Mož, ki je ferrari odpeljal v evropsko jesen

Evropa 2. Avg 202310:13 0 komentarjev
Joao Henriques. Foto: Aleš Fevžer

Lahko bi začeli naštevati po vrsti, od prvega do zadnjega nogometaša Olimpije, ki je včeraj stopil na zelenico stadiona Stožice, da bi na enem mestu zbral vse junake zmajev, ki so zaslužni za preboj Olimpije v naslednji krog kvalifikacij za Ligo prvakov. A uspeh proti Ludogorcu zagotovo nosi tudi močan podpis portugalskega trenerja Joaa Henriquesa.

Kar malce nenavadno je, koliko stvari se je sinoči v Stožicah, ko je Olimpija po epski drami v drugem krogu kvalifikacij izločila bolgarski Ludogorec, zgodilo natanko tako, kot je dan pred tekmo napovedal trener zmajev Joao Henriques.

Portugalski trener je tako pravilno predvideval, da bo Ludogorec silovito začel tekmo, da pa bo Olimpija nato imela priložnost stopiti na žogo. Malo za šalo, malo za res je izrazil upanje, da bodo blesteli največji zvezdniki, se na ta račun prodali v tujino, Olimpija pa bo napredovala. Poudaril je tudi, da pred tekmo vadijo enajstmetrovke, ker so zelo pomemben del tekme. Skratka, pred tekmo je bil Henriques prerok, po tekmi pa eden od velikih junakov srečanja. Novi trener zmajev je sijajno pripravil in vodil svojo ekipo.

“Nogometaši Ludogorca so bili malce ošabni, verjeli so, da so boljši od nas. Malce so bili tudi jezni, ker niso zmagali na prvi tekmi, zato smo vedeli, da bodo napadli na začetku. Enajstmetrovke smo trenirali. To ni sreča, to je trening. Vemo pa, kako kakovosten vratar je Vidovšek. Do konca smo ostali zbrani in enotni.”

In dodaja.

“Res je, po golu za 2:1 smo težko zadrževali in nadzorovali čustva. Bolj izkušena ekipa bi stala na žogi, nekdo bi se malce ulegel, kakšno žogo več bi izbili v avto. Nas pa je malce zaneslo, nismo bili več popolnoma organizirani. A na koncu je pošteno, da nismo dobili zadetka. Napredovala je boljša ekipa,” poudarja trener Olimpije.

V nadaljevanju podoživite tekmo skozi oči Joaa Henriquesa, izveste pa tudi, kako mu uspe tudi na tako norih tekmah nadzorovati čustva. Besedo ali dve je namenil tudi sodniku, upa pa tudi, da po včerajšnjem sijajnem vzdušju naslednja tekma Olimpije v Evropi ne bo odigrana pred praznimi tribunami.

Joao Henriques

O čem je po tekmi govoril Joao Henriques?

O tekmi

Vedeli smo, da bo težka tekma. Znova bom povedal, Ludogorec je bil favorit. To sem rekel na začetku, to sem rekel pred drugo tekmo in to trdim še zdaj. A na igrišču smo dokazali, da se borimo z njimi. Ne le to, dokazali smo, da lahko dosežemo dober rezultat. Ob polčasu sem imel občutek, da bi morali voditi. Naš načrt je bil, da ostanemo v igri do konca, da smo uravnoteženi na igrišču in mirni. Delali smo na prekinitvah in to izkoristili. Na drugi strani pa nasprotniku nismo dovolili veliko priložnosti.

Vrhunci tekme Olimpija – Ludogorec 2:1

O infarktnem podaljšku

Noro. Zadeli smo, oni so imeli enajstmetrovko … Še dobro, da imamo v ekipi igralce, ki svoje kvalitete pokažejo v pravem trenutku. Na koncu smo bili boljši nasprotnik in zasluženo napredovali. Olimpija je spisala zgodovino, pomembno je bilo za klub, državo in nogomet pri nas. Zdaj pa prihajajo Radomlje, ostajamo na realnih tleh.

O tem, da dobro skriva čustva

Tega sem se naučil v Savdski Arabiji. Če pustiš čustva ob strani, lažje nadzoruješ tekmo in pomagaš igralcem. Ni vse samo v vpitju z roba igrišča. Na začetku kariere sem bil precej bolj impulziven. Zdaj lažje ostanem miren in berem tekmo. Ob sebi in na tribuni imam dodatne oči, to so moji pomočniki. Vpijam njihove informacije in na podlagi njih sprejemam odločitve. Ključno pa je potem, da to pravilno prenesem ekipi na igrišču. To je skupinsko delo.

Foto: Aleš Fevžer

O tem, ali je to njegov največji uspeh v karieri

Zagotovo eden večjih. Vedel sem, kako je to pomembno za klub. Spisali smo zgodovino. Zdaj želimo najprej zmagati v prvenstvu, potem pa dobiti tudi naslednjo tekmo. To je zelo pomemben trenutek, a gledamo naprej. Do decembra imamo le en prost teden, zdaj moramo paziti na poškodbe in utrujenost, a gledamo samo do naslednje tekme. Dobiti domačo ligo, potem ko si igral v Evropi, to je naš naslednji izziv. Kar pa se tiče nadaljevanja kvalifikacij, Galatasaray bo favorit, a če ga premagamo, ne gremo v konferenčno ligo, ampak vsaj v evropsko ligo. Ne gledamo do konca tunela, ampak na to, kar se bo dogajalo jutri.

O vzdušju 

Izjemna atmosfera. Invazija na koncu sicer ni bila potrebna. Upam, da bomo lahko igrali tukaj tudi naslednjo tekmo. Ampak ta atmosfera je bila fantastična. Čutili smo navijaško podporo, nosili so nas naprej. Želim si da bo vsaka tekma takšna, predvsem pa upam, da bo imela Uefa razumevanje, da se je tu nocoj zgodila zgodovina.

Foto: Aleš Fevžer

O sodniškem kriteriju 

Sodnik je imel po mojem mnenju na začetku nekoliko napačen kriterij. Potem se je umiril, vsi smo se umirili. Žoga je bila hitra, ekipi motivirani, deževalo je … Ni imel lahkega dela. Ludogorec je izkušena ekipa, mi pa smo si preveč želeli, da bi dobili vsako žogo, bili smo preveč agresivni. Pomembno je bilo, da smo hitro izenačili, da nismo energetsko padli, sicer bi imeli težave. Tudi sodnik je bil tako nervozen kot mi, na koncu pa so oni, čeprav so tako izkušena ekipa, zaradi lastne neumnosti dobili rdeči karton.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!