Boleč poraz razjarjenega Dončića in njegove Slovenije

Košarka 6. Sep 202316:20 7 komentarjev
Foto: FIBA

V svojem tretjem četrtfinalnem nastopu na svetovnih prvenstvih so slovenski košarkarji v Manili izgubili proti Kanadi (100:89). Ta je do odločilnega pobega prišla v tretji četrtini ter tako Luko Dončića, ki je bil od dveh tehničnih napakah izključen, in soigralce pahnila v boj za razvrstitev od petega do osmega mesta.

Če smo že na Okinavi opozarjali na neizmerno priljubljenost Luke Dončića, je že prva tekma v Manili ponudila nadgradnjo. Prvi zvezdnik slovenske reprezentance se je lahko ob številnih dresih s številko 77 in predvsem glasnih vzklikih že ob predstavitvi in nato ob skorajda slehernem stiku z žogo počutil domače. In z njim tudi soigralci. Azijskim navijačem, med katere se je uspešno povezalo več slovenskih skupinic, Dončić ni ostal dolžan. Znova je segel globoko v svoj žakelj čarobnega prahu in postregel s košarkarsko čarovnijo (26 točk, 4 skoki in 5 asistenc). Toda …

Toda po usodnem odseku v osrednjem delu tretje četrtine, ko je Kanada povsem zavladala, in pozneje živčni vojni ob sodniških piščalkah je ostal brez končne nagrade. Pa tudi, po izključitvi, brez zadnjih minut na parketu. Slovenija torej še na osmem velikem tekmovanj (3x SP in 5x EP) pogledovanje proti kolajnam končuje v četrtfinalu. Srbiji, ZDA in Nemčiji se je v polfinalu pridružila Kanada, Slovenija pa bo v četrtek in soboto igrala tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta.

“Ponosen sem na to ekipo. Lahko odhajamo z dvignjeno glavo. Bi pa čestital Kanadi, ki ima odlično ekipo,” je po tekmi dejal Luka Dončić in se seveda obregnil tudi ob sodnike. “Dejstvo pa je, da ob igranju za svojo državo hitro izgubim nadzor,” je še dodal. “Igrali smo dobro ali kar odlično v prvem polčasu. Nato smo v tretji četrtini tekmecu dovolili preveč tranzicijskih točk. Mi pa nismo zadevali odprtih metov. Prevladala je fizična prednost Kanade. Bi pa tudi jaz dejal, da sem ponosen na fante. Presegli smo pričakovanja. Hvala tudi navijačem. Počutili smo se kot doma. No, le nekaj mož nas ni maralo,” pa je vtise strnil selektor Aleksander Sekulić.

Foto: FIBA

Že uvodne minute so nekako napovedovale tekmovalni ritem prvega polčasa. Čeprav je bilo očitno, da so v slovenskem štabu s poglobljeno analizo našli odgovor na prenekateri kanadski izziv, pa smo bili priča izrazito napadalno usmerjeni košarki. Prvič v zgodovini četrtfinalnih tekme na SP sta obe ekipi do polčasa dosegli 50 točk . Rezultat ob koncu druge četrtine je simboliziral izjemno izenačenost (50:50). Nobena ekipa si ni priigrala več kot štirih točk naskoka. In medtem ko so se Slovenci ob izjemno napadalnem Dončiću (17 točk) zanašali tudi na dober strelski večer za tri točke, so Kanadčani svojo priložnost iskali tudi iz protinapadov in igre v raketi.

Slovenski tabor je postregel tudi z nekaj modifikacijami in presenečenji. Tako smo na parketu videl tudi peterko brez klasičnega centra, Dončić je večkrat žogo v svoje roke vzel že pri prenosu, dodatno dimenzijo pa je igri vsaj na kratko dajal povratnik po poškodbi Jaka Blažič. Vseeno so se prve razpoke v lovljenju strelskega ritma kazale na slovenski strani. Ko je RJ Barrett po izgubljeni žogi Klemna Prepeliča atraktivno zabil, je v 25. minuti sklenil delni rezultat 12:0, dve minuti zatem pa so Kanadčani vodili že s štirinajstimi točkami naskoka (75:61).

Foto: FIBA

V črni fazi tekme za Slovenijo so severnoameriški košarkarji prišli do premoči v skoku, Luka Dončić je bil odrezan od igre, ob tem pa se je, vidno vznemirjen, večkrat zapletel v pogovor tudi z gledalci in sodniki, gestikuliral pa je še proti častni tribuni z visokimi predstavniki Fibe. Kanada je medtem neumorno polnila slovenski obroč. Vodila je že s 16 točkami (80:64) naskoka.

Upanje na zasuk pa so nato vlile zadnje minute tretje četrtine, v katerih je najprej v dveh napadih zapored zadel Dončić, nato pa se je ob dveh prostih metih Prepeliča prednost spustila pod 10 (80:71). Toda Kanada, pri kateri je izstopal Shai Gilgeous-Alexander, je hitro znova prišla do svoje igre. Za nameček je 6 minut in 36 sekund pred koncem Luka Dončić, ki je sicer letos prvič kot kapetan vodil Slovenijo, prejel še drugo tehnično napako, tako da je predčasno odkorakal v slačilnico. Znova jezen, na trenutke kar razjarjen in razočaran, ob upanju slovenskih navijačev, da se bo v reprezentanco vrnil prihodnje leto za olimpijske kvalifikacije.

Kanada – Slovenija 100:89

Dvorana Mall of Asia, gledalcev 11.710, sodniki: Vazquez (Portoriko), Mazzoni (Italija), Salins (Latvija).
Slovenija: Blažič 3, Čebašek 3, Dimec 2, Dončić 26 (6:7), Dragić 10 (4:6), Hrovat 7, Nikolić 8, K. Prepelič 22 (6:6), Tobey 8.
Kanada: Dort 8 (2:2), Alexander-Walker 14 (1:4), Gilgeous-Alexander 31 (14:16), Barrett 24 (5:5), Alexander 2 (2:2), Olynyk 7 (2:2), Broks 14 (1:2).

Prosti meti: Slovenija 16:19, Kanada 27:33.
Met za dve točki: Slovenija 14:35, Kanada 20:31.
Met za tri točke: Slovenija 15:31 (Dončić 4, K. Prepelič 4, Dragić 2, Nikolić 2, Blažič, Čebašek, Hrovat), Kanada 11:30 (Alexander Walker 3, Brooks 3, Dort 2, Barrett, Gilgeous-Alexander, Olynyk).
Skoki: Slovenija 30, Kanada 38.
Osebne napake: Slovenija 29, Kanada 21.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje