Finančni zlom nekdanjega slalomskega asa

Alpsko smučanje 13. Jun 202316:01 1 komentar
Thomas Sykora je del kariere nastopal na Elanovih smučeh. Foto. Guliver images

Pred četrt stoletja je bil najboljši slalomist na svetu. V poslovnem svetu pa nekdanji avstrijski alpski smučar Thomas Sykora ne posega po medaljah in globusih.

Tudi dvajset let po tekmovalni upokojitvi Thomas Sykora ostaja del karavane svetovnega pokala. Kot zunanjega sodelavca avstrijske televizije ÖRF ga namreč redno videvamo na tekmah, kjer opravlja tudi vlogo predtekmovalca s kamero na čeladi.

Ob tem pa, kot vse kaže, močno trpi njegovo poslovno življenje. Težave so se začele kopičiti med koronavirusom, kapljo čez rob pa predstavljajo nedavne podražitve. Na deželnem sodišču v St. Pöltnu je bil tako zaradi insolventnosti tudi uradno uveden stečajni postopek za kar tri podjetja v njegovi lasti.

Dve podjetji se ukvarjata z gostinstvom, eno pa s prodajo športne opreme. Kot navajajo avstrijski mediji, skupni dolgo krepko presega milijon evrov, stečaj pa bo prizadel 33 zaposlenih in približno 70 upnikov.

Danes 55-letni Sykora sicer velja za enega najboljših avstrijskih slalomistov. Blestel je v 90. letih minulega stoletja, kariero pa je zaključil leta 2002. Slavil je devet zmag na tekmah svetovnega pokala, med drugim tudi v Wengnu in Kitzbühlu, kar dvakrat pa je bil najboljši tudi v Kranjski Gori, in sicer v letih 1997 in 1998. Takrat je bil tudi prvi slalomist sveta, na kar ga v domači vitrini opozarjata mala kristalna globusa. Leto pred tem je bil bronasti slalomist svetovnega pokala. Tretji je bil tudi na olimpijskih igrah 1998 v Naganu, kjer sta ga ugnala le Norvežana Hans Petter Buraas in Ole Christian Furuseth.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje