Visoke cene v Planici zmotile tudi Skandinavce

Zimski športi 2. Mar 202320:00 3 komentarji
Planica 2023
Foto: Aleš Fevžer

O cenah vstopnic, hrane in pijače ter namestitev v Planici in Kranjski Gori je bilo že veliko napisanega. Če je slovenska javnost organizatorjem in ponudnikom nastanitev poslala jasno sporočilo, pa smo na prizorišču svetovnega prvenstva preverili, kaj o tem menijo tuji navijači.

Najprej smo ustavili večjo skupino z Norveške, ki velja za državo z enim najvišjih standardov za življenje v Evropi. Prišli so iz Trondheima, kjer bo naslednje svetovno prvenstvo. Za njimi je precej zapletena logistika, vendar jih to ni odvrnilo od potovanja. “Iz Trondheima smo leteli v Oslo, od tam v Frankfurt in iz Frankfurta v Ljubljano. Iz prestolnice smo z avtobusom prišli v Podkoren, kjer smo najeli celotno hišo in še eno stanovanje,” pravi Tuve, ki jo je ostala petnajsterica določila za tisto, ki najbolje govori angleško.

Dvojna cena v primerjavi z obdobjem pred štirimi leti

Svetovna prvenstva v nordijskem smučanju obiskujejo že vse od Osla 2011, vedno pa se na prizorišče odpravijo že dve leti prej, da preverijo, kako daleč so skakalnice in tekaški stadion. V Sloveniji tega zaradi pandemije koronavirusa niso storili, tako da so na sončni strani Alp prvič. “Zelo pomembno je, da lahko pridemo peš. Prav zato bivamo v Sloveniji in ne v Beljaku ali Trbižu.”

Na naše vprašanje, kakšne se norveški skupini zdijo cene, pa Norvežanka v zrelih letih odgovarja: “Hrana in pijača staneta skoraj toliko kot doma. Vstopnice pa so drage. Stanejo skoraj dvakrat toliko kot na SP 2019 v avstrijskem Seefeldu.”

norveški navijači PLanica 2023
Foto: Sportklub

Manj gledalcev od pričakovanj

Zelo podobno razmišlja tudi Aki, eden od članov večje navijaške skupine Kriste Parmakoski in celotne finske reprezentance. Kupili so 67 vstopnic, od katerih večja skupina biva na Bledu, drugi pa so želeli biti v isti vasi kot finski športniki, zato so nastanjeni v italijanskem Trbižu.

Tisti, ki bivajo na italijanski strani meje, so si privoščili tudi nekaj smučanja, naš sogovornik pa zelo pohvali organizacijo. “Vsi radi pomagajo, glede tega ni pripomb. Prizorišče je čudovito, tudi tekaške proge so super. Cene vstopnic pa so visoke, skoraj podvojene glede na zadnje prvenstvo z gledalci v Seefeldu.”

Prav število gledalcev preseneča tudi njega, pričakoval jih je več. “Morda je to še vedno posledica pandemije, tu pa so seveda še podražitve. Zraven je še kar zahtevna pot od Kranjske Gore do Planice, veliko lažje bi bilo, če bi navijači po tekmah lahko ostali v dolini.”

finski navijač Planica 2023
Foto: Sportklub

Cena vstopnic primerljiva s Švico

Več navijačev pogreša tudi manjša švicarska skupina, ki je na nordijskem svetovnem prvenstvu drugič, prvič po Seefeldu 2019. “Je pa organizacija v Planici veliko boljša. Razlogov za manj obiskovalcev pa ne poznamo,” pravi Wilhelm.

Do Kranjske Gore, kjer bivajo, je skupaj s svojo ženo in prijatelji prišel z avtomobilom in vlakom. “Od doma do Feldkircha smo potovali po cesti, tam pa smo avto naložili na vlak vse do Beljaka. Zadnji del pot smo znova preživeli v avtomobilu.”

Cena apartmaja se mu zdi povsem sprejemljiva, hrana in pijača jih stane pol manj kot v domovini, medtem ko so cene vstopnic približno enake kot v Švici.

švicarski navijači Planica 2023
Foto: Sportklub

Američana nimata pripomb

Na tribunah tekaškega stadiona smo srečali tudi starša ameriškega tekmovalca v smučarskem teku Scotta Pattersona. Za Sportklub je spregovoril njegov oče Stephen: “Z ženo ga spodbujava na vseh tekmah tega prvenstva. Prvič sva v Sloveniji, res je zelo lepo. Narava je čudovita. Imate krasno okolje. Ljudje so zelo prijazni, spoznavava nove prijatelje.”

Sina sta podpirala že na Norveškem, Švedskem, v Italiji, Avstriji in Nemčiji. Iz Montane sta letela do Frankfurta, od tam pa do Benetk. Tam sta najela avtomobil in se z njim pripeljala do Trbiža, kjer bivata. “Plačava približno 95 dolarjev na noč, kar je v redu. Tudi poleti niso bili dragi, so pa zelo dolgi. Imava super izgovor za potovanje po Evropi v zimskem času,” še pripomni.

ameriška navijača Planica 2023
Foto: Sportklub

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje