Zima prinaša številne vrhunce, glavni bo v Sloveniji

Zimski športi 4. Okt 202217:27 0 komentarjev
Foto: SZS

Na zdaj že tradicionalnem predsezonskem srečanju so se danes v Planici predstavili športniki in športnice vseh sedmih disciplin pod okriljem Smučarske zveze Slovenije (SZS). V poolimpijski sezoni so njihovi cilji usmerjeni predvsem v domača tekmovanja in panožna svetovna prvenstva, od katerih največ pozornosti jasno privlači domače nordijsko, ki bo prav v dolini pod Poncami od 22. februarja do 5. marca prihodnje leto.

Na predstavitvi reprezentanc je bilo prisotnih okoli 100 športnikov ter trenerjev, vodij in predsednikov panog, ki so sedmi sili razkrili utrip pred novo sezono. Vsi so že v težkem pričakovanju prihajajoče zime, v kateri jih čakajo svetovna prvenstva. Vrhunec bo seveda prav pod Poncami, kjer se bodo skakalci, tekači in nordijski kombinatorci borili za odličja od 22. februarja do 5. marca prihodnje leto.

Še pred tem bodo ob prehodu v novo koledarsko leto skakalke nastopile na Ljubnem ob Savinji, kjer jih tako kot lani čaka silvestrska turneja. Biatlonci se bodo na Pokljuki, ki se vrača v program svetovnega pokala, merili v začetku januarja, deskarji bodo sredi marca nastopali na Rogli, alpski smučarji pa se bodo januarja in marca merili v Kranjski Gori. Na domačih tleh se bodo marca predstavili tudi smučarji v telemarku na Krvavcu.

Nadgradnja lanskih rezultatov

Prvi bodo z zimsko sezono že tradicionalno začeli alpski smučarji, ki jih veleslalomski uvod čaka že ob koncu tega tedna. Olimpijski podprvak v tej disciplini Žan Kranjec bo tudi v tem letu nosilec moškega dela reprezentance in bo skušal še naprej krojiti svetovni vrh. Z lansko sezono sta bili med smučarkami lahko zadovoljni Ana Bucik in Andreja Slokar, na veliko sceno pa se želi vrniti tudi nekdanja svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec.

Tako tekme moškega kot ženskega svetovnega pokala pri nas bo letos gostila Kranjska Gora, glavni vrhunec leta pa bo svetovno prvenstvo v Courchevelu in Meribelu v Franciji od 6. do 19. februarja.

Sezona 2022/23 v alpskem smučanju:

Moški:

Število tekem: 44 (brez svetovnega prvenstva)
Začetek sezone: 23. oktober (Sölden, Avstrija)
Zaključek sezone: 19. marec (Soldeu, Andora)
Vrhunci: svetovno prvenstvo v alpskem smučanju (6. – 19. februar; Courchevel in Meribel, Francija), Kranjska Gora (11. in 12. marec)

Ženske:

Število tekem: 43 (brez svetovnega prvenstva)
Začetek sezone: 22. oktober (Sölden, Avstrija)
Zaključek sezone: 19. marec (Soldeu, Andora
Vrhunci: svetovno prvenstvo v alpskem smučanju (6. – 19. februar; Courchevel in Meribel, Francija), Kranjska Gora (7. in 8. januar)

Je sploh lahko še boljše?

Po izvrstnih rezultatih v lanski sezoni, ki je Sloveniji prinesla štiri olimpijske kolajne ter prvo (med ženskami) in drugo (pri moških) mesto v pokalu narodov, je nadgradnjo težko pričakovati. A dekleta so v poletnem obdobju letvico postavila zelo visoko, zdaj jo bodo skušale še zvišati. Ostajajo pod vodstvom Zorana Zupančiča, na domačem prvenstvu pa bo Ema Klinec branila naslov iz Oberstdorfa izpred dveh let. Ob Urši Bogataj in Niki Križnar ima Slovenija na vsaki tekmi kandidatko za zmago.

Z visokimi cilji, a brez upokojenega Ceneta Prevca, pa se v sezono številnih vrhuncev podajajo tudi njihovi moški kolegi. Novoletna turneja in šampionat pod Poncami sta glavna dogodka tudi letošnje sezone, ne gre pa pozabiti niti na zaključek svetovnega pokala v Planici, kjer bo zaključek zime šele 2. aprila!

Sezona 2022/23 v smučarskih skokih:

Moški:

Število tekem: 37 (vključno z ekipnimi tekmami, a brez svetovnega prvenstva)
Začetek sezone: 4. november (Visla, Poljska)
Zaključek sezone: 2. april (Planica, Slovenija)
Vrhunci: novoletna turneja (29. december – 6. januar), svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju (21. februar – 5. marec; Planica, Slovenija), Planica (30. marec – 2. april).

Ženske:

Število tekem: 27 (vključno z ekipnimi tekmami, a brez svetovnega prvenstva)
Začetek sezone: 4. november (Visla, Poljska)
Zaključek sezone: 26. marec (Lahti, Finska)
Vrhunci: silvestrska turneja (27. december – 1. januar, Ljubno ob Savinji in Beljak), svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju (21. februar – 5. marec; Planica, Slovenija)

Veliko sprememb, a želja ostaja

Veliko sprememb je doživela biatlonska reprezentanca. Po novem sta moška in ženska ekipa združeni v eno, ki trenira pod vodstvom novega trenerja Nemca Ricca Grossa. Pri moških kljub zrelim športnim letom glavno breme ostaja na Jakovu Faku, ki je po težavah z boleznijo v začetku poletja zaenkrat zdrav. Pri dekletih poleg sestričen Polone in Žive Klemenčič najbolj resno računajo na Anamarijo Lampič, ki pa bo svojo pot začela v pokalu IBU.

Poleg vrnitve Pokljuke na koledar svetovnega pokala bo najbolj zanimivo v začetku februarja, ko bo svetovno prvenstvo gostil nemški Oberhof.

Sezona 2022/23 v biatlonu:

Moški in ženske:

Število tekem: 37 (vključno z ekipnimi tekmami in svetovnim prvenstvom, ki pri biatlonu šteje za točke svetovnega pokala)
Začetek sezone: 29. november (Kontiolahti, Finska)
Zaključek sezone: 19. marec (Oslo, Norveška)
Vrhunci: svetovno prvenstvo (6. – 19. februar; Oberhof, Nemčija), Pokljuka (5. – 8. januar)

V senci skakalcev po vrhunski rezultat

Številne spremembe je doživela tudi smučarsko-tekaška reprezentanca. Dobitnica olimpijske kolajne iz Sočija 2014 Vesna Fabjan je prevzela mesto vodje panoge, na položaj glavnega trenerja pa je bil ustoličen Ola Vigen Hattestad, partner Katje Višnar. Po slovesu Lampičeve je štafetno palico prevzela Eva Urevc, ki pa se s pritiski tega ne želi ukvarjati. Čeprav je panogo zapustila tekmovalka, ki je v zadnjih letih poskrbela za številne vrhunske rezultate, pa bodo cilji na domačem prvenstvu vseeno visoki. Javnost bo v Planici več pričakovala od skakalnega dela ekipe, zato se bodo lahko v miru in tišini pripravili na največje zimsko športno tekmovanje v zgodovini Slovenije.

Sezona 2022/23 v smučarskih tekih:

Moški in ženske:

Število tekem: 36 (vključno z ekipni tekmami, a brez svetovnega prvenstva)
Začetek sezone: 25. november (Ruka, Finska)
Zaključek sezone: 26. marec (Lahti, Finska)
Vrhunci: Tour de Ski (31. december – 8. januar), svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju (21. februar – 5. marec; Planica, Slovenija)

Glavni motiv: Rogla

Odlične rezultate so v minulih sezonah dosegali tudi slovenski deskarji, vrhunec štiriletnega obdobja pa sta predstavljali kolajni Tima Mastnaka in Glorie Kotnik na februarskih olimpijskih igrah na Kitajskem. Letos bo veliko tekmovanje v paralelnih disciplinah gostila Gruzija, velik pomen za slovenske tekmovalce in tekmovalke pa ima tudi domača tekma na Rogli, kjer se bodo merili 5. marca.

Sezona 2022/23 v deskanju na snegu:

Prosti slog

Število tekem: 23
Začetek sezone: 22. oktober (Chur, Švica)
Zaključek sezone: 26. marec (Silvaplana, Švica)
Vrhunci: svetovno prvenstvo (19. februar – 5. marec; Bakuriani, Gruzija)

Alpsko deskanje

Število tekem: 18 (vključno z ekipnimi tekmami, a brez svetovnega prvenstva)
Začetek sezone: 3. december (Livigno, Italija)
Zaključek sezone: 19. marec (Berchtesgaden, Nemčija)
Vrhunci: svetovno prvenstvo (19. februar – 5. marec; Bakuriani, Gruzija), Rogla (15. marec)

Z Volavškovo po kolajno

Disciplina, ki je bila v preteklosti slovenske sedme sile pogosto spregledana, doživlja velik porast. Največ zaslug za to gre pripisati mladi in izjemno obetavni Emi Volavšek, ki je s svojimi predstavami navdušila že v lanski sezoni z dvojimi stopničkami, poleti pa je prišla tudi do prve zmage na poletni nagradi. Ker bodo na planiškem prvenstvu prvič v zgodovini nordijskih šampionatov tekmovala tudi dekleta, bodo oči medijev in javnosti upravičeno uprte tudi v ta tekmovanja.

Sezona 2022/23 v nordijski kombinaciji:

Moški:

Število tekem: 25 (vključno z ekipnimi tekmami, a brez svetovnega prvenstva)
Začetek sezone: 25. november (Ruka, Finska)
Zaključek sezone: 26. marec (Lahti, Finska)
Vrhunci: svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju (21. februar – 5. marec; Planica, Slovenija)

Ženske:

Število tekem: 13 (vključno z ekipnimi tekmami, a brez svetovnega prvenstva)
Začetek sezone: 2. december (Lillehammer, Norveška)
Zaključek sezone: 11. marec (Oslo, Norveška)
Vrhunci: svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju (21. februar – 5. marec; Planica, Slovenija)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!