Pozabljeni Slovenec, ki je tlakoval nemško pot Primoža Rogliča

Kolesarstvo 6. Okt 202312:37 0 komentarjev
Blaž Jarc. Foto: Guliverimages

V svetu kolesarstva se dan pred dirko po Lombardiji vse debate vrtijo le okrog ene teme - selitve Primoža Rogliča v nemško ekipo Bora Hansgrohe. Slovenski šampion tako prihaja v novo kolesarsko okolje, za razliko od Jumbo Visme, kjer je v tej sezoni dirkal z Janom Tratnikom, pa v novi sredini ne bo imel slovenskih ekipnih kolegov. Je pa v preteklosti za nemško ekipo že vozil kolesar z dežele na sončni strani Alp.

“Slovenci so izjemni kolesarji, o tem ni dvoma. A pogovori o pomočnikih niso bili del pogajanj s Primožem. Imamo izjemno ekipo, a nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Primož je naš drugi Slovenec in morda bo prišel še kdo. A za zdaj se ne pogajamo z nikomer.”

S temi besedami je šef ekipe Bora Hansgrohe Ralph Denk na današnji novinarski konferenci, na kateri je potrdil prihod Primoža Rogliča v vrste svojega moštva, komentiral morebitno povečanje števila Slovencev v ekipi, ki bo z Zasavcem v naslednji sezoni odkrito napadla zmago na dirki vseh dirk, francoski pentlji 2024.

Ralph Denk
Ralphu Denku se je izpolnila dolgoletna želja. Foto: profimedia

Adria je Nemcem že dala velikega talenta

Roglič torej ni prvi Slovenec, ki bo dirkal za moštvo s skrajnega juga Nemčije. Je pa prvi, ki za Boro dirka po letu 2017, ko je moštvo postalo del elitnega ranga svetovnega kolesarstva. Podjetje Bora se je namreč zgodbi, ki se je začela leta 2010, pridružilo leta 2015, pred tem pa se je ekipa Ralpha Denka na nižjih ravneh kolesarskega profesionalizma imenovalo NetApp.

Med letoma 2011 in 2014 je za to moštvo dirkal tudi Novomeščan Blaž Jarc. Produkt kolesarske akademije Adrie Mobil je bil velik talent slovenskega kolesarstva, leta 2009 je na državnem prvenstvu na cestni dirki slavil med mladinci, v letih 2009 in 2010 pa je bil dvakrat zapored državni prvak v kronometru za kolesarje do 23. leta starosti.

Blaž Jarc v majici NetApp-Endura med dirko po Katarju 2014. Foto: Guliverimages

Iz Adrie Mobil je leta 2011 prestopil v Nemčijo in se pridružil Denkovi novi ekipi NetApp, ki se je leta 2013 združila z znamko Enduro. Leto dni kasneje je po osvojenem tretjem mestu na državnem prvenstvu v kronometru sklenil svojo športno pot.

“Blaž je bil vrhunski kronometrist in odličen pomočnik. Takrat je bila pred njim lepa in dolga kariera kot izvrsten pomočnik. Potem pa se je pač odločil drugače in ni nadaljeval kariere,” se prvega Slovenca v nemški ekipi spominja direktor Adrie Mobil Bogdan Fink.

Družinsko poslanstvo nadaljuje Aljaž Jarc

Po Blažu Jarcu se zdaj med kolesarji dokazuje tudi njegov enajst let mlajši brat Aljaž, ki je član Adrie Mobil. V tej sezoni je osvojil 6. mesto v skupni razvrstitvi dirke po Bolgariji, še mesto višje se je zavihtel na cestni dirki za državno prvenstvo, kjer je slavil Tadej Pogačar.

Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!