Olimpija v Turčiji, v Ljubljani pa kaos

Nogomet 18. Jan 202419:00 1 komentar
Rui Pedro je pred selitvijo v Turčijo. FOTO: Jure Banfi.

Nogometaši Olimpije so danes odpotovali na osrednji del zimskih priprav v Turčijo, medtem pa je Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) vodstvo kluba na policiji ovadil zaradi domnevnega šikaniranja in izsiljevanja četverice nogometašev.

Nogometaši Olimpije so zaradi vremenskih razmer v Antalyo odpotovali danes namesto včeraj, med njimi pa ni bilo štirih igralcev, ki so jih v vodstvu postavili na stranski tir in se prav zaradi tega spet znašli v središču pozornosti.

SPINS je s prekinitvijo pogodb Olimpiji zagrozil že decembra lani, ko je postalo jasno, da je vodstvo kluba na čelu s predsednikom Adamom Deliusom in direktorjem Igorjem Barišićem nogometaše prikrajšalo za premije za uvrstitev v skupinski del evropske konferenčne lige, zdaj pa je šel še korak dlje.

Včeraj je vodstvo Olimpije zaradi domnevnega šikaniranja in izsiljevanja četverice odpisanih prijavil na inšpektorat za delo, danes pa ga še ovadil na policiji.

“Trenutno stanje predstavlja kršitev delovno-pravne in kazenske zakonodaje. Klub lahko prepove le komunikacijo o strategiji in taktiki igre ter drugih vsebinah, ki vplivajo na rezultat ekipe na terenu,” je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik slovenskega nogometnega sindikata Dejan Stefanović.

Predsednik SPINS Dejan Stefanović, je sklical novinarsko konferenco. FOTO: Aleš Fevžer.

Kdo so odpisani nogometaši?

Kamen spotike so ljubljenec navijačev, drugi najboljši strelec ekipe Mustafa Nukić, ki ima pogodbo z Olimpijo do junija 2025, a so mu v vodstvu kluba sporočili, da nanj ne računajo več, saj so spremenili kadrovsko strategijo. Priložnost bodo ponudili mlajšim, od katerih si lahko obetajo zaslužek ob morebitnih prodajah.

Rui Pedro je najboljši strelec Olimpije in tudi celotne lige, ki se mu pogodba izteče po koncu sezone, nove pa ne želi podpisati, zato so ga v klubu postavili na stranski tir. Zastonj ga poleti ne želijo izgubiti, pod ceno ga ne želijo prodati, milijon ali še več, kolikor pri Olimpiji zahtevajo za portugalskega napadalca, pa, pol leta pred iztekom pogodbe, skorajda zagotovo ne bodo dobili.

Tretji je mladi avstrijski branilec Pascal Estrada, ki je že nekaj časa daleč od prve ekipe Ljubljančanov in je v tej sezoni odigral le šest minut na prvenstveni tekmi proti Domžalam avgusta lani. Tudi on ima pogodbo do konca sezone, prihodnost pa ima očitno že začrtano. Pri avstrijskem prvoligašu Altachu so namreč že potrdili, da po koncu sezone pride k njim. To pomeni, da bo v naslednji polovici brez tekem. Razen, če se kaj ne spremeni, seveda.

Že dlje časa je odpisan tudi izkušeni srbski branilec Marko Mijailović, ki je v klubu od lanskega poletja, a je od takrat odigral le 244 minut na šestih tekmah. Tudi on ima pogodbo z Olimpijo do leta 2025.

Direktor Olimpije Igor Barišić. FOTO: Aleš Fevžer

Nevsakdanja zahteva za test za koronavirus

Vsi štirje morajo zdaj trenirati individualno, stran od članske ekipe Zorana Zeljkovića, kar je po mnenju SPINS v nasprotju s pogodbo, ki jo imajo nogometaši s klubi v slovenski ligi. S tem jih vodstvo kluba sili v prekinitev pogodbe.

SPINS trdi, da pritisk pri Olimpiji vršijo tudi na ta način, da so od omenjenih nogometašev zahtevali, da se testirajo za koronavirus, a ne kar kje, ampak v eni od zdravstvenih ustanov na Hrvaškem. To informacijo nam je potrdil tudi naš vir blizu kluba. Če bi bili pozitivni, bi bil njihov izostanek s priprav v Turčiji opravičljiv.

Pri SPINS vodstvu Olimpije očitajo tudi to, da je eden od omenjenih nogometašev prejel obvestilo, da je poškodovan. Zdravnik, ki je pod dokumentom podpisan, pravi, da ga ni podpisal. Stefanović dodaja, da z izjemo težko razumljive človeške napake obstaja samo možnost ponarejenega podpisa ali dokumenta, kar so seveda hude obtožbe.

Napovedal je tudi postopke prekinitev pogodb, če se zadeve ne uredijo, od Nogometne zveze Slovenije pa zahteval sankcije proti klubu in odgovornim.

Olimpija v Turčiji, v Ljubljani pa nič novega, torej …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje