Livio Magoni kot ptica selivka v novem okolju

Alpsko smučanje 31. Maj 20239:10 0 komentarjev
Katharina Liensberger in Livio Magoni. Foto: GEPA pictures/HaraldxSteiner via Guliver

Italijanski smučarski trener Livio Magoni, ki je v preteklosti sodeloval tudi s Tino Maze in Meto Hrovat, bo kariero nadaljeval v češki reprezentanci.

Petnajsta slalomistka minule zime in edina Čehinja s točkami svetovnega pokala v sezoni 2022/23 Martina Dubovska je postala nova varovanka Livia Magonija. Italijan je lani sredi januarja nenadejano ostal brez službe v avstrijski reprezentanci, kjer je bil zadolžen za Katharina Liensberger.

Tudi njegova predhodna služba je imela omejen rok trajanja, saj je le eno sezono bdel nad Meto Hrovat v slovenski izbrani vrsti.  Bolj obsežna je bila njegova delovna doba na Slovaškem, kjer se je podpisal pod projekt Petre Vlhove. Popeljal jo je celo do zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala (2021), nato pa sta se po odmevnem intervjuju njuni poti razšli.

Slovenski ljubitelji alpskega smučanja se danes 60-letnega Italijana spominjajo predvsem po vlogi trenerja v spremljevalnem štabu Tine Maze. Tudi s Korošico se je veselil velikega kristalnega globusa. Kot ptica selivka je brat olimpijske prvakinje iz Sarajeva Paolette Magoni v več obdobjih deloval tudi v Italiji ter v mednarodni poljsko-monaški ekipi.

V češki ekipi bo zdaj strokovnjak iz Bergama zadolžen za 31-letno Dubovsko. Ta je kot izrazita slalomska specialistka že desetletje del svetovnega pokala. V sezoni 2020/21 je bila celo deseta v slalomskem seštevku, lani 17., letos pa 15. Zbrala je 107 nastopov v svetovnem pokalu, na prve stopničke pa še čaka.