Lebdeča Nika na Japonskem leti v premium razredu

Smučarski skoki 19. Jan 202410:02 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Po včerajšnjih kvalifikacijah, ki sta ju najbolje opravili dve Niki, so se danes dekleta v japonskem Zau merila na posamični tekmi. Peripetije z izgubljeno opremo so pozabljene, Ema Klinec je zaradi bolezni odšla nazaj v domovino, medtem ko je športna Slovenija pozdravila novo zmago 18-letne Nike Prevc, njeno peto tekoče zime. S tem je skakalka iz Dolenje Vasi še povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ta zdaj znaša 89 točk.

Ker je glavni trener ekipe Zoran Zupančič s Klinec odšel nazaj v domovino, je vajeti v članski reprezentanci na Japonskem prevzel Anže Lavtižar.

Ta je danes na tekmi vodil Niko Prevc, Niko Križnar in Katro Komar, ki je v prvo doskočila pri 87 metrih in se gladko uvrstila v finalno serijo. Nika Križnar je bila dva metra daljša in po prvi seriji zmagovalni oder napadala iz ozadja (7. mesto). Pred finalnim skokom je vodila Nika Prevc, ki je lebdela do 98,5 metra. Na drugem mestu je Alexandria Loutitt zaostajala za kar 11 točk.

Gladko jadranje do zmage

Ne le, da je imela 18-letna zimska princesa iz Selške doline najdaljši skok, ampak je imela ob telemarku tudi izvrstne ocene (dvakrat 18.5 in 18.0).

V drugi seriji je zimska senzacija iz Dolenje Vasi rutinirano doskočila pri 96 metrih in brez težav obranila prednost pred vsemi zasledovalkami, druga je bila Japonka Juki Ito z zaostankom 12 točk, tretja je bila svetovna prvakinja Loutitt.

“Všeč mi je tekmovati na Japonskem, zanimiva država. Zelo cenim trud organizatorjev in upam, da bodo tekme tu še naprej potekale,” je za nacionalno televizijo po zmagi povedala Nika Prevc.

Nika Križnar je bila danes četrta; FOTO: Profimedia

Lep ekipni uspeh je dopolnila Križnar s četrtim mestom – v drugo ji je uspel skok z daljavo 97 metrov, kar je pomenilo, da je le za pol točke zgrešila oder za zmagovalke. Komar je na koncu prav tako zasedla položaje med točkami, zadovoljiti se je morala z 18. mestom.

Serijska zmagovalka

Nika Prevc si je z današnjim triumfom v Zau priborila že peto zmago v svetovnem pokalu. Do vseh se je dokopala v tekoči zimi. Na najvišjo stopničko se je povzpela v Engelbergu, Garmisch-Partenkirchnu in dvakrat v Beljaku. Prvič je na zmagovalni oder skočila lani februarja, ko je bila v avstrijskem Hinzenbachu tretja.

Daljava dneva (101,5 metra je uspela domačinki Juki Ito. To je že sedma smučarsko-skakalna zmaga za Slovenijo v tej sezoni svetovnega pokala.

Nika Prevc iz japonskih meglic do zmage; FOTO: Profimedia

Pet jih je prispevala mlada Prevc, eno v Garmischu Anže Lanišek, poleg tega sta “žaba” in Lovro Kos v Wisli zabeležila 1. mesto na ekipni tekmi parov.

Sledi Ljubno

V soboto bo v Zau tekma dvojic, v nedeljo pa še ena posamična preizkušnja. Skakalke se bodo nato vrnile v Evropo in svetovni pokal nadaljevale na Ljubnem ob Savinji. Tam bosta tekmi 27. in 28. januarja.

Vsi pod Rajhovko!

V soboto in nedeljo, 27. in 28. januarja, bo v Ljubnem ob Savinji že 13. svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske. Za nastop je prijavljenih 60 tekmovalk iz 16 držav na čelu z domačo junakinjo Niko Prevc, vodilno v svetovnem pokalu.

V dolini pod Rajhovko bo poskrbljeno tudi za pester spremljevalni program s posebnimi aktivnostmi za najmlajše.

Foto: Aleš Fevžer

Vsi športni navdušenci lahko vstopnice kupijo na prodajnih mestih Eventima, bencinskih servisih in preko spleta. “Vsi, ki bi želeli podpreti sanacijo posledic poplav in pomagati prebivalcem Zgornje Savinjske doline, lahko pomagajo tudi preko SMS donacije na 1919, z vsebino LJUBNO5 ali LJUBNO10,” so zapisali prireditelji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!