Hvalospev šampionke Putinu razburil športnike: To je bolno

Zimski športi 29. Apr 202212:56 > 13:02 4 komentarji
Veronika Stepanova (Foto: Guliverimage)

Medtem ko velika večina športne srenje ostro obsoja rusko agresijo nad Ukrajino, pa vsi vendarle ne delijo enakega mnenja. V bran vojni in režimu Vladimirja Putina je stopila ruska olimpijska prvakinja Veronika Stepanova.

Svet so ta teden obšle fotografije in posnetki slovesnosti, na kateri je ruski predsednik Vladimir Putin odlikoval ruske športnike za uspešne nastope na nedavnih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Ena od odlikovank je bila tudi smučarska tekačica Veronika Stepanova, ki je skupaj z Julijo Stupak, Natalijo Niepriajevo in Tatjano Sorino na tekmovanju pod petimi krogi osvojila zlato odličje v štafeti.

Rusko športnico je odlikovanje očitno močno ganilo, saj je na gala prireditvi imela govor, v katerem je strastno zagovarjala in hvalila napad svoje države na Ukrajino. “V mojih očeh je Rusija spet postala močna, ponosna in uspešna. To morda ni vsem všeč, vendar je to očitno. Smo na pravi poti in zagotovo bomo zmagali, tako kot smo zmagali na olimpijskih igrah v Pekingu,” je dejala 21-letna športnica.

Njen govor je prišel iz srca,” pa je svojo varovanko za ruski Ria Sport pohvalil njen trener Jurij Borodavko.

Foto: Guliverimage

Besede športnice so močno odmevala tudi v tujini in poskrbele za val ogorčenja pri njenih tekmicah. “Prebrala sem članek, ki opisuje, kako se je srečala s Putinom in ga hvalila. Mislim, da je to bolno,” je v intervjuju za SVT Sport zatrdila švedska zvezdnica Maja Dahlqvist.

Podoben odziv je prišel tudi iz vrst norveške reprezentance. “Vse skupaj je kar nekoliko šokantno in precej daleč od tega, kar vidimo mi. Težko je verjeti, da si je sama ustvarila takšno mnenje. Ima nekoliko drugačno sliko na situacijo kot mi. Verjetno ne vidijo tega, kar vidimo mi,” je razmišljala norveška tekmovalka Lotta Udnes Weng.

Nič manj oster ni bil sicer nekdanji ukrajinski teniški igralec Aleksander Dolgopolov, ki je po začetku vojne tudi sam poprijel za orožje in se odločil braniti svojo domovino. “Pravijo, da ruski šport nima nič s politiko. Ja, seveda,” je na svojem twitter profilu cinično pripomnil 33-letnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje