“Za dekleta nas je vedno bistveno bolj strah kot za fante”

Smučarski skoki 29. Sep 202213:52 0 komentarjev
smučarke skakalke
Foto: Aleš Fevžer

Premierna novoletna turneja, svetovno nordijsko prvenstvo v Planici in ekshibicijski preizkus letalnice v Vikersundu bo poskrbel za eno najbolj razburljivih sezon svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih doslej. Z visoki cilji se vanjo podajajo tudi v pretekli zimi sijajne Slovenke.

Po zgodovinsko najuspešnejši sezoni, ko so na olimpijskih igrah osvojile dve zlati in eno bronasto kolajno, na zadnjih enajstih tekmah svetovnega pokala pa štirikrat slavile, še sedemkrat pa zasedle drugo ter štirikrat tretje mesto, so slovenske smučarske skakalke navduševale tudi poleti. To velja predvsem za Uršo Bogataj, ki je na predzadnji posamični tekmi poletne velike nagrade v Rašnovu v Romuniji potrdila skupno zmago.

“Ohranili smo močno jedro. Ekipa je močna, prihajajo mlade tekmovalke,” je razloga, zaradi katerih je dober mesec dni pred pričetkom svetovnega pokala lahko optimističen, naštel glavni trener Slovenk Zoran Zupančič. “Letošnja poletna velika nagrada je potekala normalno in dosegli smo, kar smo želeli. Sicer kot vedno ni bilo popolne konkurence, a bo zato kot generalka služilo zadnje prizorišče v Klingenthalu, kjer bo ta konkurenca verjetno taka, kot mora biti,” je dodal.

Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Trenutno edino črno piko v času priprav predstavljajo le zdravstvene težave Nike Križnar, ki si je v Romuniji poškodovala gleženj, a tudi ta naj bi bil do tekem v Wisli že pozdravljen. “Nika si je gleženj poškodovala na pripravljalnem treningu tik pred tekmovanju. Načeloma že sedaj sodeluje na treningih, a potrebuje nekaj več pomoči fizioterapevta. Zdravniki so napovedali, da za okrevanje rabi tri tedne, ko bodo minili, jo bomo tudi s pomočjo njene povratne informacije poskušali dodatno obremeniti. Ne bomo pa hiteli, saj je prioriteta, da se gleženj pozdravi in normalno krene v novo sezono svetovnega pokala,” je bil izčrpen Zupančič.

Stanje je boljše, a tako kot v tujini ne bo nikoli

Glavni trener slovenskih skakalk v novo sezono vstopa boljše volje kot lani, za kar z dobrimi skoki niso poskrbele le njegove tekmovalke, temveč tudi boljši pogoji. Zagotovitev le teh je bili eden od glavnih zahtev, ki jih je postavil, preden se je po marčevskem presenetljivem odstopu nato aprila vrnil na položaj.

“Pogajanja so potekala v aprilu. Ni bilo lahko, morali smo se boriti. Sam sem bil vedno mnenja, da si zaslužimo več – tako strokovni del ekipe kot dekleta. Stanje je sedaj boljše, a se zavedamo, da nikoli ne bo tako kot v tujini. Za vsako stvar se je treba boriti, četudi se katera zdi samoumevna,” je poudaril Zupančič in izdal, da bodo strokovni del ekipe poleg njega sestavljali še trener pomočnik, fizioterapevt in serviser. Slednji se bo reprezentanci pridružil v kratkem in bo močno razbremenil fizioterapevta Gabra Arha, ki je bil doslej v dvojni vlogi.

Zoran Zupančič
Zoran Zupančič (Foto: Egon Parteli)

Da so pričakovanja in cilji tudi zaradi tega ostajajo visoki, Zupančič ne skriva. Ravno nasprotno, saj še prede prihajajočo zimo pravi, da na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici februarja in marca od svojih tekmovalk pričakuje vsaj tri odličja. “Lahko smo brezskrbni, le nadaljevati moramo tako kot doslej. Naši cilji so visoki, poskrbeti moramo le, da dekleta skozi sezono ostanejo zdrava. Če bo tako, se nam ni treba bati,” je povedal.

Do deklet morajo  pokazati določeno mero spoštovanje

V nadaljevanju se je dotaknil še največje novosti v novi sezoni – premiernega ekshibicijskega preizkusa na letalnice v Vikersundu, o kateri v reprezentanci že potekajo debate. “S kotičkom očesa pogledujemo tudi proti temu segmentu. Priložnost nastopa bo dobilo 15 najboljših tekmovalk z norveške turneje, kar je morda nekoliko umetno postavljena meja. Če bo katera od tekmovalk na turneji na primer sedma in delikatna, jo bomo izločili in raje uvrstili 22. Verjetno bomo imeli tudi mi nekaj tekmovalk uvrščenih med najboljših 15 in ko bo napočil čas za izbor, bomo upoštevali željo tekmovalke, nato bo sledila moja zelena luč in na koncu še semafor ter moja roka na trenerskem stolpu,” je pojasnil 47-letnik, a vseeno priznal, da ga je nastopa skakalk na napravi, ki drži svetovni rekord, tudi nekoliko strah.

“Za dekleta nas je vedno bistveno bolj strah kot za fante. A hkrati moramo pokazati določeno mero spoštovanja, saj vemo, da so dekleta že dokazala, da znajo skakati. V to so vlagale ogromno truda in dosegle vse, kar se da. Je pa res, da je letalnica neka nova preizkušnja in se ne ve, kako se bodo odzvale, če pride do morebitnih slabših razpletov. Tega se vsi bojimo,” je pripomnil Zupančič, ki si za preizkus letalnice želi predvsem normalnih pogojev, saj bo njegovo srce tako bilo precej lažje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!