Evropsko prvenstvo leta 2024 v Rimu

Atletika 11. Nov 20209:01 > 9:24
Paolo Bruno/Getty Images

Evropsko atletsko prvenstvo na prostem leta 2024 bo v Rimu, so odločili prvi dan seje sveta Evropske atletike, ki je potekala videokonferenčno. Italijanska prestolnica je dobila več glasov kot poljsko mesto Katovice.

“V čast mi je sporočiti, da se bodo najboljši tekmovalci Starega kontinenta za medalje borili v Rimu. Italija je v preteklosti že velikokrat pokazala, da je sposobna organizirati največje prireditve. Mislim, da tako športniki kot tudi navijači komaj čakajo, da pridejo v ‘Večno mesto’,” je dejal predsednik sveta Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Italija je tako že tretjič dobila priložnost organizirati celinsko prvenstvo. Torino je bil gostitelj že leta 1934, prvenstvo v Rimu pa je potekalo leta 1974. Zadnje veliko atletsko tekmovanje v Rimu pa je bilo svetovno prvenstvo leta 1987. 

Tako kot takrat se bodo športniki pomerili na Olimpijskem stadionu. Slavni Olimpico je bil prenovljen leta 1990 zaradi svetovnega prvenstva v nogometu. Njegova kapaciteta pa znaša 70.000 sedežev. 

Letošnje EP je bilo predvideno v Parizu, pa je bilo odpovedano zaradi pandemije novega koronavirusa in ga ne bodo nadomeščali. Naslednje prvenstvo stare celine bo v Münchnu leta 2022, četrtič v Nemčiji.