Lahko bi ostal brez noge, zdaj sanja o vrnitvi v Kitzbühel

Alpsko smučanje 3. Jun 202317:00 0 komentarjev
Boštjan Kline. Foto: Profimedia

Skoraj štirinajst mesecev po grozljivem zlomu desne noge in po kar šestih operacijah je eden najboljših slovenskih smukačev vseh časov Boštjan Kline le ugledal luč na koncu predora. Čeprav bi ob najbolj črnem scenariju lahko ostal celo brez noge, zdaj odločno napoveduje vrnitev na smuči.

Zlom noge. Tako se je 11. aprila 2022 glasilo skopo sporočilo Smučarske zveze Slovenije ob padcu Boštjana Klineta na treningu v italijanskem smučarskem središču Sella Nevea, ki je povezano tudi s Kaninom. “Pravijo, da je zlom vedno boljši od poškodbe križnih vezi,” danes v smehu svojo takratno zmoto skicira 32-letni Mariborčan. “Zlom noge? Eh, tri mesece, pa bom znova dober, sem si dejal. A zapletlo se je že pri prvem rentgenskem slikanju. Še v Italiji. Sliko sem poslal zdravniku v Slovenijo, dr. Štabucu. ‘Prosim, poveži me z doktorjem,’ mi je dejal brez oklevanja. Takrat sem vedel, da je vrag odnesel šalo. Ne, ni bil običajen zlom,” pripoveduje specialist za hitri disciplini.

Foto: Profimedia

Ključne operacije je prestal v Ljubljani, kjer je postalo dokončno jasno, do kako zelo kompleksnega zloma je prišlo ob koncu sezone, ki je bila zanj celo najboljša v zadnjih petih letih, oplemenitena z vrnitvijo med finaliste svetovnega pokala, najvišjim številom točk v zadnjih letih, desetim mestom na olimpijskih igrah in dvema enajstima mestoma v svetovnem pokalu. “Kot bi se pri hitrosti 300 kilometrov na uro zaletel v steber. Kost je pri goleni eksplodirala. Velik del kosti je manjkal. Bilo je tako hudo, da ni nihče govoril o reševanju športne kariere. Reševali so mi nogo,” s cmokom v grlu in umirjenim glasom pripoveduje Kline in priznava, da ga je takrat soočenje z realnostjo močno pretreslo.

“Prva ura je bila strašljiva. Ko me je doktor soočil z nastalim položajem, so mi njegove besede pognale kri po žilah. Danes pravim, da je bila to močno pikantna informacija. Lahko ostanem brez noge?! Tega vprašanja ni preprosto predelati. Razmišljal sem o najslabših scenarijih, upal pa, seveda, na najboljšega,” pripoveduje pohorski olimpijec, hvaležen stroki, ki je rešila njegovo nogo. A s tem težav še zdaleč ni bilo konec. Skupno je v teh štirinajstih mesecih vknjižil že šest operacij.

Foto: Aleš Fevžer

Pod nož bi moral tudi sedmič, pred dobrim tednom, a je ob zadnjem pregledu le ugledal luč na koncu predora. “Pred načrtovano operacijo so opravili pregled s scintigrafijo in računalniško tomografija. Vendarle so zaznali boljše priraščanje in celjenje, obenem pa ni bilo vidnih znakov vnetja. Operacijo so tako preklicali. Čez dva meseca me čaka nov pregled. Do takrat pa bom lahko treniral. V močno omejenem obsegu,” pravi zmagovalec kvitfjellskega smuka leta 2017, ki je imel po uvodnih preglavicah s tkivom in kožo največ težav prav s prepočasnim celjenjem. Vseskozi se je pojavljal tudi strah pred bakterijsko okužbo. Stalne bolečine niti ne omenja.

A stari znanec operacijskih dvoran, ki si je pred desetletjem prvič huje poškodoval koleno, smučarsko-tekmovalnega ognja v sebi še ni ugasnil. Ko zapre oči, še vedno vidi Beaver Creek, Wengen, Kitzbühel. Sanja o vrnitvi. “Da, da. Definitivno. Če bo le možno. Vse le ni v mojih rokah. Poškodbo moram sanirati. Nato je cilj vrnitev v svetovni pokal,” pravi nekdanji dvojni mladinski svetovni prvak, ki bi po najbolj optimističnih napovedih lahko na smuči prvič stopil februarja. Tudi sezona 2023/24 je torej zanj že izgubljena. Njegov vsakdan pa so ravninski sprehodi, delo v fitnesu (uteži, veslaški simulator …), občasna hoja v hrib, kmalu pa naj bi bil nared za naslednji “podvig” – tek. “Sem potrpežljiv, previden in natančen. Konkreten primer, ne bi se smel navaditi na šepanje,” pravi Boštjan Kline.

Medtem je v njegovi matični ekipi prišlo do precejšnjih sprememb. Vodenje ekipe za hitri disciplini je namreč prevzel Aleš Gorza, medtem ko pa se je Gregor Koštomaj preselil na čelo ženske tehnične ekipe. Tekmovalno breme bosta nosila predvsem Miha Hrobat in Martin Čater. V ekipi je tudi tretji smukač evropskega pokala Nejc Naraločnik, ki sicer še čaka na prve točke svetovnega pokala. V zaledju pa na svoj pravi članski trenutek čaka aktualni mladinski svetovni prvak Rok Ažnoh, ki do nadaljnjega pod vodstvom trenerja Roka Šaleja ostaja v ekipi evropskega pokala.