Tekaški torek v Planici po zlatem okusu Američanke

Smučarski teki 28. Feb 202313:56 0 komentarjev
Foto: Guliverimages

Američanka Jessie Diggins je svetovna prvakinja v smučarskem teku na 10 km s posamičnim startom na svetovnem prvenstvu v Planici. Preostali kolajni sta osvojili Švedinji, srebrna je bila Frida Karlsson, bronasta pa Ebba Andersson. Najboljša Slovenka Eva Urevc je po hitrem začetku zasedla 20. mesto.

Prve tri tekmovalke so bile precej hitrejše od tekmic, največ moči pa je imela 31-letna Američanka. Najboljša je bila prav na vseh vmesnih časih, a je bila prednost pred obema Švedinjama sprva še zelo majhna. V zadnjih treh kilometrih pa je Diggins močno pospešila in ciljno črto prečkala 14 sekund pred Karlsson, še 5,5 sekunde več je zaostala Andersson.

Za Američanko, ki je na prestolu nasledila Norvežanko Therese Johaug, je to šesta kolajna s SP in druga zlata po Val di Fiemmeju pred desetimi leti. Takrat je skupaj s Kikkan Randall slavila v ekipnem sprintu. To sta tudi edini kolajni z zlatim leskom za ZDA v zgodovini svetovnih prvenstev.

Švedinje so v Planici na četrti preizkušnji prvič ostale brez zlata. Karlsson je po skiatlonu osvojila še svoje drugo srebro, skupaj je bila 23-letnica doslej na SP že petkrat druga. Andersson je zlatu iz skiatlona dodala še današnji bron, skupno je to šesta kolajna za 25-letnico. Najboljša slovenska tekmovalka Eva Urevc je hitro začela in bila na prvem vmesnem času osma. Nato je že do polovice malce popustila, zaostanek pa se je nabiral tudi v drugem delu preizkušnje.

Na koncu je zasedla 20. mesto z zaostankom 1:23,3 minute za zmagovalko. Anja Mandeljc je bila 28. (+1:58,5), Neža Žerjav 49. (+3:55,1), Anita Klemenčič pa 56. (+4:22,9).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!