Jan Polanc zaradi zdravstvenih težav končuje kariero

Kolesarstvo 15. Maj 202310:10 2 komentarja
Foto: Profimedia

Jan Polanc po informacijah njegovega moštva UAE Emirates zaradi težav s srcem končuje kariero. Pregledi čez zimo so namreč pokazali na nepravilnosti delovanja srca, zaradi katerih ne bi bilo varno nadaljevati športne poti.

Kot strela z jasnega je v ponedeljek dopoldne udarila novica, da Jan Polanc končuje kolesarsko kariero. 31-letnik, ki v tej sezoni ni nastopil na nobeni dirki, se je za to odločil po težavah s srcem. Kot so pokazali številni pregledi čez zimo, so nepravilnosti takšne, da bi nadaljevanje poti na kolesu predstavljalo preveliko tveganje.

“Najprej bi se rad zahvalil ekipi in vsem zdravnikom, ki so mi pomagali v tem procesu. Za mano je veliko pregledov, moštvo pa je bilo na moji strani in mi je pomagalo najti odgovore ter sprejeti prave odločitve. Posebna zahvala gre tudi moji družini in prijateljem, ki so mi bili v tem času zelo blizu, čez celotno kariero pa so me podpirali tako v dobrih kot v slabih trenutkih,” je dejal član ekipe UAE Emirates.

Jan Polanc
Foto: Profimedia

“To seveda ni način, na katerega sem želel končati kolesarsko kariero, a ko pogledam nazaj, sem zelo zadovoljen in vesel. Deset let sem vztrajal v profesionalnem športu, pri UAE Emirates pa sem bil vse od začetka kariere. Z ekipo smo si delili nekaj nepozabnih trenutkov, upam, da bom v tej družini nadaljeval tudi nadaljnji življenjski cesti.”

“Veselim se prihodnosti, saj se v tem trenutku v mojem življenju dogaja veliko lepih stvari. Obenem pa sem hvaležen za vse, kar sem že dosegel,” je še dodal.

Jan Polanc je bil do nepričakovanega konca kariere eden od osmih Slovencev, ki trenutno nastopajo med svetovno kolesarsko elito. Svetovni seriji (World Tour) se je pridružil leta 2013, ko je postal član moštva Lampre Merida. Po štirih letih se je ta preimenovala v UAE Team Emirates, kakršno ime nosi še danes. Svojo kolesarsko pot je sicer začel pri ekipi Radenske leta 2009.

Polanc, ki prihaja iz Britofa pri Kranju, je vseh deset sezon med elito preživel trenutnem moštvu, s katerim je največje uspehe dosegel na dirki po Italiji. Leta 2015 in 2017 je na Giru osvojil dve etapni zmagi (epska je bila predvsem druga s ciljnim vzponom na Etno), leta 2019 pa je postal celo prvi Slovenec, ki je nosil rožnato majico. Leta 2017 je postal tudi državni prvak v kronometru, že v debitanskem letu med najboljšimi pa je na domači dirki po Sloveniji zasedel skupno drugo mesto – prehitel ga je le Hrvat Radoslav Rogina.

Jan Polanc
Jan Polanc v rožnati majici na dirki po Italiji 2019. Foto: Profimedia

“V Janovem primeru smo več mesecev iskali nasvet naše zdravniške ekipe in nekaterih najboljših svetovnih strokovnjakov. Na koncu je padla odločitev, da je v dobro tekmovalčevega zdravja najbolj primeren konec kariere. Ob tem smo ponosni, da je bil Jan od samega začetka pomemben del naše ekipe. Ponosni smo tudi na dosežke. Ob stalni širitvi naše organizacije se bomo trudili, da zanj v prihodnosti poiščemo novo vlogo,” je v uradnem sporočilu za javnost dejal prvi mož UAE Mauro Gianetti.

Polanc je leta 2020 odigral zelo pomembno vlogo pri zmagi Tadeja Pogačarja na francoskem Touru. Takrat namreč poznejši zmagovalec ob sebi ni imel pretirano močne ekipe, le njegov rojak pa mu je ves čas stal ob strani in mu dvakrat v zaključkih etap tudi odstopil svoje kolo. Kljub temu leto pozneje ni dobil mesta v ekipi ob lovu na novo slavje na dirki po Franciji.

Polanc, ki je športne gene dobil po očetu Marku, še vedno kolesarskemu trenerju, je kot reprezentant Slovenije nastopil na osmih svetovnih prvenstvih, najboljšo uvrstitev pa je dosegel leta 2021 v Belgiji, ko je bil 18. Sodeloval je tudi na dvojih olimpijskih igrah – leta 2021 je bil v Tokiu 43., leta 2016 v Riu de Janeiru pa 52.

Leta 2021 je nastopil na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: Aleš Fevžer

Na grandtourih je skupno zbral deset nastopov, od tega pet na Giru, dva na Touru in tri na Vuelti. Skupno je bil najvišje leta 2017 na dirki po Italiji na 11. mestu, na lanski dirki po Španiji pa 12.

Slovo Gorenjca, ki je pred dobrim tednom dni praznoval svoj 31. rojstni dan, pomeni velik udarec za slovensko kolesarstvo. V svetovni seriji tako zdaj ostaja le še sedem Slovencev. Dva tekmujeta za Polančev UAE Emirates (Pogačar in Domen Novak), dva za Jumbo Vismo (Primož Roglič in Jan Tratnik), dva za Bahrain Victorious (Matej Mohorič in Matevž Govekar), Luka Mezgec pa za Jayco AlUla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje