Timi Zajc ostaja umirjen in potrpežljiv

Smučarski skoki 26. Dec 202316:30 1 komentar
Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

Podobno kot lani Timi Zajc tudi na uvodu letošnje sezone svetovnega pokala ne blesti. A slovenski smučarski skakalec je že večkrat dokazal, da je najboljši, ko to najbolj šteje.

S 149 osvojenimi točkami Timi Zajc po osmih tekmah svetovnega pokala zaseda 16. mesto v skupni razvrstitvi. Le tri uvrstitve med deseterico, od tega dve na uvodnih preizkušnjah v Ruki na Finskem, zagotovo niso izpolnile pričakovanj ambicioznega smučarskega skakalca, ki mu zmagovalni oder še zdaleč ni tuj. V svoji karieri je nanizal kar enajst posamičnih uvrstitev na stopničke, zato ne preseneča, da s potekom sezone ni povsem zadovoljen.

“Začel sem zelo dobro, a so se nato začela nihanja, oziroma so bile na sporedu zahtevne skakalnice. Predvsem tista v Lillehammerju me je precej zdelala. Sledili sta dve zahtevni tekmi, kjer so bile neugodne razmere. Enostavno se hitro lahko zgodi, da nimaš več stika z najboljšimi, četudi forma ni tako slaba,“ ugotavlja Timi Zajc.

Ob široki konkurenci ni prostora za napake

Temu pritrjuje tudi glavni trener Slovencev Robert Hrgota, ki meni, da njegovemu tekmovalcu manjka predvsem več mehkobe, bržkone pa na tekmah tudi glava ni prava, saj je na treningih in kvalifikacijah ves čas med najboljšimi šestimi skakalci. Ko k temu prištejemo še letos izjemno široko konkurenco, hitro postane jasno, da tekmovalca lahko že najmanjša napaka stane vrhunske uvrstitve.

Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

“Tudi lani je bila zgodba podobna. Zavedam se, da se mora za vrhunski uspeh marsikaj sestaviti. Vidimo, da so lahko skakalci iz celotne nemške in avstrijske reprezentance sposobni biti na stopničkah. Obenem se prebujajo tudi Norvežani. Konkurenca je zares velika in enostavno ni prostora za napake, saj se vseh deset najboljših lahko prebije na zmagovalni oder. Moram biti potrpežljiv in umirjen ter čakati, da pride moj čas,“ drame ne želi zganjati Zajc.

To je tudi eden od glavnih razlogov, da je 23-letnik pri dajanju napovedi pred pričetkom novoletne turneje precej previden. “Težko povem, s čim bi bil res zadovoljen. Nekaj so namreč želje, povsem nekaj drugega pa realnost. Glede na moj položaj, mislim, da je najbolje, da grem iz tekme v tekmo in sproti vidim, kako se bodo stvari odvijale,“ pravi smučarski skakalec.

Brez naziva ostal tudi Tim Gajser

A Zajc je že večkrat dokazal, da je najboljši, ko to najbolj šteje. Nazadnje na letošnjem svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka. Sijajen uspeh mu sicer letos ni prinesel naziva najboljšega slovenskega športnika, pravzaprav ni pristal niti med tremi najboljšimi, kar pa po zagotovilih sogovornika ni bil razlog, da se prireditve v Cankarjevem domu pretekli teden ni udeležil.

Timi Zajc
Foto: Newspix.pl/Guliverimage

“Mislim, da je pred novoletno turnejo čas, da se bolj posvetim treningom,“ trdi Zajc in dodaja, da zaradi izbora ne goji zamer. “Če sem prav spomnim tudi Tim Gajser, ki je petkratni svetovni prvak v motokrosu, predlani ni bil izbran. Kaj več doseči, je v Sloveniji skoraj nemogoče. Iskreno lahko povem, da vsak vidi favorita v svojem športniku in nič drugače ni tukaj. Zagotovo pa si vsak, ki je bil na športniku leta, zasluži ta naziv. Še posebej letos je bila izbira zelo težka,“ je še pristavil Zajc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje