Vetrna loterija v Beaver Creeku Kildeju, do točk le Čater

Alpsko smučanje 3. Dec 202220:26 0 komentarjev
Kilde. Foto: AP Photo/Giovanni Maria Pizzato via Guliverimage

Aleksander Aamodt Kilde je tako kot lani zmagal na smuku za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado. Norvežan, ki je nastopil po bolezni, je za šest stotink sekunde premagal Švicarja Marca Odermatta za osmo smukaško zmago v svetovnem pokalu. Najboljši Slovenec Martin Čater je bil 21.

Najboljša danes sta bila daleč pred vsemi ter sta zadela najboljše vetrne pogoje v zelo spremenljivih vremenskih razmerah. Tretji James Crawford iz Kanade je zaostal že 79 stotink sekunde. Avstrijec Matthias Mayer je stopničke zgrešil za stotinko sekunde.

Njegov rojak Vincent Kriechmayr je bil peti (+0,94). Petkov smuk je odpadel zaradi sneženja in vetra, ki je tudi danes krojil razmere.

A veter in slaba vidljivost nista prišla do živega 30-letnemu Norvežanu Kildeju, ki je po Lake Louisu zmagal na drugem smuku v sezoni.

V lovu na Svindala

Tako kot Kjetil Jansrud ima zdaj osem zmag v svetovnem pokalu v kraljevski disciplini in je ob Odermattu, zmagovalcu veleslaloma v Söldnu in superveleslaloma v Lake Louisu, favorit na nedeljskem superveleslalomu.

Med Norvežani ima največ smukaških zmag sloviti Aksel Lund Svindal, 14, ki je s štirimi smukaškimi zmagami najuspešnejši smukač v Beaver Creeku. Kilde je števec zmag v svetovnem pokalu premaknil na številko 15. Svindal na vrhu med Norvežani jih ima 36.

Martin Čater. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty

Prvi slovenski nastop je bil pri startni številki 21, ki jo je nosil Martin Čater. Ravno ko se je iz startne hišice pognal Celjan, je na startu zelo močno pihalo, veter pa je dvigoval sneg. Čater ni bil med najhitrejšimi, a je kljub slabim razmeram v cilj prenesel dovolj hitrosti za nove točke. V cilj je prišel kot 17., prehiteli so ga zgolj še štirje za končno 21. mesto z zaostankom 1,79 sekunde. Lani je bil na tem prizorišču 13.

Na startu današnjega smuka sta bila še dva Slovenca. Miha Hrobat (+2,98), ki je startal kot 26., je bil na koncu 41., Nejc Naraločnik (+6,72) s slabim izhodiščem 55 je zasedel 61. mesto.

Po štirih izpeljanih tekmah na vrhu skupne razvrstitve ostaja Odermatt, ki je bil na vseh na stopničkah. Švicar je zbral že 340 točk, Kilde na drugem mestu jih ima 280. Na osmem mestu v skupni razvrstitvi je slovenski as Žan Kranjec, ki je sezono odprl z drugim mestom na veleslalomu v Söldnu, tekme v hitrih disciplinah v Severni Ameriki je izpustil, znova pa bo na startu prihodnjo soboto na veleslalomu v Val d’Iseru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!