Pirotehnika, alkohol, zastave … Policija odgovarja

Smučarski skoki 19. Mar 20245:30 0 komentarjev
Planica bakle
Foto: Aleš Fevžer

Vstopili smo v planiški teden. Pred najbolj pomembnim tednom za prenekaterega slovenskega ljubitelja športa (finale svetovnega pokala; 21.–24. 3.) smo se pogovarjali z vodjo Sektorja uniformirane policije pri Policijski upravi Kranj Urošem Čadežem. Zaupal nam je, kako se izogniti preveliki gneči, česa se na prizorišče ne sme prinesti, in med drugim navedel najbolj bizarne primere, ki so se policiji zgodili v dolini pod Poncami.

Uroš Čadež se s projektom Planica ukvarja že kar nekaj časa.

Tudi te dni ima polne roke dela. Za Sportklub je med drugim poudaril, da mit o Planici kot pregovornem “prazniku alkohola” ne drži, saj se trend umirja, pomiril pa nas je tudi ob vprašanju, ali je na najbolj obiskanem športnem dogodku v državi možen podoben scenarij, kot se je pred slabim mesecem zgodil na nogometni tekmi v Murski Soboti.

Gospod Čadež, Planica predstavlja velik logistični zalogaj za vse, tudi goste. Kdaj bi gledalcem svetovali, naj se odpravijo na pot proti prizorišču, če se tekma začne že dopoldne?

Najprej je treba preračunati pot do izvoza Hrušica. Od tam je treba računati na dobre pol ure vožnje, pa še iskanje parkirnega prostora, pri čemer jih bo usmerjala varnostna služba.

Komu policija toplo odsvetuje odhod v Planico? Za koga velja rdeča luč?

Pridejo naj vsi ljudje dobre volje, a tisti, ki so nagnjeni k prekrškom in kaznivim dejanjem, niso dobrodošli. Zagotavljamo visoko raven varnosti.

Planica bakle
Foto: Aleš Fevžer

Kaj je bila najbolj bizarna stvar, ki se je policiji zgodila ob skokih v Planici?

Ene same ne morem izpostaviti, se pa kar pogosto zgodi kaj stresnega, da prijatelji ali družinski člani nekoga pogrešajo. Sodeluje več enot: konjeniki, kriminalisti, letalska enota, uprava za informatiko in telekomunikacije, gre za široko paleto naših kolegov. Število ljudi dopolnjujemo v premem sorazmerju s številom obiskovalcev po posameznem dnevu.

To sicer ni nogometna tekma, da bi obstajala bojazen pred kakšnim topovskim udarom, kot smo mu bili priča pred tedni v Fazaneriji, toda v Planici pogosto zagorijo bakle. Kako se PU Kranj pripravlja na to, da prepreči tovrstno eksplozijo?

Za zagotavljanje varnosti je v prvi vrsti odgovoren organizator. Ta je pri samem načrtovanju prireditve sprejel določene ukrepe in eden izmed teh je tudi pregled vseh oseb na vhodih na prireditveni prostor. Tam se pogleda, da gosti ne prinašajo orožja, nevarnih predmetov, pirotehnike itd. Lahko se zgodi, da kakšna od teh stvari tja zaide. Sam prižig bakle pomeni kršitev zakonodaje, za kar je izrečena sankcija. Varnostniki, reditelji in policisti bomo razporejeni po vsem prostoru, ta se tudi nadzira s kamerami, tako da … Če bi prišlo do tega, kar ste sami rekli, bomo ugotavljali, kdo je kršitelj, in ga primerno oglobili.

Obstajajo kakšne izjeme glede vnosa zastav ali transparentov?

Ti morajo biti na takšnih nosilcih, ki ne sodijo v kategorijo nevarnih predmetov. To ocenjujejo varnostniki na samem vhodu.

Uroš Čadež v sredini na novinarski konferenci pred športnim dogodkom leta; FOTO:

Večna težava Planice je prekomerno pitje alkohola. Marsikdo zna pred, med in tudi po tekmah pregloboko pogledati v kozarec. Kako vidite to problematiko in ali se zadeva kakorkoli spreminja?

Odsvetujemo kakršnokoli vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega policija odsvetuje, da se na prizorišče pride v vinjenem stanju. Skozi leta, vsaj kar pomnim, se stopnja alkoholiziranosti med gosti znižuje. Recimo, še pred 20 leti je bila ta prireditev znana kot ‘praznik alkohola’, v zadnjem obdobju pa se to močno umirja. Govorim iz izkušenj, koliko onemoglih oseb srečujemo, za njih skrbi zdravstvena služba. Edini problem vidim v tem, da nekateri vozniki sami pri sebi ne znajo primerno oceniti, kakšna mera popitega alkohola je primerna za uživanje, preden se odpravijo iz Planice in zopet sedejo za volan. S tem ogrožajo varnost sebe in vseh okoli sebe.

Kaj kot predstavnik policije sporočate vsem obiskovalcem letošnje Planice?

Navijajte korektno in športno. Vzdržite se nasilnih dejanj, skrbite za lastno varnost, poskrbite za svojo imovino, s tem boste izdatno pripomogli k varnosti na prireditvi.

Peter Prevc zaključuje skakalno kariero in morda začenja policijsko?

Nimam podatka (smeh). Je naš kolega, a o njegovih načrtih boste morali povprašati njega. Pri nas je dobrodošel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!