Olimpijske igre se lahko začnejo!

Getty Images

23. zimske olimpijske igre v Pjongčangu so s prižigom ognja tudi uradno odprte. Slovensko trobjnico je na otvoritveni slovesnosti s ponosm vihtela Vesna Fabjan, olimpijski ogenj pa je prižgala južnokorejska umetnostna drsalka Juna Kim.

To je trenutek, ki smo ga vsi čakali. Prve zimske olimpijske igre v Južni Koreji. To je trenutek, za katerega je veliko ljudi garalo ves ta čas. Zdaj je čas za Pjongčang! Hvala vsem, ki ste omogočili ta trenutek. Posebene zahvale gredo na tisoče prostovoljcem, ki so nas tako toplo pozdravili. Hvala, vsem. Dragi športniki, zdaj ste vi na potezi! To bo največje tekmovanje v vaših življenjih,” je na slovesnosti pred 35 tisoč gledalci in milijardo pred televizijskimi zasloni po vsem svetu dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Po govoru Bacha je sledila prisega športnikov, olimpijski ogenj pa je po kratkem vzponu prižgala južnokorejska umetnostna drsalka Juna Kim.

Na slovesnost, ki je potekala pod geslom “Mir v gibanju”, na olimpijskem stadionu so po tradiciji prvi prišli Grki, zadnji pa športniki države gostiteljice, tokrat skupaj z udeleženci iger iz Severne Koreje. Preostale države so gledalce pozdravile po korejski abecedi. Slovenski športniki so prišli kot 40. reprezentanca, na čelu pa je bila s slovensko zastavo v roki smučarska tekačica Vesna Fabjan.