Ganljivo sporočilo z invalidskega vozička (VIDEO)

Medtem ko so si kanadski košarkarji na enem od treningov v Manili dali duška s silovitimi zabijanji, si je vidno spremenjeni ameriško-izraelski strokovnjak David Blatt, ki se je zaradi diagnosticirane multiple skleroze pred štirimi leti trenersko upokojil, vzel čas za Sportklub ter spregovoril o ohranjanju stika s košarko, slovenski reprezentanci in njenem prvem zvezdniku.

Spominjamo se ga kot energičnega in strastnega trenerja, zato je bil pogled na vidno oslabljenega moža na invalidskem vozičku še toliko bolj presunljiv. “Slovenija? Rad imam vašo državo. Ljubim Ljubljano,” se je na prošnjo za pogovor odzval David Blatt, ki je pred leti večkrat gostoval v Tivoliju. Tedaj še kot trener slovitega Maccabija iz Tel Aviva. Tako klub kot ameriško-izraelski trener sta bila takrat na vrhuncu. In medem ko Maccabi išče vzvod na nov vzpon, pa je moral Blatt pred štirimi leti opustiti trenersko delo.

Javno je naznanil, da se bori z multiplo sklerozo. Njegovo sporočilo je jasno. Pravi, da se ni predajal v košarki, zdaj se ne predaja na novi življenjski preizkušnji. Ta ga je spremenila, ni pa ohromila njegove strasti do košarke. Zato je z veseljem pripotoval tudi v Manilo, kjer poteka zaključni del svetovnega prvenstva, in sicer kot svetovalec kanadske reprezentance. Na podoben način je povezan tudi z Maccabijem.

V več kot četrt stoletja dolgi karieri je med drugim vodil Maccabi, Aris, Anadolu Efes, Benetton, Cleveland, Darušafako in nazadnje Olympicos. Foto: Guliverimage

“Telesno sem res omejen. A bolezen ne vpliva na um in duh. Pa tudi ne vpliva na mojo zmožnost pomoči. Vesel sem, da lahko pomagam. Hvaležen sem kanadski reprezentanci in Maccabiju, saj lahko po njihovi zaslugi pozitivno vplivam na druge,” nam je z ganljivim tonom dejal nekdanji trener, ki je med drugim sedel tudi na selektorskem stolčku Rusije, s katero je bil leta 2007 evropski prvak.

Z izbranimi besedami je 64-letni košarkarski delavec spregovoril tudi o Sloveniji. “Prav neverjetno in občudovanja vredno je, kaj je v košarki uspelo Slovenijo. To zelo spoštujem. Obenem pa je to tudi lep vzorčni primer,” razmišlja Blatt, ki je deloval tudi v severnoameriški poklicni ligi NBA. Med drugim je bil trener Clevelanda, za katerega je tedaj igral LeBron James. Zdaj ga navdušuje nova zvezda. Iz Ljubljane.

“Vsi vemo, kako odličen košarkar je Luka Dončić. Opozoril pa bi na njegov značaj in predanost svoji državi in slovenski košarki. To presega meje izjemnosti. Na tej ravni sem poln občudovanja. Jasno, Dončića vsi občudujejo kot košarkarja. A to, o čemer govorim, je še bolj pomembno. Fantastično,” pravi Blatt, ki je vselej slovel za odličnega sogovornika. “Tudi meni se je v veliko čast pogovarjati o košarki. Še posebej s Slovencem,” se je zahvaljeval za pozornost.

Danes bo sicer na drugi strani. Verjame, da je del velike kanadske zgodbe. “Kanada že vrsto let želi vzpostaviti vzdržno košarkarsko kulturo in zmagovalno ideologijo. Tega se seveda ne meri le po zmagah in porazih. Uspešnost se kaže tudi v načinu delovanja, v razvoju ekipe in vključenosti vseh deležnikov. Gre za iskanje dolgoročnega programa, ki vodi k uspehu,” pravi kanadski svetovalec.

Toda … “Dandanes lahko vsakdo zmaga ali izgubi. Treba je igrati. Slovenija ima odločne rezultate. Pa ne le na tem turnirju. Po drugi strani je Kanada na novi poti. Uvrstitev na olimpijske igre 2024 je zelo pomemben korak. A pred reprezentanco je še veliko del,” je pogovor za Sportklub zaključil David Blatt in se mirno odpeljal proti avtobusu kanadske reprezentance.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje