Lampičeva z drugim mestom do vodstva v skupnem seštevku

Laurent Salino/Agence Zoom/Getty Images

Anamarija Lampič je z novim sijajnim rezultatom, v Dresdnu je bila druga v šprintu prostega sloga, prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v šprintu.

Tekaška elita se je po Tour de Skiju ta konec tedna že zbrala na mestnem šprintu v nemškem Dresdnu. Anamarija Lampič je s kvalifikacijami opravila odlično, bila je prva, zanesljivi sta bili tudi Katja Višnar z 10. in Vesna Fabjan z 18. časom. Miha Šimenc je v moški konkurenci imel 2. čas,

Četrtfinale je za Slovenijo odprla Fabjanova, ki je tekla v prvi skupini, žal pa se ni uspela prebiti v prvi letošnji polfinale, potem ko je zasedla 5. mesto. V zelo hitrem teku je bila najboljša Švicarka Nadine Fähndrich pred Američanko Sophie Caldwell, Norvežanki Anikken Gjerde Alnäs in Mari Eide pa sta zaostali že več kot sekundo, Fabjanova pa dobre tri. Lampičeva je kot druga naša nastopila v tretji skupini, kjer je brez večjih težav uganala vse konkurentke, Norvežanka Julie Myhre je bila druga, Švedinja Evelina Settlin pa tretja.

Kot zadnja je v peti skupini štartala Višnarjeva, ki pa se ji prav tako ni uspelo prebiti v polfinalne boje. Morda malce prepozno je začela s ciljnim šprintom, tako da je zaostala za Švedinjo Majo Dahlqvist in presenetljivo Finko Katri Lylynpera, tretja je bila Norvežanka Ane Appelkvist Stenseth, četrta pa Višnarjeva.

Šimenc je v četrtfinalu tekel v tretji skupini, žal pa na cilj ni prišel med prvimi, bil je peti z dobrima dvema sekundama zaostanka za zmagovalcem, Kasperjem Stadaasom, drugi je bil njegov rojak, Norvežan, Sindre Björnestadt Skar.

Skozi polfinale do skupnega vodstva
V polfinalu je Lampičeva še enkrat tekla izjemno zanesljivo, v težki skupini pa je zaostala le za Švedinjo Linn Svahn, tretja je bila Američanka Sophie Caldwell, četrta pa Švicarka Laurien van der Graaff in zaradi hitrega teka so se prav vse omenjene uvrstile v veliki finale. Lampičeva v četrtega na šestem šprintu sezone.

Poleg zgoraj omenjene četverice sta si finale v drugi skupini pritekli še Švedinji Dahlqvistova in Linn Sömskar. V velikem finalu je Lampičeva prikazala nov sijajen tek in še enkrat več bila boj za zmago vse do zadnjega, na koncu pa je po dveh zmagah morala priznati premoč Švedinji Svahnovi, tretja je bila Dahlqvistova. Z zmago je Anamarija Lampič prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v šprintu! “Mislim, da mi bo Dresden postal všeč. Malo je grenkega priokusa, ker se mi zdi, da bi danes lahko zmagala. A tako je, jutri se borimo naprej. Na zadnji ravnini sem bila danes malo zaprta, nisem izkoristila svoje hitrosti. Nisem se mogla preriniti naprej, čakala sem, da se proga razširi. Tam sem napadla, a mi ni uspelo zmagati. Jutri se bova s Katjo potrudili, izboljšali predaje in upava na kakšne nove stopničke!” je povedala nasmejana najboljša šprinterka na svetu v tem trenutku.

Katja Višnar je osvojila končno 17. mesto, Vesna Fabjan je bila 23., Miha Šimenc pa je končal na 24. mestu.

Jutri bo na sporedu še ekipni šprint s paroma Lampič/Višnar in Šimenc/Markun. (vir: sloski.si)