Marco Odermatt premagan, presenečenje v Wengnu

Alpsko smučanje 12. Jan 202414:55 > 14:58 0 komentarjev
Cyprien Sarrazin
Cyprien Sarrazin Foto: Profimedia

Francoz Cyprien Sarrazin je potrdil izjemno formo. Po drugem mestu na četrtkovem skrajšanjem smuku je dan kasneje v Wengnu dobil svoj prvi superveleslalom v karieri. Za 58 stotink je ugnal tudi od prvega smučarja zime, Švicarja Marca Odermatta, tretji pa je bil nekoliko oboleli Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (+1,00). Slovenca Martin Čater in Miha Hrobat sta po odstopu ostala brez uvrstitve.

Domači navijači, ki so si v lepem vremenu v lepem številu ogledali današnji spektakel za pokal Lauberhorn, so najbolj nestrpno pričakovali nastop Odermatta, ki je v četrtek po prvi smukaški zmagi v svetovnem pokalu lovil še drugo zmago v dveh dneh. A se 26-letnemu Švicarju tokrat ni izšlo. Sarrazin je bil bolj drzen v liniji, ko je kot tretji na startu vodstvo prevzel s prednostjo kar 3,09 sekunde pred Kanadčanom Jeffreyjem Readom.

Zmaga Sarrazina je prišla ob veliki ceni za francosko ekipo. Na skoku je grdo padel Alexis Pinturault, v sezoni 2020/21 zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, ki so ga morali s hriba v dolino odpeljati s helikopterjem.

Devetindvajsetletni Sarrazin je bil z rdečega stola v ciljni areni priča mučnim trenutkom, ko je po progi po padcu premetavalo reprezentančnega kolega, ki so ga s strmine evakuirali s helikopterjem.

Devetindvajsetletnik v tej sezoni blesti in iz tekme v tekmo dokazuje, da mu zelo ustrezajo ledene proge. V Bormiu je zmagal na prvem in bil drugi na drugem smuku, v Wengnu pa je v četrtek na skrajšani progi zaostal zgolj za Odermattom. Na progi je danes najbolj tvegal, v ozkem odseku Kernen-S se je s smučmi dotaknil zaščitne mreže, kar pa ga ni zmedlo.

Pred letošnjo sezono je edini uvrstitvi na zmagovalni oder vpisal v tehničnih disciplinah, leta 2016 je v Alta Badii zmagal na paralelnem veleslalomu, tri leta kasneje je na Grans Risi končal na drugem mestu na veleslalomu. V Wengnu je prvič konkurenco pokoril na superveleslalomu.

Wengen, ki vsako leto prinaša eno najbolj spektakularnih smučarskih zimskih tekmovanj, je prizorišče šele četrtega specialnega superveleslaloma. Lani je to tekmo dobil Kilde, pred dvema letoma Odermatt, leta 1994 pa je bil na tej tekmi najboljši Marc Girardelli iz Luksemburga.

Slovenca brez uvrstitve

Slovenska vrsta ni popravila slabega vtisa, ki ga je pustila na četrtkovem smuku. Danes sta nastopila dva Slovenca, Miha Hrobat in Martin Čater, ki je tekmo končal predčasno z odstopom.

Tudi Hrobatu, na start se je podal kot 55, se nastop ni posrečil. Tako kot Čater pred njim je odstopil, njegova vožnja se je končala pred ciljem. Hrobat je odstopil tudi v četrtek na smuku.

V soboto sledi klasični smuk z vrha, pokal Lauberhorn se bo končal v nedeljo s slalomom, na katerem bo od Slovencev nastopil Štefan Hadalin, ki je bil nazadnje del najboljše slalomske trideseterice pred enim letom v Wengnu s 27. mestom.

Vrstni red super-G v Wengnu:


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!