Vse, kar morate vedeti pred skakalnim praznikom pod Poncami

Foto: Jurij Kodrun

Planica ta konec tedna že tradicionalno gosti zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih in nič drugače ni letos. Štiridnevni praznik v poletih v dolini pod Poncami se začenja z današnjimi kvalifikacijami in se zaključuje v nedeljo, ko bo znan novi dobitnik velikega kristalnega globusa.

Dolina, kjer so se ustvarjale legende smučarskih skokov in poletov, kot so Jiri Raschka, Dieter Bokeloh, Peter Lesser in Marjan Mesec, ter je sinonim za svetovne rekorde, tudi po 88 letih od prve tekme ni izgubila svojega čara.

Planiški organizatorji tudi letos obljubljajo nepozaben športni spektakel, potihem pa upajo celo na vrnitev svetovnega rekorda v dolino pod Poncami. Da bi bili pred enim največjih slovenskih športnih praznikov seznanjeni z vsemi potrebnimi informacijami, smo za vas pripravili najpomembnejša vprašanja in odgovore pred današnjim pričetkom tekmovalnega dela.

1. Kdo se bori za končno zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala?

Rjoju Kobajaši (levo) in Karl Geiger (Foto: Matthias Schrader/AP/Guliverimage)

V boju za veliki kristalni globus sta le še dva smučarska skakalca. Z najboljšim izhodiščem v Planico prihaja Japonec Rjoju Kobajaši. Zmagovalec svetovnega pokala iz leta 2019 je v letošnji zimi zbral 1544 točk, njegov izzivalec, Nemec Karl Geiger, pa 66 točk manj. Lanskoletni zmagovalec svetovnega pokala Halvor Egner Granerud v skupnem seštevku zaseda tretje mesto, a s 1176 točkami nima več možnosti za ubranitev naslova najboljšega.

2. O čem se bo še odločalo v Planici?

Poleg velikega kristalnega globusa bodo v Planici podelili tudi malega za najboljšega letalca sezone. Za razliko od svetovnega pokala, kjer je letos najboljši Slovenec Anže Lanišek na sedmem mestu, imamo Slovenci v ognju kar dva skakalca. S 160 osvojenimi točkami si prvo mesto z Avstrijcem Stefanom Kraftom deli Timi Zajc, ki v Planico prihaja s popotnico zmage v Oberstdorfu, na tretjem mestu pa je s 30 točkami manj Žiga Jelar. Zelo napeto bo tudi v boju za zmago v pokalu narodov, kjer s 5283 točkami vodijo Avstrijci, drugouvrščeni Nemci pa so zbrali 178 točk manj. Slovenska vrsta zaseda četrto mesto, a je zaostanek za tretjeuvrščenimi Norvežani po uspešnih predstavah pretekli konec tedna znižala na vsega 65 točk.

Foto: SZS

3. Kakšen je tekmovalni spored?

V dolini pod Poncami bodo tudi letos na sporedu tri tekme. Tekmovalni del planiškega praznika se pričenja z današnjimi kvalifikacijami ob 11. uri. Prva posamična tekma se bo pričela v petek ob 14. uri, druga pa v nedeljo ob 10. uri. V soboto ob 10. uri je na sporedu še zadnja ekipna tekma letošnje zime.

4. Koliko slovenskih skakalcev bo nastopilo v današnjih kvalifikacijah?

Foto: SK

V Planici bodo nastopili vsi najboljši in tisti, ki se že spogledujejo z A reprezentanco, in sicer Anže Lanišek, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos, Peter Prevc, Žiga Jelar, Domen Prevc, Tilen Bartol, Anže Semenič, Bor Pavlovčič, Jan Bombek, Žak Mogel in Patrik Vitez.

5. Koliko znašata svetovni rekord in rekord Planice?

Aktualni svetovni rekord, ki znaša 253,5 metra, je leta 2017 v Vikersundu postavil Avstrijec Stefan Kraft. Že prihodnje leto je to daljavo v Planici dosegel njegov rojak Gregor Schlierenzauer, vendar pri pristanku podrsal. Rekord letalnice v dolini pod Poncami je tako v rokah Japonca Rjojuja Kobajašija, ki je pred tremi leti pristal pri 252 metrih. Doslej je v planiški dolini, katere prednost je, da se v zgodnji pomladi ustvari ravno pravšnji vzgornjik za lebdenje, “padlo” kar 28 svetovnih rekordov.

6. Kakšno bo vreme?

“Vreme bo sončno in precej jasno. Jutranje temperature bodo nekaj stopinj pod ničlo, čez dan pa bo najtopleje v soboto. V petek bo od minus 5 pa do 16 stopinj Celzija, podobno v nedeljo; v soboto pa od minus 2 do 18 stopinj Celzija. Veter bo lokalni, dolinski,” pravijo na Agenciji za okolje. Največ vzgornjika je zaradi termike sicer v dopoldanskem času, ko je planiška letalnica obsijana s soncem. Ko tega ni, se pojavi veter v hrbet.

7. Kako priti v Planico in koliko stane vstopnica?

Foto: Martin Metelko

Vsem obiskovalcem letošnjega svetovnega pokala v Planici so na voljo brezplačni avtobusni prevozi iz Kranjske Gore in okolice, organizatorji pa svetujejo, da se tja ne odpravljate z osebnimi vozili. Tudi letos sicer organizatorji sodelujejo s Slovenskimi železnicami, če predložite še vstopnico za tekmo, pa boste imeli 75-odstotni popust na povratne vozovnice do Jesenic, kjer bodo na voljo brezplačni avtobusni prevozi do Planice in nazaj. Cena najcenejše vstopnice za eno od treh tekem znaša 33 evrov za odrasle in šest evrov za otroke, za tribuno A 85 evrov, za tribuno kavka pa 95 evrov. Če si boste želeli ogledati današnje kvalifikacije, boste odšteli 20 evrov oziroma pet evrov za otroka.

8. Koliko gledalcev lahko pričakujemo v Planici ta konec tedna?

Navijači se zaradi pandemije koronavirusa v Planici v polnem številu niso zbrali že vse od marca 2019, torej skoraj polna tri leta. A letos bo drugače, saj je vlada 21. februarja odpravila glavnino ukrepov, ki so veljali za zajezitev širjenja covida-19. Po ocenah organizatorjev bo med četrtkom in nedeljo pesti za smučarske skakalce stiskalo med 45.000 in 55.000 navijačev. Že na včerajšnjem poskusu letalnice si je polete ogledalo 1200 obiskovalcev, še precej več pa jih pričakujejo na kvalifikacijah, saj si jih bo v v okviru akcije Otroci Triglava v Planici ogledalo skoraj 4000 otrok. Poleti v Planici bodo tako končno spet pravi športni praznik.

9. Koliko znaša proračun letošnje planiške prireditve?

Ko je Planica pred tremi leti nazadnje gostila gledalce, je bil proračun celotne prireditve težak skoraj dva in pol milijona evrov. Leto pozneje je tekmovanje odpadlo, lani pa se je zaradi odsotnosti navijačev močno zmanjšal in je znašal »le« 1,5 milijona evrov. Letos, ko se v dolino pod Poncami znova vrača navijaški vrvež, je proračun znova višji in po podatkih, ki so nam jih zaupali na Smučarski zvezi Slovenije, znaša 2,8 milijona evrov.

Komentari

Vaš komentar