Žan Kranjec znova ostal brez domačih stopničk

Alpsko smučanje 11. Mar 20237:37 > 13:29
Žan Kranjec
Žan Kranjec, foto: Aleš Fevžer

Žan Kranjec je imel na prvem od dveh veleslalomov za 62. Pokal Vitranc odlično izhodišče, ko je v finalu napadel z drugega mesta, a naposled kot peti znova ostal brez prve uvrstitve na oder za zmagovalce v Kranjski Gori. Nove zmage se je veselil Švicar Marco Odermatt, najboljši veleslalomist letošnje sezone.

Sanjski vremenski scenarij je razblinil vse dvome o kakovostni izvedbi prve polovice tradicionalnega pokala Vitranc. Petkovo večerno kratkotrajno deževje je ob poznejši razjasnitvi in ohladitvi prišlo kot naročeno. Delovni poseg na tekmovalno progo je tako učinkoval na najboljši mogoč način. Direktor svetovnega pokala je ob prihodu na teren brez oklevanja potrdil izvedbo z originalnega štartnega mesta. Ob vzorno pripravljeni in za visoke temperature čvrsti progi je za izjemno kuliso poskrbelo še sončno vreme, piko na i pa so dale še polne tribune.

V dobrem smučarskem ozračju sta uživala tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin, pa čeprav se znova ni izšlo za slovenske stopničke. Vseeno ima Kranjčevo peto mesto drobni tisk – prehitel je namreč Loisa Meillarda in Marca Schwarza, s katerima se bori za bronasto kolajno v veleslalomskem seštevku. A v igri je bilo tokrat tudi več od petega mesta, zato je slovenski prvokategornik zmajeval z glavo.

Marco Odermatt
Marco Odermatt. foto: Aleš Fevžer

V prvi vožnji je dobro unovčil štartno številko dve, hitro je začutil podlago in si zadal ustrezen tekmovalni tempo. Malenkostno je popustil le v srednjem delu, na koncu pa je zaostal le za Marco Odermattom. V finalni vožnji je imel več težav s prilagajanjem na ritem. Vknjižil je šele 21. čas, tako da je izgubil tri mesta. Tako je lahko le z daljave opazoval, kako so se na stopničkah zvrstili zmagovalec Marco Odermatt ter dolgoletna člana veleslalomske elite Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen.

“V tako toplem vremenu, ko je bilo na štartu vse mehko, se je bilo težko zbrati. A sem se. Vesel sem nove zmage,” je po 21. zmagi v karieri dejal Odermatt, ki si je tudi teoretično zagotovil veliki kristalni globus. “Ne morem reči, da sem razočaran. Sem pa želel več. Tudi izhodišče je bilo dobro. A nekako nisem imel prave hitrosti. Večkrat se mi je že primerilo, da v drugih nastopih na težkih razmerah izgubljam. Upam, da bo jutri drugače,” pa je ob odhodu iz ciljne arene razmišljal Kranjec.

Foto: Aleš Fevžer

Hadalin si je po drugi stani drugo vožnjo priboril kot predzadnji. Bil je finalist z drugo najvišjo štartno številko (44). Na drugo progo se je podal kot drugi, kar je, kot že večkrat doslej, s pridom izkoristil. Z dinamičnim nastopom in celo najboljšim časom je pridobil kar dvanajst mest in je preizkušnjo končal kot 17.

“Užival sem. Uspelo mi je odriniti rezultatska pričakovanja. Dobro sem se počutil in to delil tudi z navijači. Vse skupaj sem vzel kot nagrado zase. Vem sicer, da sem imel v izvedbi še nekaj rezerv. Toda sem zelo pozitivno naravnan. Brez skromnosti lahko rečem, da sem dobro opravil svoje delo,” je bil drugega najboljšega rezultata v sezoni vesel 27-letni Vrhničan, ki je dolgo užival tudi na mestu za vodilnega.

Foto: Aleš Fevžer

Slovensko ponudbo sta dopolnila še svetovni mladinski smukaški prvak Rok Ažnoh in debitant na tekmah svetovnega pokala Anže Gartner. Z visokima štartnima številkama sta bila na 49. in 50. mestu krepko oddaljena od finala. Oba bosta priložnost dobila tudi v nedeljo, ko se bo 62. pokal Vitranc zaključil s še drugim veleslalomom.  

Pokal Vitranc, veleslalom:

Izidi po finalni vožnji:
1. Marco Odermatt (ŠVI) 2:16,65
2. Alexis Pinturault (FRA) +0,23
3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,37
4. Stefan Brennsteiner (AVT) +0,72
5. Žan Kranjec (SLO) +1,04

17. Štefan Hadalin (SLO) +3,02

Po 1. vožnji:
1. Marco Odermatt (ŠVI) 1:07,60
2. Žan Kranjec (SLO) +0,53
3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,54
4. Stefan Brennsteiner (AVT) +0,65
5. Alexis Pinturault (FRA) +0,80
6. Marco Schwarz (AVT) +0,94

29. Štefan Hadalin (SLO) +3,66

Brez finala:
49. Rok Ažnoh (SLO) +5,64
50. Anže Gartner (SLO) +6,17

Pokal Vitranc

Nedelja 12. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Komentari

Vaš komentar