milec in Sikošek sta preverjena kvaliteta, nekdanja reprezentanta sta, ko in če sta zdrava, nogometaša “kot iz laboratorija” Anteja Šimundže. Feta pa tako ali tako ostaja popolna uganka. Njegov potencial lahko ocenimo le po tem, da je blestel v drugi makedonski ligi. V vijoličastem prav veliko še ni pokazal.

Gregor Sikošek
Kdaj se bo na nogometna igrišča vrnil Gregor Sikošek? Foto: Uroš Skaza

Kako se bo Maribor ‘rešil’ odvečnega kadra?

Ker se že decembra v Mariboru obeta precejšnja prevetritev kadra, se pojavlja vprašanje, kako se bo Maribor razšel z nekaterimi posamezniki, ki imajo pod Kalvarijo sklenjene še precej dolge in donosne pogodbe, a v klubu nimajo prihodnosti. To bo bržkone delo za športnega direktorja Marka Šulerja, pred katerim je precej pestra zima. Tudi zato, ker Korošec s klubom še vedno ni podpisal nove pogodbe, aktualna pa se mu izteče s koncem sezone.

nogomet NK MariborMarko Šuler
Ante Šimundža ne bo veliko zahteval samo od svojih varovancev, ampak tudi od Marka Šulerja. Foto: Jure Banfi

Kdo se zdi “varen”?

V zadnjem času pogosto slišimo, da Mariboru manjka kvalitete. Nedvomno jo je s svojim prihodom dodal El Hilal Soudani, ki je ‘nivo nad’ slovensko ligo in bo kljub statusu veterana eden ključnih mož prihodnosti NK Maribor. Podobno velja tudi za Josipa Iličića, čeprav bo njegova vloga verjetno nekoliko drugačna od tiste, ki jo bo imel Alžirec.

Svoje je s prihodom Šimundže dokazal tudi Blaž Vrhovec, malo verjetno pa je, da bi trener vijolic Aleksa Pihlerja, ki mu je dal celo status podkapetana, po eni slabi predstavi, kakršna je bila v Kopru, izbrisal iz svojih načrtov. Se bo pa moral, kar velja tudi za trenutno standardna Andraža Žiniča in Svena Šoštariča Karića, tudi v prihodnosti pravzaprav vsak nogometaš, ki bo želel obdržati svoj vijoličasti dres, vedno znova dokazovati.

nogomet nk maribor nš mura ante šimundža aleks pihler
Ante Šimundža je Aleksa Pihlerja vrnil v nogometno življenje. Foto: Jure Banfi

Velika perspektiva kluba je Marcel Lorber, ki je bil po tekmi s Celjem javno izpostavljen kot nogometaš, ki ni dal tistega, kar je trener od njega pričakoval. A očitno je mladenič kritiko znal sprejeti in se je hitro vrnil na raven predstav, kakršnih smo z njegove strani vajeni v tej sezoni. To je dokaz karakterja, kakršne Šimundža vselej išče in želi imeti v svoji ekipi. Tudi Jan Repas in Arnel Jakupović sta trenutno dodana vrednost mariborske ekipe. Čeprav še ni podpisal nove pogodbe, to velja tudi za vratarja Ažbeta Juga.

Zdi se, da je Šimundža zadovoljen tudi z učinkom Marka Kolarja, ki sicer krvavo potrebuje zadetke, v prvenstvu ga sploh še ni dosegel, a je v vlogi bolj povlečene “devetke” marljiv delavec, kakršne novi/stari trener NK Maribor ceni. Pa ima dovolj kvalitete, da ostane v načrtih stratega vijolic? Ve se, kdo bo, tako kot za vse ostale, podal končno oceno. Ante Šimundža.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje