Zmaj je pohrustal orla: v Stožicah je zrasla evropska Olimpija

Evropa 1. Avg 202322:03 0 komentarjev
Olimpijini uspehi bodo slovenskim klubom pomagali v naslednji sezoni. Foto: Aleš Fevžer

Na planetu Zemlja je kralj neba orel. V pravljičnem svetu pa živi in kraljuje še eno, bistveno, bistveno bolj dominantno bitje. To je zmaj, simbol ljubljanske Olimpije. In nogometna Ljubljana te dni živi svojo pravljico. Zmaj je pohrustal orla, zeleno-beli so z izvrstno predstavo ugnali Ludogorec in si po drami, drami in še enkrat drami odprli vrata evropske jeseni. Junaka zmajev sta tista, ki sta blestela že lani. Timi Max Elšnik in Matevž Vidovšek.

Povratna tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov med Olimpijo in Ludogorcem se je začela nekako takole – z veliko rumenimi kartoni zmajev in še več prepovedanimi položaji Mustafe Nukića. Bolgarski prvak je sicer odločno napadel vse od prvega sodnikovega žvižga Nemca Christiana Dingerta, obramba zmajev pa je prvič zares ‘visela’ v 13. minuti, ko je zmajem še uspelo rešiti zmedo v svojem kazenskem prostoru, a ne popolnoma, kajti Agustin Doffo je na robu kazenskega storil prekršek nad Claudom Concalvesom.

Hladni prhi z nevihtnega ljubljanskega neba je sledila hladna prha na zelenici, kapetan orlov Kiril Despodov je s prostega strela namreč rutinirano matiral Vidovška in gostje so povedli. A če imajo Bolgari izvrstnega kapetana, ga imajo tudi Ljubljančani. Odgovor zmajev je bil ekspresen, ob prostem strelu s strani, sta Jorge Silva in Svit Sešlar malce zapletala pred žogo, Portugalec pa je fantastično podal v kazenski prostor, kjer je v prostoru in času izgubljeni obrambi Ludogorca ušel Timi Max Elšnik in z volejem z levico žogo pospravil v mrežo gostov.

Zadetek Elšnika

Od tu naprej smo spremljali neko drugo tekmo. Zmaji so se sprostili in prevzeli pobudo, izjemno blizu vodstva pa bili v 33. minuti, ko je pod z grozečimi strelami prekritem nebu Svit Sešlar bliskovito sprožil z roba kazenskega prostora, a zadel stičišče vratnice in prečke. Le nekaj minut kasneje je sledila nova krasna priložnost zmajev, spet sta kombinirala Silva in Sešlar, po strelu Olimpijinega mladeniča in odbiti žogi Sergia Padta pa Ivan Posavec odbitka ni uspel preusmeriti proti gostujočim vratom.

Poizkus Sešlarja

Nad Ljubljano je grmela nevihta, pred vrati Ludogorca pa vihar napadov Olimpije. V naslednji minuti so zmaji izpeljali še en izvrsten napad, Posavec je podal v kazenski prostor, na oddaljeni vratnici pa je žogo pričakal Rui Pedro in takoj udaril proti vratom. Zdelo se je, da zadetka ne more preprečiti nič, a zares sijajno se je izkazal vratar Ludogorca Padt.

Na tej točki so uspeli orli iz Razgrada malce umirili domače, a ti so imeli v sodniškem dodatku polčasa še eno krasno priložnost. Znova s prekinitve. V kazenski prostor je podal Svit Sešlar, z glavo pa je sprožil Ahmet Muhamedbegović. Žal mimo vrat.

Živčna drama s srečnim razpletom

Drugi polčas se je začel malce bolj umirjeno, z nekaj polpriložnostmi na obeh straneh. Kmalu se je vse skupaj spremenilo v živčno vojno, z zavedanjem, koliko je na kocki, sta obe ekipi prežali predvsem na napake nasprotnika. Ko so se enim in drugim prikradle kakšne manjše, jih na eni strani Rui Pedro, na drugi strani pa Despodov nista znala izkoristiti. Bolgari so sicer v 57. minuti zadeli, a iz zelo očitnega prepovedanega položaja.

V 78. minuti je imel znova nekaj dela Vidovšek, ki je ustavil strel Marcela Heisterja, 82. minuta pa je prinesla dogodek, ki je tehtnico močno nagnil na stran Olimpije. V dvoboju brez žoge med branilcem gostom Sonom in Ruijem Pedrom je bočnega branilca Ludogorca izdal temperament. Napadalca domačih je udaril z glavo, kar je opazil stranski sodnik in na to opozoril Dingerta. Slednji je srboritežu pokazal rdeči karton.

Rdeči karton Ludogorca

A v 89. minuti so razposajene Stožice zatrepetale. Ludogorec je izpeljal hiter protinapad, Spas Delev pa je udaril z roba kazenskega prostora. Vidovšek je bil premagan, a je zmaje rešila vratnica.

In potem. Sodniški dodatek. 94. minuta. Najprej so zmaji po kotu zapravili priložnost za zmago. Natančneje, z glavo je žogo povsem zgrešil Timi Max Elšnik. A kapetan se je oddolžil, še kako odložil le minuto kasneje. Joao Henriques in njegovi fantje so izpeljali uigrano kombinacijo. Sešlar je podal po tleh, na žogo pa je pritekel Timi Max Elšnik in jo zabil v bolgarsko mrežo.

Zadetek Elšnika za eksplozijo v Stožicah

Ludogorec je globoko v sodniškem dodatku še pritisnil in v 99. minuti dobil na voljo enajstmetrovko. Ratnik je v kazenskem prostoru podrl Deleva, odgovornost je prevzel Despodov, a junak Matevž Vidovšek je njegov strel ubranil. Olimpija je v Evropi!

Junaška obramba Vidovška

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!