Vodilni mož svetovnega pokala: zdaj je najlažje kritizirati

Sandro Pertile je po sezoni 2019/2020 nasledil Walterja Hoferja. Foto: Guliverimage

Ekstremen skok s padcem Timija Zajca na včerajšnji mešani ekipni tekmi v Willingenu odmeva v svetu smučarskih skokov. Na neprijetna vprašanja o delu žirije je tako moral odgovarjati tudi direktor svetovnega pokala Sandro Pertile, ki je priznal, da so smučarski skoki nepredvidljiv šport, a poudaril, da se mu razmere niso zdele ekstremne.

Kar 161,5 metra je na včerajšnji mešani ekipni tekmi smučarjev skakalcev v nemškem Willingenu “poletel” slovenski as Timi Zajc. Ekstremen skok ga je ponesel vse do zaletišča skakalnice, ob pristanku praktično na ravno podlago pa je grdo padel, a jo na srečo odnesel brez resnejših poškodb. 

Odločitev žirije, da v ekstremnih pogojih slovenskega skakalca vseeno spusti po naletu, je razjezila vodstvo slovenske reprezentance. V pogovoru za portal skijumping.pl pa je svoje videnje dogodka opisal prvi mož svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile.

“Če povzamem – to ni bil lahek dan. Popoldne je bil veter močnejši kot zjutraj in zato smo imeli kar nekaj izzivov. Jasno navodilo žiriji je bilo, da moramo biti potrpežljivi in ujeti trenutke, ko je veter pod nadzorom. Tokrat pa to ni bila lahka naloga, saj je veter je pihal sem ter tja. Malo je bilo trenutkov, ki so omogočali skoke. V dveh primerih je šlo za ekstremne situacije, pihali so zelo močni sunki vetra. Timijev skok sem videl na televiziji. Opaziti je bilo, da namerava pristati, ko ga je močan sunek dvignil nad doskočišče. Tega ne moremo predvideti,” pojasnjuje 52-letni Italijan.

Timi Zajc
Foto: Gepa/Guliverimage

Naredili so vse, kar so lahko

Kljub pojasnilom vodje panoge, danes ne manjka kritik na račun dela žirije, ki bi morala po mnenju večine skakalne karavane že prej prekiniti tekmo. A prvi mož smučarskih skokov ne deli tega mnenja.

“Med tekmovalno serijo sem imel vtis, da ne govorimo o ekstremnih razmerah, zato smo dovolili skoke. Spremljal sem vsako sekundo tekmovanja. Iskreno? Po končanem tekmovanju je enostavno razpravljati, komentirati in kritizirati. Tekmovanje začneš pod določenimi pogoji in nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo v naslednjih sekundah ali minutah. Pravim, da smo v teh razmerah naredili vse, kar smo lahko glede na varnostne standarde,” je prepričan Pertile.

Najboljši skakalci in skakalke sveta se bodo danes udarili na posamični tekmi. Ženska bo na sporedu ob 12:10, moška ob 16:05.

Komentari

Vaš komentar