45 let pozneje: zlato je prinesel “domov” (VIDEO)

Peter Vilfan z zlato kolajno iz Manile 1978. Foto: MaPa

Manila bo ta teden okronala novega svetovnega prvaka. Kot ga je leta 1978. Takrat je bila to Jugoslavija, za katero je igral tudi Peter Vilfan. In prav legendarni slovenski košarkar se je kot edini član tiste zlate reprezentance ob letošnjem SP vrnil na Filipine.

Kratek sprehod po starem mestnem jedru Manile, kava v enem od lokalov in nato presenečenje iz torbe. Peter Vilfan je iz nje potegnil zlato kolajno, ki jo je osvojil kot tedaj najmlajši član reprezentance SFR Jugoslavije na osmem svetovnem prvenstvu leta 1978.

“Kolajno sem pripeljal domov. Obujam spomine, ki pa so vezani predvsem na dvorano, tekme in osvojeno odličje. Manile si takrat, pred davnimi 45 leti, nismo ogledovali,” pravi 66-letni Mariborčan, ki je bil ob kratkem izletu v mesto deležen tudi pomežika narave. V tem obdobju pregovorno oblačno in deževno vreme je namreč prav takrat zamenjalo modro nebo s soncem.

“Ponosen sem, da se bil del tiste ekipe, v kateri so bili številni velikani. Vedno trdim, da je treba omeniti predvsem peterico. To so Dragan Kičanović, Mirza Delibašić, Krešo Čosić, Zoran Slavnić in Mirza Delibašić. To so legende, ki so osvajale kolajne na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah. Pravi velikani košarke,” pripoveduje edini Slovenec v tisti zlati reprezentanci, ki je dobila vseh deset tekem. Nazadnje je padla tudi Sovjetska zveza.

45 let pozneje si bo Vilfan sproščeno ogledal zaključne boje letošnjega svetovnega prvenstva. Ob tem upa na slovenski preboj v polfinale. “Proti Kanadi čaka Slovence težko delo. Na velikih tekmovanjih je prav četrtfinalna tekma ključna. Ločuje končne zmagovalce od poražencev. Vseeno moam omeniti, da je že sama uvrstitev med osmerico uspeh,” pravi nekdanji jugoslovanski reprezentant in pozneje prvi kapetan samostojne Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje