Mark Cuban razkriva pravi razlog za umik

Košarka 12. Avg 202410:45 1 komentar
Mark Cuban s hčerko Alexis. Foto: Profimedia

Medtem ko Mark Cuban miri navijače Dallasa, da se klub ne bo selil, pa je donedavni lastnik kluba, v katerem se je med svetovne košarkarske zvezde dokončno izstrelil tudi Luka Dončić, pojasnil razloge za prodajo večinskega deleža.

Ko se je Dallas na pragu poletja prebil v finale lige NBA, je Mark Cuban v svojem slogu navdušeno iz prvih vrst bodril Luko Dončića in soigralce. Vseeno je bila njegova formalna vloga nekoliko drugačna. Ameriški milijarder namreč od novega leta ne drži več vodstvenih niti najboljše zahodne ekipe lige NBA. Še več, po sezoni je postajo jasno tudi, da nima glavne besede niti pri kadrovanju, kot je bilo sprva predvideno, saj športni direktor in prvi kadrovik Nico Harrison po novi klubski hierarhiji odgovarja neposredno novemu večinskemu lastniku Patricku Dumontu.

Dumont je nov košarkarski obraz imperija Miriam Adelson, sicer njegove tašče, vse pod okriljem  podjetja Las Vegas Sands. Novi večinski lastniki naj bi za Cubanov delež lani odšteli kar 3,5 milijarde ameriških dolarjev. O razlogih za takšno poslovno potezo, ki je bila sicer sila dobičkonosna (leta 2000 je namreč za lastništvo plačal 285 milijonov dolarjev), je v zadnjih mesecih krožilo več različic. A ob robu nedavnega gospodarskega foruma GDPC je svojo resnico razkril tudi Cuban, sicer še vedno četrtinski lastnik.

Foto: Profimedia

Kontroverzni 66-letni poslovnež pravi, da vzvodi za odmevno poslovno potezo niso bili finančno naravnani. Kot pravi, se je za prodajo odločil, ker je s tem želel razbremeniti svoje otroke. Kot kaže, je ocenil, da hčerki Alexis in Alyssa ter sin Jake nimajo tako izrazite poslovno-košarkarske žilice in predvsem strasti, zato jih ne želi ”siliti v lastništvo, ko bo napočil čas za dedovanje”.

Cuban vseeno še ni pripravljen na popoln umik. Navijače Dallas Mavericks je tudi pomiril, da klub ne bo zapuščal mesta. Vseeno se utegne po letu 2031 moštvo seliti v novo dvorano. American Airlines Center, ki je dom košarkarjev Dallasa od leta 2001, naj bi zaprl vrata. V načrtu je gradnja nove dvorane, in sicer v Irvingu, v predmestje Dallasa, natančneje v bližini nekdanjega stadiona ekipe Dallas Cowboys. Športni objekt naj bi bil vpet v svojevrstno igralniško letovišče, za kar pa bodo morali poslovneži izboriti spremembo zakonodaje zvezne države Teksas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje