Dan odstopov in padcev, na tleh tudi Roglič in Thomas

Kolesarstvo 17. Maj 202317:02 > 17:03 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Tudi 11. etapa dirke po Italiji je postregla z veliko drame. Čeprav je bila etapa bolj namenjena sprinterjem, pa so padci poskrbeli za velike spremembe. Odstopil je namreč pred današnjo etapo tretjeuvrščeni Tao Geoghegan Hart. Na tleh se je znašel tudi Primož Roglič, ki pa je nadaljeval z dirko. Etapa je sicer pripadla Pascalu Ackermannu, ki je dobil zaključni sprint.

Najdaljša etapa letošnje dirke po Italiji je postregla z veliko drame, mnogi kolesarji so zaradi padcev in bolezni že zapustili dirko.

Pascal Ackermann (UAE Emirates) je v fotofinišu prikolesaril do zmage pred Jonathanom Milanom (Bahrain Victorious) in Markom Cavendishem (Astana Qazaqstan), vendar je bila glavna zgodba padec, ki je približno 67 kilometrov pred ciljem izločil Tao Geoghegan Harta (Ineos Grenadiers).

V nesreči sta bila udeležena tudi vodilni na dirki Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) in Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa sta brez vidnih težav nadaljevala pot.

Geoghegan Hart, ki je etapo začel le 5 sekund za vodilnim Thomasom na tretjem mestu, je hudo padel in so ga odpeljali v reševalnem vozilu.

Nekaj trenutkov pozneje je na mokri cesti padel tudi Oscar Rodriguez (Movistar).

Na startu vsak dan manj kolesarjev

Nesreča je še dodatno zaznamovala Giro, ki so ga že tako zaznamovali številni odmevni odstopi zaradi koronavirusa in padcev.

Štirje moštveni kolegi Remca Evenepoela, ki je odstopil v nedeljo, ko je bil v majici vodilnega, prav tako niso nastopili na sredini etapi. Skupaj v sredo zaradi koronavirusa in drugih bolezni ni nastopilo osem kolesarjev.

Če to ni bilo dovolj dramatično, je manj kot 3 kilometere pred ciljem prišlo še do enega padca v glavnini, ki je razdelil skupino, ki je bližala zaključnemu sprintu.

Sprinterji so se pognali v ospredje, to bi lahko bila njihova zadnja priložnost za kar nekaj časa, na koncu pa je bil najbolj spreten Ackermann.

Results powered by FirstCycling.com

V ŽIVO, 11. etapa:

Giro 2023 11. etapa
11. etapa. Foto: organizator

Za etapno zmago so se na koncu pričakovano pomerili sprinterji. Pascal Ackermann je za nekaj milimetrov ugnal Jonathana Milana.

5 kilometrov do cilja: Beg je dokončno ujet. Za etapno zmago se bodo pomerili sprinterji.

10 kilometrov do cilja: Laurenz Rex ima še vedno dobrih 20 sekund prednosti, toda glavnina je vse bližje in bližje.

15 kilometrov do cilja: V begu je zgolj še en kolesar, ki pa ga bo glavnina, ki zaostaja zgolj 20 sekund, skoraj zagotovo ujela.

31 kilometrov do cilja: Pavel Sivakov, še en kolesar iz vrst Ineosa, ki je bil prej udeležen v padcu, je na kolesu, vendar za peletonom zaostaja več minut. Dan je začel med najboljšo deseterico skupnega seštevka.

36 kilometrov do cilja: Glavnina je znova v celoti skupaj, vsi odpadli kolesarji so na spustu ujeli priključek.

43 kilometrov do cilja: Po spremembi ritma v glavnini, je peloton sedaj povsem raztegnjen. Tudi na dan, ki je pisan na kožo sprinterjem, imamo veliko dogajanja. Roglič in vodilni Thomas sta v ospredju glavnine.

45 kilometrov do cilja: Ubežniki imajo le še minuto prednosti pred glavnino. Kolesarji hkrati začenjajo vzpon na Passo della Castagnola (4. kategorija). V glavnini, predvsem pri ekipi Jayco-AlUla, so se odločili, da bodo na zadnjem vzponu dneva navili tempo.

57 kilometrov do cilja: Roglič je po spustu zamenjal kolo, tako da je sedaj znova na svojem kolesu.

65 kilometrov do cilja: Še ena nesreča! Tokrat v ospredju. Oscar Rodriguez (Movistar) se je znašel na tleh in kot kaže je tudi Španec zaključil z dirko.

67 kilometrov do cilja: Padec v glavnini! Na tleh sta se znašla tudi Primož Roglič in Geraint Thomas, najhuje pa jo je očitno skupil Tao Geoghegan Hart. Britanca, ki je zmagal Giro leta 2020, so odpeljali z rešilcem in je že končal dirko. Slovenski kolesar si je po padcu kolo sprva od moštvenega kolega, Nizozemeca Koena Bouwmana. Na tretje mesto v skupnem seštevku se je sedaj prebil Portugalec João Almeida (UAE Team Emirates).

75 kilometrov do cilja: Ubežniki imajo zgolj še minuto in pol prednosti pred glavnino. Za zmago na današnji etapi se bodo očitno pomerili čisti sprinterji.

100 km do cilja: Kolesarji so vstopili v finalnih 100 kilometrov dneva. Prvih šest ima zdaj nekoliko manjšo prednost pred pelotonom (+2:10), bliža se drugi klanec dneva – Colla di Boasi.

133 km do cilja: Tudi po prvem vzponu dneva brez sprememb. Šesterica v ospredju ostaja složna, tudi v glavnini pa zaenkrat ni velike želje po pretiranem lovu na ubežnike. Prednost še vedno znaša nekaj manj kot tri minute.

157 km do cilja: Vodilna skupina, ki je še vedno v enaki sestavi, kot na začetku, je že začela s prvim vzponom dneva. To je najvišja točka 11. etape, vzpon tretje kategorije na Passo del Braco. Prednost pred glavnino znaša dobri dve minuti in pol

213 km do cilja: Manj kot deset kilometrov po začetku dirkanja se je oblikovala ubežna skupina, v kateri je šest kolesarjev. Thomas Champion, Diego Sevilla, Filippo Magli, Laurenz Rex, Alexander Konjičev in Veljko Stojnić so si v kratkem času privozili več kot štiri minute prednosti pred glavnino.

11.54: 11. etapa se je uradno začela s kilometrom nič!

Organizatorji Gira so že pred startom 11. etape sporočili, da se od od karavane poslavlja še šest kolesarjev, vsi zaradi okužbe s koronavirusom. Pozitiven test so oddali Stefano Gandin (Team Corratec Selle Italia), Andrea Vendrame (AG2R Citroen Team) in kar štirje iz Soudal QuickStepa, katerega član je tudi Remco Evenepoel, ki se je od dirke poslovil že v nedeljo. Jan Hirt, Josef Černy, Mattia Cattaneo in Louis Vervaeke ne bodo videli cilja v Rimu, od ‘volčjega kardela’ pa tako ostajajo le še Davide Ballerini, Pieter Serry in Ilan van Wilder.

Po razburljivem torku, ki je po pestrem uvodu in izjemno slabih vremenskih razmerah pripadel Magnusu Cortu Nielsenu, s čimer je Danec dopolnil trojček zmag na vseh treh tritedenskih dirkah, se je dirka po Italiji znova preselila na obalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!