Primož Roglič z eno težavo manj, a z dvema več

Kolesarstvo 15. Maj 20239:49 0 komentarjev
Geraint Thomas Primož Roglič
Še prejšnji teden zaveznika, od torka naprej glavna tekmeca. Primož Roglič in Geraint Thomas. Foto: Profimedia

V svetu kolesarstva še vedno odmeva poznovečerna nedeljska novica, da dirko po Italiji po koncu prvega tedna zaradi pozitivnega testa na koronavirus zapušča vodilni v skupnem seštevku Remco Evenepoel. Belgijec je pred začetkom Gira skupaj s Primožem Rogličem sodil v krog najožjih favoritov, zato se morda na prvi pogled zdi, da je pred Slovencem zdaj lahko naloga. A ob pasteh prihodnjih dveh tednov, še naprej prežečega koronavirusa in izjemno močni ekipi Ineosa je to daleč od resnice.

Kolesarstvo je na deveti dan dirke po Italiji znova dokazalo, kako nepredvidljivo je. Remco Evenepoel je na 35-kilometrskem ravninskem kronometru s ciljem v Ceseni slavil tesno zmago, nato pa le nekaj ur pozneje prek družbenih omrežjih sporočil, da zaradi pozitivnega rutinskega testa na koronavirus zapušča italijansko pentljo. Belgijec, ki bi moral v prihodnjih dveh tednih braniti 45 sekund pred Geraintom Thomasom, 47 pred Primožem Rogličem in 50 pred Tao Geogheganom Hartom, je postal tretji nosilec rožnate majice v zgodovini, ki je moral z dirko pri naših zahodnih sosedih končati predčasno.

Leta 1969 je moral pred 17. etapo z nastopi zaradi pozitivnega dopinškega testa Giro zapustiti legendarni Eddy Merckx, leta 1999 je tik pred zadnjo etapo brez nastopa zaradi previsoke vrednosti hematokrita (volumenski delež rdečih krvničk v krvi) ostal Marco Pantani.

“Verjetno lahko tudi slišite, da je moj nos zamašen. Sem zelo lahek in suh kar se tiče odstotka maščob. Zato mi dežno vreme ne odgovarja. Moram paziti, da ne zbolim. Naj potrkam na les, da nimam koronavirusa,” je na novinarski konferenci po nedeljskem kronometru še zatrjeval Evenepoel. A njegov največji strah se je le nekaj ur pozneje uresničil. Svetovni prvak se je že odpravil proti domu, kdaj se bo vrnil na ceste, pa še ni jasno.

Remco Evenepoel
Rožnato slovo. Foto: Profimedia

Z odhodom do zdaj vodilnega se boj na cestah v drugem tednu začenja praktično od začetka. Geraint Thomas, ki mu je kronometrsko slavje ušlo za zgolj devet stotink, bo v skupnem seštevku branil dve sekundi pred Rogličem, še tri več zaostaja Thomasov moštveni kolega in rojak Tao Geoghegan Hart.

Kako ustaviti močne Britance?

Če se je pred začetkom dirke obetal super dvoboj med Evenepoelom in Rogličem, pa bo zdaj glavna ovira Zasavca do rožnate majice 28. maja prav ekipa Ineos. Ob izkušenemu 36-letnemu Valižanu in zmagovalcu Gira iz leta 2020 lahko nekdanji Sky računa še na izjemno močne pomočnike.

Grenadirji, ki so tik pred zaključkom prvega tedna ostali brez domačina Filippa Ganne, imajo v skupnem seštevku kar pet kolesarjev med prvo štirinajsterico! Ob novemu vodilnemu Thomasu in tretjemu Hartu so zraven še 9. Pavel Sivakov (+2:15), 12. Thymen Arensman (+2:32) in 14. Laurens de Plus (+2:26). To nekdaj prevladujoči ekipi svetovne serije omogoča številne taktične in strateške možnosti za napade na slovenskega šampiona, ki ima najbolje uvrščenega kolega iz Jumbo Visme na 30. mestu (Koen Bouwman, ki pa za rožnato majico zaostaja že 12 minut in 22 sekund).

Ineos
Ekipa Ineosa. Foto. Profimedia

Vrstni red po odstopu Evenepoela:

1. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) 34:34:27

2. Primož Roglič (Jumbo Visma) + 0:02

3. Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) + 0:05

4. Joao Almeida (UAE Team Emirates) + 0:22

5. Andreas Leknessund (Team DSM) + 0:22

6. Aleksandr Vlasov (Bora Hansgrohe) + 1:03

7. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) + 1:28

8. Lennard Kämna (Bora Hansgrohe) + 1:52

9. Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) + 2:15

10. Jay Vine (UAE Emirates) + 2:24

Najprej zdravje …

Ne gre pozabiti niti na kapetana UAE Emirate Joaa Almeido, ki za Thomasom zaostaja zgolj 22 sekund, prav toliko kot nosilec rožnate majice v zadnjih dneh Andreas Leknessund. Minuto in tri sekunde je zadaj kapetan Bore Aleksandr Vlahov, nekoliko več pa prvi mož Bahrain Victoriousa Damiano Caruso (+1:28).

A le upamo lahko, da bo zmagovalca Gira odločila cesta. Ob novih okužbah – poleg Evenepoela se pred začetkom drugega tedna od Italije poslavlja tudi Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education EasyPost) mora biti prvi cilj Rogliča, da ostane zdrav. Spomnimo, Jumbo Visma je imela že pred začetkom dirke po Italiji ogromno težav s koronavirusom, ko so morali zaradi okužb v zasedbi zamenjati kar tri kolesarje, dan pred dirko pa brez nastopa zaradi padca ostal še Jan Tratnik.

Dirka se bo v torek nadaljevala s pretežno ravninsko etapo od Scandiana do Viareggia (196 km), na kateri bo en vzpon druge in en vzpon četrte kategorije. Zelo podobno bo tudi v sredo in četrtek, nov ognjemet pa gre pričakovati v petek, ko bo cilj v Crans Montani, med etapo pa se bo karavana povzpela tudi na najvišjo točko letošnje preizkušnje – 2469 metrov visok prelaz Svetega Bernarda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!