Prihod moža, ki vleče niti v Dončićevem šovu

Luka Dončić. Foto: Profimedia

Ob robu že pete zaporedne zmage Dallasa, h kateri je Luka Dončić prispeval desetega trojnega dvojčka v sezoni, je pozornost dela ameriške javnosti pritegnil prihod Patricka Dumonta.

“Poseben občutek, dodatna motivacija,” se je po sobotni zmagi nasmehnil Luka Dončić, vesel dejstva, da je bila prvič po decembrskem rojstvu v dvorani prisotna tudi hčerka Gabriela, pa čeprav je, kot se je pošalil, prespala celotno tekmo. Bržčas je bil vsaj podzavestno motiviran tudi zaradi termina tekme, saj so si jo lahko ogledali mnogi njegovi rojaki. Kmalu zatem je bil izbran še za igralca tedna zahodne kongerence.

Zmagoviti nasmešek na obrazu pa je obdržal tudi v noči na torek, ko je s soigralci strl odpor Washingtona (112:104). Za Dallas, ki zaradi številnih zdravstvenih težav še vedno ne igra v polni postavi (tokrat sta manjkala Dereck Lively in Dante Exum), je bila to peta zmaga v nizu. Položaja na lestvici to resda še ni spremenilo (8. mesto v zahodni konferenci), vseeno pa se lahko zasedba Jasona Kidda, ki se bo pred krajšim All-star premorom pomerila še s SA Spurs, spogleduje z napadom na peto ali šesto mesto, ki vodita neposredno v končnico.

Luka Dončić je tekmo še desetič v sezoni končal s trojnim dvojčkom (26 točk, 11 skokov, 15 asistenc). Skupno je bilo takšnih tekem že 69 (66 v rednem delu, 3 v končnici). Kyrie Irving (26 točk) mu je z delno napadalno razbremenitvijo namenil nekaj sape, zelo spodbudno sta vnovič odigrala tudi zadnja prišleka PJ Washington (9 točk, 5 skokov, 3 asistence) in Daniel Gafford (16 točk, 17 skokov), na trenutke pa je bila navdihujoča tudi Dallasova obramba predstava, kar pri navijačih vliva upanje na nadaljevanje zastavljenega trenda.

Patrick Dumont je pozdravil zmago Dallasa nad Washingtonom. Foto: Profimedia

Od navdušenja je pri opazovanju novih igralskih dimenzij znova sijal tudi milijarder Mark Cuban, ki tudi po prodaji večinskega deleža ostaja vodja košarkarskih operacij kluba. Delu ameriških medijev pa ni ostalo skrito, da se je prvič po odmevni novembrski kupčiji med gledalci znašel tudi Patrick Dumont. Za košarkarsko javnost sicer doslej dokaj neznan obraz, ki pa bo v novem poglavju franšize nekdanjih prvakov iz Teksasa igral zelo pomembno vlogo.

Kdo je Patrick Dumont?

Patrick Dumont je eden ključnih uradnih predstavnikov od novih solastnikovov Dallas Mavericks. Franšizo je prevzel skupaj z Miriam Adelson, lastnico podjetja Las Vegas Sands, v katerem ima pomembno vlogo. Je predsednik, glavni finančni direktor in glavni izvršni direktor te igralniške družbe.

45-letnik je v podjetju od junija leta 2010. Na položaju glavnega izvršnega direktorja je od februarja 2016, direktor Las Vegas Sands pa od aprila 2017.

Je zet Miriam Adelson, poročen je namreč z njeno hčerko Sivan. Njegova osnovna plača v podjetju Las Vegas Sands na letni ravni znaša približno 2,5 milijona dolarjev. Je tretji najbolje plačani uslužbenec. V lasti ima več kot 28 tisoč delnic podjetja, skupno pa njegovo neto premoženje znaša 21,6 milijona dolarjev.

Patrick Dumont in Mark Cuban. Foto: Profimedia

Pri Dallasu bo opravljal vlogo predstavnika Mavericksov v svetu guvernerjev lige NBA. “Liga želi eno osebo iz vsake franšize, s katero se želi pogovarjati. Pri Dallasu bom to jaz. Izkoristiti nameravam vse bogate izkušnje Marka Cubana,” je povedal Dumont, ki je v intervjuju za Dallas Morning News delil svojo strast do košarke in globoko zakoreninjeno ljubezen njegove družine do tega športa.

In medtem ko je Dumont v Cubanovem slogu v noči na torek pozdravljal košarkarje Dallasa, pa v ozadju in varnem zavetju, daleč od kamer in fotografskih objektivov, ostaja Miriam Adelson. Kot bi poosebljala skrivnostjo ozadje odmevnega poslal. Še naprej ostaja le pri domnevah.

Spomnimo, družini Adelson in Dumont sta ob koncu novembra sklenili zavezujočo kupoprodajno pogodbo za pridobitev večinskega lastništva Dallas Mavericks. Liga NBA je posel odobrila ob koncu decembra. Klub se je tako iz rok dolgoletnega lastnika Marka Cubana preselil pod okrilje imperija Miriam Adelson. Vrednost franšize je ocenjena na 3,5 milijarde ameriških dolarjev, občutek vrtoglavosti zneska pa povečuje še podatek, da je Cuban, ki ostaja del kluba, leta 2000 za lastništvo odštel vsega 285 milijonov ameriških zelencev.

Miriam Adelson. Foto: Profimedia

Podjetje Las Vegas Sands je preko povezanih družb že julija, torej krepko košarkarsko investicijo, domnevno za slabih 23 milijonov, kupilo zajetno zemljišče v Teksasu. Gre za kar 44 hektarjev veliko območje v Irvingu, predmestju Dallasa, in sicer v bližini nekdanjega stadiona ekipe Dallas Cowboys.

Prav na novem zemljišču bi namreč utegnila v prihodnjih letih, najkasneje do leta 2030, zrasti nova dvorana, v katero bi se iz sedanjega domovanja, torej American Airlines Centra, preselilo moštvo Dallas Mavericks. A bolj kot zgolj nov košarkarski dom kluba nove lastnike in tudi Cubana zanima vpetost v svojevrstno igralniško letovišče. Do uresničitve pretkanega načrta ”Las Vegasa v Teksas” pa združbo milijarderjev čaka še ena velika prepreka. Teksaški zakoni namreč ne dovoljuje igralniških poslov. Prav Cuban je že vrsto let pobudnik zakonodajnih sprememb. Zagovarja legalizacijo športnih stav in iger na srečo, zdaj se je v lobistično bitko očitno vključil še krog izjemno vplivne Miriam Adelson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje