Zupančič: Psihološko stanje v ekipi je načeto

Zoran Zupančič. Foto: Aleš Fevžer

Po četrtkovi posamični tekmi na srednji skakalnici na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Planici je danes pred novinarske mikrofone stopil glavni trener Zoran Zupančič in spregovoril o krizi, s katero se spopadajo njegove tekmovalke.

Slovenska ženska reprezentanca v smučarskih skokih je po prvi preizkušnji na domačem svetovnem nordijskem prvenstvu močno zaostala za pričakovanji. Najboljša Nika Križnar je bila šele enajsta, Nika Prevc 17., svetovna prvakinja iz Oberstdorfa Ema Klinec pa še dve mesti slabša.

A časa za reševanje težav slovenski tabor nima, saj ga že v soboto čaka ekipna tekma, na katerem bo poleg omenjene trojice nastopila še Maja Vtič, ki je na današnjem treningu dobila interne kvalifikacije s Katro Komar.

“Upamo na najboljše. Vemo, da bodo tekmovalke na prvenstvu šle tudi preko sebe,” skuša optimističen ostati glavni trener Zoran Zupančič. Kot poudarja ima poleg Križnar, ki je zbolela za gripo, težave tudi Klinec, ki čuti hude bolečine v kolenu.

O čem je še govoril Zoran Zupančič

O stanju deklet po včerajšnji tekmi:

“Zagotovo smo razočarani, a saj veste, kakšno je stanje. Nastopamo na svetovnem prvenstvu, kjer moraš biti 100-odstoten. Do zadnjega smo upali, da se nam bo nasmehnil kanček sreče, a to so smučarski skoki in ne človek ne jezi se. Biti moraš 100-odstoten, manjše napake pa so včeraj hitro pomenile zaostanek. Kar nas lahko veseli, sta finalna skoka Nike Križnar in Nike Prevc, ki sta bila dobra, z lepim telemarkom. Dva taka skoka bi že pomenila boj za kolajne.

Žal je bil ritem ekipe v to prvenstvo popolnoma drugačen kot na lanskih olimpijskih igrah in pred Oberstdorfom. Takrat smo bili v naletu, letos pa imamo že vso zimo težave. Nazadnje je zbolela še Nika Križnar, Ema, ki je naša najboljša tekmovalka, pa si je poškodovala koleno. Če je tako, je veliko težje sanjati o kolajni. Kljub temu si obe zaslužita pohvale, da sta se borili in nastopili.”

O tem, kako se je poškodovala Ema Klinec:

“Pri pristanku v kvalifikacijskem skoku je začutila bolečino, zaradi česar je bila odpeljana v terensko bolnišnico, kjer sta jo pregledala travmatologa, nato pa ji odredila pregled z magnetno resonanco v bolnišnici na Jesenicah. Čeprav izvid ni pokazal poškodbe, pa je težava predvsem psihološka, saj čuti podobno bolečino, kot pred leti, ko si je nato huje poškodovala koleno.

Upamo na najboljše. Vemo, da bodo tekmovalke na prvenstvu šle tudi preko sebe. Emo rešujemo na fizioterapevtski mizi, saj se zjutraj zbudi s trdo nogo, ki jo ne more do konvca stegniti in skrčiti. Gre za veliko težavo, saj ne more narediti normalne priprave na tekmovanje. Tudi Nika Križnar ne more prihajati na masaže, saj leži in je izolirana.”

Zoran Zupančič in Katra Komar (Foto: Aleš Fevžer)

O tem, da naj bi bili odnosi znotraj reprezentance načeti:

“Zagotovo so težave, a da bi bili skregani med sabo … Mislim, da ne. Če je katera tekmovalka kaj povedala, bo morala to storiti direktno. Tu smo, da delamo za dekleta, od a do ž. Vedno smo pripravljeni vse pustiti za sabo in jim pomagati. Letos smo imeli tudi dobro podporo smučarske zveze … Ne vem. Žal imamo poškodbe. A dekleta, ki nastopajo, so po rezultatih boljše kot v lanski sezoni. Manjkata nam le močna Urša (Bogataj, op. p.) ter Nika  in stvari bi bile super. Je pa psihološko stanje v ekipi zagotovo načeto.”

O tem, ali tekmovalke delajo na mentalni pripravi:

“Lahko se pogovarjamo, motiviramo, to je pa to. Tista punca, ki dela s svojim psihologom, to lahko počne. Nekatera dekleta psihologov ne uporabljajo, saj so skozi leta ugotovila, da so težave, ki so jih želel rešiti, ostale.”

Komentari

Vaš komentar