Najmlajši zmagovalec v zgodovini newyorškega maratona

Atletika 6. Nov 201619:01 > 19:17
Getty Images

Aktualni svetovni prvak Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie in Kenijka Mary Keitany sta zmagovalca letošnjega maratona v New Yorku. Najboljša med dekleti je v New Yorku zmagala še tretjič zapovrstjo!

Letošnje zmage na renomiranem maratonu v New Yorku se veseli aktualni svetovni prvak Ghirmay Ghebreslassie, ki je 42 km dolgo razdaljo premagal v času 2 uri 7 minut in 51 sekund. Pri dekletih je bila najboljša Kenijka Mary Keitany, ki je slavila z rezultatom 2 uri 24 minut in 26 sekund.

Ghebreslassie je glavni korak do zmage naredil na 30. kilometru, ko se je dokončno otresel Kenijca Lucasa Roticha in Etiopijca Lelise Desiseja (ta je kasneje odstopil).

Prvi eritrejski zmagovalec v “velikem jabolku” je debitiral na sloviti prireditvi, kar niti ne čudi, saj ima le 19 let in je s tem postal sploh najmlajši zmagovalec v zgodovini newyorškega maratona (od leta 1970). Predhodni lastnik rekorda je bil Američan Alberto Salazar, ki je leta 1980 zmagal kot 22-letnik. To je za Eritrejca lepa tolažba za 4. mesto na letošnjem olimpijskem maratonu po Rio de Janeiru.

Drugo mesto je osvojil prej omenjeni Rotich, tretji pa je bil Američan Abdi Abdirahman.

Posebne pohvale za svoj nastop velja nameniti zmagovalki ženskega maratona, 34-letni Kenijki Mary Keitany, ki je več kot polovico poti pretekla povsem osamljena. Že na 15. kilometru je pokazala, da je premočna za konkurenco, “potegnila” naprej in pred ciljno črto se ji sploh ni bilo potrebno ozirati. 

Drugo mesto je osvojila srebrna iz londonskih OI, Kenijka Sally Kipyego (2:28:01), tretja pa je bila, na svojem debitantskem nastopu, Američanka Molly Huddle (2:28:13).

Ketianyjeva je v New Yorku zmagala že tretjič zapored (!). To je nazadnje uspelo Grete Waitz, ki je s konkurenco opravila kar petkrat zapored med leti 1982 in 1986.

Omeniti velja še 14. mesto Američanke Gwen Jorgensen, ki je na OI v Riu osvojila zlato kolajno v triatlonu.