Vesna Fabjan odgovarja: Z Anamarijo smo imeli dogovor, a …

Smučarski teki 4. Okt 202218:41 2 komentarja
Foto: MaPa

Po nedavnem intervjuju z Anamarijo Lampič, v katerem je novopečena biatlonka izrazila razočaranje, da je po majskem slovesu od smučarskega teka iz nekdanje panoge ni nihče poklical ali stopil v stik z njo, se je za Sportklub na dogajanje odzvala vodja panoge za smučarski tek Vesna Fabjan. Nekdanja slovenska reprezentantka izjav Lampičeve ne razume in poudarja, da je bil med vsemi stranmi sklenjen drugačen dogovor.

“Od moje najave, da odhajam v drugo panogo, me nihče iz smučarskega teka ni poklical, me vprašal, kako sem, kaj počnem in kakšni so moji načrti. Očitno me niti ne pogrešajo, zato ne vem, kaj načrtujejo. Z nobenim nisem spregovorila niti besedice. Enkrat smo se videli, se pozdravili in je to bilo to. Kdo ve, kakšni so njihovi interesi, a se mi ne zdi, da bi morala biti jaz tista, ki bi morala kaj storiti. Zdi se mi, da so oni tisti, ki me rabijo, ali pa tudi ne,” je v nedavnem Sportklubovem intervjuju o odnosih z vodilnimi možmi smučarskega teka pri nas in nekdanjimi smučarskimi kolegicami dejala Anamarija Lampič. 

V smučarskem teku dobitnica treh kolajn na svetovnih prvenstvih in malega kristalnega globusa v sprinterskem seštevku je maja zamenjala športno disciplino in se posvetila biatlonu. Takrat je napovedala, da obstaja možnost, da kot tekačica vseeno nastopi na prihajajočem domačem svetovnem prvenstvu, a zdi se, da so ta vrata vse bolj zaprta.

Sploh glede na videno v torek v Planici, ko ob predstavitvi vseh reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije pri srečanju med njo in vodjo panoge za smučarski tek, Vesno Fabjan, pred očmi predstavnikov medijev ni manjkalo povišanih tonov. Odnosi med nekdanjima reprezentančnima kolegicama so očitno ohlajeni, dobitnico bronaste kolajne na olimpijskih igrah v Sočiju 2014, ki je v novi vlogi šele od letošnje pomladi naprej, pa smo prosili za pojasnilo.

Foto: MaPa

Vesna, Anamarija Lampič je maja zapustila tekaške vrste, v intervjuju za Sportklub pa izpostavila, da od takrat s svojo nekdanjo panogo ni imela nobenega stika. Da je nihče ni poklical. Kako vi komentirate to izjavo?

Predvsem mi je izjava nerazumljiva glede na dogovor, ki ga imamo. Enostavno ne razumem te izjave, saj je bil v maju, ko se je odločila za prestop, jaz pa sem že bila prisotna kot vodja tekaške panoge, sklenjen dogovor, da želi imeti popoln mir. Da se bo lahko osredotočila na biatlon.

Dogovor je bil dosežen z direktorjem Smučarske zveze Slovenije, s predsednikoma panog za tek in biatlon, zraven smo bili še vodji panog za tek in biatlon, predstavnik njenega kluba in njen trener Boštjan Klavžar. Dogovorjeni smo bili, da se konec oktobra znova usedemo in pogledamo, kako ji gre v biatlonu, da pretehtamo možnosti nastopa v Planici in preverimo koledar naših in njenih tekem. Iz tega konteksta njenih besed res ne razumem, saj se mi v tekaški panogi držimo dogovorjenega. Anamariji želim vse najboljše v biatlonu, je pa dobrodošla za start v Planici.

Pa ste jo pripravljeni kontaktirati, se z njo dobiti in se pogovarjati o tem?

Ne vidim problema v tem, da ne bi bili pripravljeni stopiti v stik z njo. To smo storili že glede drugih zadev, ki so povezane s prestopom. Nekaj stvari je znotraj Mednarodne smučarske zveze, del katere pa ni Mednarodna biatlonska zveza. Kontakti morajo biti. Do zdaj je bilo, da smo rabili njen odziv, pa ga ni bilo. Ne razumem njenih izjav, saj menim, da smo ’tekači’ pošteni in smo ji omogočili, da normalno in mirno preživi poletje ter se osredotoči na novo panogo. Mi nimamo nobenih težav.

Moramo pa gledati na naše tekmovalce in tistim, ki so v smučarskem teku, omogočiti najboljše možne pogoje ter si zagotoviti mesto za nastop v Planici.

Prestop Anamarije Lampič iz teka v biatlon je dobil dodatno poglavje. Foto: Aleš Fevžer

Koliko je možnosti, da v Planici nastopi Jakov Fak ali kakšen od moških biatloncev?

Možnosti so, a pri Jakovu je položaj drugačen kot pri Anamariji. Ona ima točke FIS še iz lanske sezone. Fantje pa morajo za začetek nastopiti na tekmah FIS, si te točke zagotoviti ter izpolniti kriterij za nastop na tekmah. Imamo kar nekaj fantov tekačev, ki so lahko zelo močni. Jakov je dobrodošel. Vse je jasno, pred sezono pa se bomo še enkrat s predstavniki panoge biatlona pogovorili o konkretnih korakih. Kakšne so poti, kakšni bodo kriteriji za nastop … Na startu v Planici bodo zagotovo najboljši štirje tekmovalci v tistem trenutku.

Kakšni so konkretni rezultatski cilji na šampionatu, s čim boste vi zadovoljni?

O številkah je neprijetno govoriti. Želje in cilji na takih prvenstvih morajo biti visoki. Kot je vsaj uvrstitev v finalu sprinta. Na tekmah na razdaljo pa tudi biti blizu svojim najboljšim rezultatom. Bomo videli, kako se bo v sezoni vse začelo, vzporedno s tekmami pa se bo lažje pogovarjati, kako in kaj. In kakšni so rezultatski cilji.

Planiški nordijski center bo prvič v zgodovini gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Foto: Guliverimage

Bo za tekaško reprezentanco kaj lažje, da bodo zraven pod Poncami tudi skakalci in skakalke, ki bodo verjetno pod največjim pritiskom pričakovanj javnosti?

To je lahko prednost. Ker se vse dogaja na istem območju, kjer iz enega prizorišča vidiš na drugega in lahko v živo spremljaš navijaški utrip. To je lahko dodatni motiv obojim. Skakalci in skakalke, tudi nordijska kombinatorka, bodo v igri za medalje, zato je logično, da bo večji del pritiska na njih. A tudi tek na smučeh je na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojil dve kolajni in ta pritisk je vedno prisoten, če ne drugje, pa v podzavesti.

Po odhodu Lampičeve bo mesto nosilke reprezentance prevzela Eva Urevc. Kako se znajde v tej vlogi, kako jo sprejema?

Glede na vse, kar se je dogajalo, ekipa deluje super. Super deluje tudi Eva. Moštvo je bolj povezano in enotno, prej je bilo vse bolj razdrobljeno in vsak je šel v svojo smer. Anamarija je hotela delovati znotraj svoje ekipe, tudi ostali so bili malce razkropljeni. Letos je ekipa bolj povezana in ko smo s tekmovalci več časa, to opazim tudi sama. To me zelo veseli, saj je ekipni duh zelo pomemben in bo pripomogel k temu, da bodo lažje šli na tekme. Če si en mesec na poti, na tekmah in pripravah, v ekipi pa ni kemije, je težko zdržati.

Kaj o menjavi športov zdaj že nekdanje reprezentančne kolegice Anamarije Lampič meni Eva Urevc, in kako je po težavnem zaključku lanske sezone pripravljena na novo, si boste lahko na naši spletni strani prebrali v prihodnjih dneh.

Glavno breme rezultatov v smučarskem teku bo zdaj na Evi Urevc. Foto: Profimedia

Kako so tekmovalci sprejeli novega trenerja, Ola Vigna Hattestada?

Nekateri so z njim delali že tisti dve leti, ki jih že preživel v Sloveniji, tako da ga poznajo in je bil zelo dobro sprejet. Te mlajši tekmovalci, ki so se ekipi pridružili po novem, pa se, vsaj kar slišim, z njim zelo dobro ujamejo. Kombinacija njegovih izkušenj in znanja je zelo dobra popotnica. Če je energija med trenerjem in tekmovalci prava, še toliko lažje. Upam, da bo to videti tudi pozimi na tekmah.

Za vami je prvo poletje v vlogi vodje panoge za smučarski tek. Kako so minili zadnji meseci?

Bila je kar pestra pomlad in tudi pestro poletje. Do sezone je le še malo časa. Ves čas se nekaj dogaja, tako da mi v novi vlogi ni dolgčas. Spoznavanje nove narave dela in situacija, v kateri smo, skrbita, da je med delom pestro.

Koliko je dodatnega pritiska, glede na to, da ste na položaj prišli pred sezono z domačim svetovnim prvenstvom?

Nekaj ga zagotovo je. A po drugi strani je tudi dodatna motivacija, saj moramo to dojemati kot čast. Da bomo lahko na domačih tleh imeli tako velik športni dogodek, kot ga v Sloveniji še ni bilo. To je nekaj, kar si vsak tekmovalec želi doživeti. Že zame osebno, še kot tekmovalko, bi bila to največja možna motivacija. Enako je tudi s trenutnimi tekači in tekačicami, vsi se veselijo domačega prvenstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje