Vznemirjenje v belem cirkusu: Se lahko še bolj pazimo?

Alpsko smučanje 9. Jan 202217:14 > 17:20 1 komentar
Ana Bucik

"Nikoli ne veš, kdaj se lahko zgodi," pravi slovenska junakinja Zlate lisice Ana Bucik in tako povzema naraščajočo negotovost ob porastu števila okužb. Za nameček tik pred vrhuncem olimpijske sezone.

Ta teden je tudi v ženskem delu karavane svetovnega pokala zazvonil koronski alarm. Že testiranja ob koncu decembra v Lienzu so nekoliko oskubila konkurenco. Po tekmi v Zagrebu naj bi bilo pozitivnih še dodatnih ducat smučark.

Seznam tistih, ki so se v prvem delu sezone zaradi okužbe s koronavirusom začasno umaknile, je vse daljši. Mikaela Shiffrin, Lara Gut-Behrami, Camille Rast, Katharina Liensberger, Magdalena Egger, Franziska Gritsch, Thea Louise Stjernesund, Maryna Gasienica-Daniel, Ilka Štuhec, Lila Lapanja, Andreja Slokar

Se lahko še bolj pazimo?

“Vem, kako žal je bilo Andreji, da ni mogla nastopiti na Zlati lisici. Jasno je, da si nobena tekmovalka ne želi ostati brez tekem,” je okužbo reprezentančne sotekmovalke komentirala Ana Bucik, ki priznava, da je stalna negotovost vse pogostejša tema pogovorov v smučarskih krogih. Navsezadnje je jasno, da lahko okužba, čeravno asimptomatska, smučarko stane nastopa celo na olimpijskih igrah. “Kaj naj še storimo? Se lahko bolj pazimo? Že tako ali tako se že dve leti res natančno držimo ukrepov. Le upam, da se tudi skozi to sezono prebijemo brez okužb,” pravi Novogoričanka.

Matjaž Turel. Foto: MaPa

“Ni enostavno. Čas, ki smo ga imele smučarke za sprostitev, je pravzaprav izginil. Zakaj? Stalno je treba paziti, zato se večinoma držimo bolj zase. Tudi psihološko je vse skupaj zelo obremenilno. Vsaka od nas ve, da jo pred tekmo čaka še test, ki mora biti negativen. Vse skupaj jemlje energijo,” je položaj orisala Ana Bucik.

Olimpijska živčnost

Da čuti živnost smučark, je ob robu Zlate lisice priznal tudi reprezentančni zdravnik Matjaž Turel, sicer zadovoljen, da tudi okužba Slokarjeve ni prinesla večjih zapletov. Upa le na elegantno vrnitev. “Če bi bila ‘normalna državljanka’, bi jo lahko obravnavali kot nekužno. Ne bi ji bilo treba opravljati testov. Tako pa … Če bo njen test tudi 10 dni po okužbi pozitiven, se še ne bo smela vrniti. Če bi bila pozitivna po dveh tednih, bi morala predložiti celotno zgodovino testov,” pojasnjuje dr. Turel.

Negotovost je toliko večja zaradi bližajočih se olimpijskih iger in pa vse strožjih ukrepov, ki jih napovedujejo Kitajci. “Informacije, dogajanje in ukrepi se iz dneva v dan spreminjajo ali dopolnjujejo. Treba je biti na tekočem,” pravi reprezentančni zdravnik in dodaja: “Poleg cepljenja je ključnega pomena, da se vsi smučarji držijo pravil in priporočil. Od nošenja mask, preko razkuževanja in prezračevanja do socialne distance. Mehurčki, ki jih zagovarja Mednarodna smučarska zveza, so dobro zasnovani. Težava pa nastane, če v nastanitvi prihaja do srečevanj z domačini ali turisti.”

Zlata lisica

Kako pa je vznemirjenje po informacijah iz Zagreba vplivalo na organizacijo Zlate lisice? “Držimo se vseh protokolov, tako NIJZ, države in tudi FIS. A šli smo še korak naprej. Vse osebe, ki so bile vključene v organizacijo, so najprej opravile PCR testiranje, zdaj pa vsi dnevno opravljamo še hitre teste. Podatke nalagamo v informacijski sistem, ki se preverja s posebnimi kodami. Tudi vsi tekmovalci morajo imeti ob sebi največ 48 ur star negativni test,” pojasnjuje generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje