Italijanska zvezdnica v Parizu šport spoznava z druge perspektive

Biatlon 9. Avg 202414:01 0 komentarjev
Dorothea Wierer
Foto: Profimedia

Med številnimi Eurosportovimi poročevalci na olimpijskih igrah v Parizu je tudi biatlonska šampionka Dorothea Wierer. Južna Tirolka se v premoru med zimskima sezonama prvič predstavlja v novi vlogi, želi pa si, da bi v francoski prestolnici videla nov italijanski rekord.

Ljubiteljem biatlona imena Dorothea Wierer ni treba dodatno predstavljati. Dvakratna skupna zmagovalka svetovnega pokala (2019, 2020) in dobitnica kar 12 kolajn z biatlonskih svetovnih prvenstev je za olimpijske igre v Parizu sprejela izziv Discoveryja oziroma Eurosporta in postala njihova posebna poročevalka.

“Vznemirljiva nova izkušnja, pri kateri lahko spremljam šport z druge strani. Ne kot športnica, temveč kot opazovalka. Osredotočam se na dogajanje v ozadju, seveda s posebnim poudarkom na italijanskih športnikih. Moj pristop je drugačen, navijačem skušam na edinstven način predstaviti strast in čustva na teh igrah. Vse to združujem v dnevnike, ki jih lahko spremljate na italijanskem Eurosportu in kanalih Discoveryja,” je v pogovoru za Sportklub razkrila Južna Tirolka.

Dorothea Wierer
Foto: zajem zaslona/Dorothea Wierer Instagram

Sama se je kot biatlonka udeležila treh olimpijskih iger (z vsakih se je vrnila s po eno bronasto kolajno), torej ve, kaj pomeni tekmovanje pod petimi krogi. A kakšne so podobnosti in razlike med zimskimi in poletnimi igrami? “Ob podobnosti zagotovo najprej pomislim na olimpijski duh – željo, ki jo vsi športniki izražamo, da bi po letih odrekanj in trdega dela izkusili najboljšo raven tekmovanja. Razlika pa je seveda predvsem v številu športnikov in disciplin. Ta je na zimskih olimpijskih igrah v obeh primerih precej manjša. Kot zimska športnica sem tudi navajena, da so lokacije prizorišč med seboj precej oddaljene, medtem ko je v Parizu vse na enem mestu, če odštejem jadranje v Marseillu in deskanje na Tahitiju.”

Podobno kot večina spremljevalcev pariškega spektakla je za najbolj težko pozabljivo prizorišče v francoski prestolnici omenila odbojkarsko igrišče na mivki pod Eifflovim stolpom, zelo všeč pa sta ji sicer tudi cerkvi Notre Dame in Montmarte. Ker je velika optimistka, verjame, da lahko italijanska reprezentanca na igrah preseže rekord iz Tokia.

“Vedno je težko napovedovati, dobro je ostati na trdnih tleh. Ampak želim si, da bi Italijani in Italijanke presegli 40 osvojenih odličij iz iger 2021. Že več let dokazujejo, da so tega sposobni.” Tri tekmovalne dni do konca se zdi naloga sicer težko dosegljiva, naši zahodni sosedi so trenutno pri 30 odličjih (10 zlatih, 11 srebrnih, 9 bronastih).

Dorothea Wierer
Foto: Eurosport

Vrnila se bo v Francijo

Wierer je minulo sezono, v kateri je skupno zmago v biatlonskem svetovnem pokalu osvojila njena rojakinja Lisa Vitozzi, končala predčasno. Pri 34 letih se je govorilo tudi o koncu kariere, a je nato potrdila, da bo vztrajala do domačih OI, ki bodo 2026 v Milanu in Cortini d’Ampezzo. Biatlonske boje bo gostila južnotirolska Anterselva.

“Priprave na novo sezono so se začele že maja, tudi tukaj v Parizu pa treniram vsak dan. Ko se bom vrnila v Italijo, nas čakajo trening kampi, verjetno tudi v Franciji. Nova sezona se začenja konec novembra, tik pred tem bomo verjetno trenirali na Švedskem. Upam, da bom lahko spet merila visoko, cilj pa je seveda svetovno prvenstvo v švicarskem Lenzerheideju sredi februarja, kjer upam, da se bo moje trdo delo izplačalo,” je še zaključila naša sogovornica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!