Ugibanja o usodi smučarske junakinje zime

Alpsko smučanje 18. Mar 20248:52 0 komentarjev
Lara Gut-Behrami. Foto: Profimedia

Lara Gut-Behrami si je tudi na teoretični ravni že zagotovila drugi veliki kristalni globus. Ob tem pa je nekaj olja na ogenj ugibanj o njeni prihodnosti dolil kar njen oče Pauli Gut.

Slika bi bila verjetno res drugačna, če Mikaela Shiffrin 26. januarja ne bi že v zgornjem delu olimpijskega smuka v Cortini d’Ampezzo pristala v zaščitni ograji. Američanka se je sicer nato vrnila, vendar “le” toliko, da je dobila še dva slaloma, potrdila mali globus in rekordni števec zmag prestavila 97. A čeprav je njena poškodba res zaznamovala v sezono, pa novi zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala Lari Gut-Behrami ne gre očitati izjemnosti in rezultatske premoči.

Izkušena Švicarka, ki je bila najboljša že v sezoni 2015/16, ko je s pridom izkoristila umik Tine Maze in odsotnost poškodovane Anne Veith, je v iztekajoči se sezoni zbrala osem zmag in skupno 16 uvrstitev na oder za zmagovalke. Na svojem računu ima 1680 točk, osvojen veleslalomski globus, ta teden pa bo v Saalbachu poskušala potrditi še smukaškega in superveleslalomskega. Ob tem je zaslužila tudi že 578 tisoč evrov, kar je največ v ženski konkurenci.

Prihodnji mesec bo dopolnila 33 let. Spada v starejšo smučarsko gardo. In medtem ko njena konkurenčnost nikakor ni vprašljiva, pa se v zadnjem obdobju sprožajo ugibanja o njeni prihodnosti. Za dodatno negotovost je v pogovoru za Blick poskrbel njen oče Pauli Gut. ”Svojega potenciala še ni izkoristila in želi več. A kdo ve, morda bo že jutri rekla, da se umika,” je dejal in ob vprašanju, ali se mu zdi ta scenarij realen, v smehu šaljivo pristavil: ”Morda tega kakšen teden še ne bo naredila.”

Spomnimo, o morebitnem slovesu na vrhuncu kariere je pred časom ugibala tudi njena nekdanja tekmica in zdaj strokovna televizijska komentatorka Tina Weirather. ”Športnik nerad odgovarja na vprašanja o umiku. Lara je dejala, da bo smučala do leta 2025. Morda je torej to njena strategija, s katero se izmika vprašanjem” je dejala nekdanja prva superveleslalomista svetovnega pokala in dvignila nemalo prahu.

Sezona smučarskega upokojevanja se je sicer začela še pred koncem sezone. Doslej so slovo napovedali Giuliano Razzoli, Marie-Therese Sporer, Thomas Dressen, Josef Ferstl, Meta Hrovat, Štefan Hadalin … Deležni pa smo bili tudi obratne smeri. Lucas Braathen se vrača v tekmovalno karavano, norveško zastavo pa bo zamenjal za brazilsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!