Kdo je Miriam Adelson, nova lastnica franšize Dallas Mavericks?

Košarka 29. Nov 20237:57 0 komentarjev
Miriam Adelson
Foto: profimedia

Kot strela z jasnega je prišla novica, da Mark Cuban prodaja večinski delež franšize Dallas Mavericks. Novi lastnik bo družina Adelson.

Mark Cuban je franšizo iz Teksasa kupil leta 2000. Takrat je zanjo odštel 285 milijonov dolarjev. Zdaj je vredna kar 3,5 milijarde ameriških zelencev.

V 23 letih v Dallasu je Cuban s franšizo leta 2011 osvojil edini šampionski prstan. Ekipa, ki sta jo med drugim sestavljala Nemec Dirk Nowitzki in zdajšnji trener Luke Dončića Jason Kidd, je v finalu s 4-2 v zmagah premagala zvezdniški Miami.

Novi lastnik bo izraelsko-ameriška družina Adelson na čelu z Miriam Adelson, 78-letno zdravnico, ki se je specializirala za zdravljenje bolnikov z odvisnostmi.

Ta je po smrti moža Sheldona Adelsona leta 2021 postala lastnica podjetja Las Vegas Sands, tretje največje igralniške verige na svetu. Je peta najbogatejša ženska v ZDA z ocenjeno vrednostjo 32,8 milijarde ameriških dolarjev. Ob tem je najbogatejša Izraelka na svetu in skupno 42. najbogatejša oseba na planetu.

Družina Adelson je, malo preden je bil znan dogovor s Cubanom, prodala delnice v podjetju Las Vegas Sands v vrednosti približno dve milijardi dolarjev. Tako se špekulira, da bodo imeli novi lastniki v lasti približno 60 odstotkov franšize. Prodajo mora sicer liga NBA še potrditi, Mark Cuban pa bo imel še vedno glavno besedo pri košarkarskih operacijah.

Miriam Adelson
Foto: Profimedia

Dallas, za katerega od leta 2018 igra Luka Dončić, ima po novem tretje najbogatejše lastnike v vseh ameriških športih. Pred družino Adelson sta le Steve Ballmer, lastnik LA Clippersov, in Rob Walton (Denver Broncos).

Povezava z Donaldom Trumpom

Miriam Adelson je poznana po svoji filantropiji, skupaj z možem pa sta bila tudi glavna donatorja v predsedniški kampanji Donalda Trumpa. Adelson je dejala, da si Trump zasluži svojo knjigo v Bibliji zaradi njegove podpore Izraelu.

Samo leta 2020 sta z možem za Trumpovo kampanjo namenila 91 milijonov dolarjev.

Adelson in Trump
Adelson in Trump. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!