Nova rumena sestavljanka Primoža Rogliča

Kolesarstvo 6. Okt 202311:45 1 komentar
Primož Roglič Bora-Hansgrohe
Foto: Jumbo-Visma, Bora-hansgrohe, Profimedia. Fotomontaža: Uroš Kokol

Kar se je v minulih dneh vse glasneje namigovalo, je zdaj postalo tudi uradno. Primož Roglič bo v prihodnjih letih nosil dres Bore-Hansgrohe, kar je njegov novi šef Ralph Denk potrdil že dan pred dirko po Lombardiji. Pri nemških delodajalcih, kamor se seli po uspešnih osmih sezonah v zasedbi Jumbo-Visme, naj bi po neuradnih informacijah ostal dve sezoni, zaslužil pa bo 5,5 milijona evrov na leto.

Ugibanj o prihodnosti Primoža Rogliča je konec! Zasavec, ki bo konec oktobra dopolnil 34 let, bo v prihodnjih dveh sezonah nosil dres nemške Bore-Hansgrohe. Kot je sporočil dan pred zadnjo dirko v sezoni, Po Lombardiji, se po osmih sezonah pri Jumbo-Vismi na lastno željo seli k ekipi, ki jo vodi Ralph Denk. Da bo Kisovčan v jeseni svoje kariere nastopal v zelenem dresu, se je sicer glasno namigovalo že cel zadnji teden, zdaj pa je torej novica, ki jo je nestrpno čakal cel kolesarski svet, postala tudi uradna. Uradnih informacij o dolžini pogodbe in višini plačila sicer, po neuradnih naj bi Roglič z novimi delodajalci podpisal dveletno pogodbo, na sezono pa bo neuradno dobil 5,5 milijona evrov plače. Prav tako ni znana višina odškodnine, ki jo je Bora-Hansgrohe plačala Jumbo-Vismi.

Roglič je ob prestopu povedal: “Sprememba ekipe je zame nekaj novega. A lepi spomini, ko smo se pred leti srečali s predstavniki Bore, so olajšali odločitev. Ključen dejavnik pa je bil, da je ekipa motivirana za sodelovanje z mano in si delimo enake ideje.”

V svet kuhinj in kopalnic

In kaj čaka zmagovalca Gira 2023 v novem okolju? Bora-Hansgrohe je nemška ekipa, ki v svetovni seriji nastopa od leta 2017, ustanovljena pa je bila že sedem let prej kot kontinentalno moštvo z imenom Net-App. Njen ustanovitelj je tudi njen menedžer Denk, čigar cilj je ’izboljšati podobo cestnega kolesarstva v Nemčiji’. Glavna sponzorja sta dve veliki nemški podjetji, obe sta prisotni tudi na slovenskem trgu. Bora je proizvajalec kuhinjskih nap, Hansgrohe pa ponuja kopalniško opremo na čelu s kadmi in pipami.

Največje uspehe na najvišjem kolesarskem nivoju je Bora-Hansgrohe dočakala s sprinterjema Petrom Saganom (zmagovalec seštevka v točkah na Touru 2018, 2019 in na Giru 2021) in Pascalom Ackermannom (zmagovalec seštevka v točkah na Giru 2019), vrhunec pa doživela z osvojeno rožnato majico Jaia Hindleyja na lanskem Giru. Moštvo torej ima izkušnje z zmagovanjem na tritedenskih dirkah.

Jai Hindley
Jai Hindley po zmagi na Giru 2022. Foto: Guliverimage

Imena obetajo, a treba bo prerazporediti vloge

Poleg Hindleyja Rus Aleksandr Vlasov, dvakratni zmagovalec dirke Pariz-Nica Nemec Maximilian Schachmann, njegovi rojaki Lennard Kämna, Emanuel Buchmann in Nico Denz (še en Nemec Nils Politt se v novi sezoni seli k UAE Emirates Tadeja Pogačarja), luksemburški prvak Bob Jungels, Kolumbijca Sergio Higuita in nova okrepitev Daniel Martinez skupaj z mladim belgijskim talentom Cianom Uijtdebroeksom Rogliču obljubljajo najboljšo možno podporo v lovu na edini cilj v jeseni njegove kariere – zmago na prestižni dirki po Franciji. Edini grandtour, ki aktualnemu prvaku Gira in trikratnemu zmagovalcu Vuelte (2019-2021) še manjka v bogati zbirk lovorik.

Bora, standardna udeleženka dirke po Sloveniji v zadnjih letih, torej premore veliko vrhunskih kolesarjev, če bodo le delali za skupni cilj. Največ bo tako odvisno od šefov ekipe, ki bodo morali na novo porazdeliti vloge. Da bo Tour de France glavni cilj moštva v prihodnjih letih, pa nakazuje tudi Rogličeva dvoletna pogodba. Ob njegovem prihodu pa prav Hindley predstavlja tudi največjo neznanko – postal bo največji poraženec najodmevnejše okrepitve v zgodovini ekipe. Letos še kapetan na Touru, kjer je po enem dnevu v rumenem zasedel končno 7. mesto, bo prihodnje leto postal druga violina. Postavlja se vprašanje, če bodo Nemci vse stavili na Tour in tam uporabili tudi Hindleyjev talent ali bodo Avstralca raje poslali na Giro in/ali Vuelto.

Primož Roglič
Primož Roglič se poslavlja od rumeno-črnega dresa. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje