Bolt ostal brez olimpijske medalje

Atletika 25. Jan 201716:15 > 16:21
Getty Images/Alexander Hassenstein

Najhitrejši mož na svetu Usain Bolt je ostal brez ene izmed devetih zlatih medalj iz olimpijskih iger.

Usain Bolt, fenomen med šprinterji, je v karieri osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Jamajčan je še posebej blestel na olimpijskih igrah, na katerih je kar trikrat osvojil trojček zlatih medalj. To mu je leta 2008 uspelo v Pekingu, 2012 v Londonu in lani poleti v Riu, ko je za vedno postal pravi bog šprinterskih disciplin.

A Bolt se bo zaradi goljufanja Neste Carterja, enega izmed štirih Jamajčanov v štafetnem teku 4x100m, moral posloviti od ene izmed medalj iz Pekinga. Carter je na olimpijskih igrah sodeloval pod vplivom nedovoljenih substanc, kar so po vseh teh letih ugotovili z naknadnimi testi. Zlato medaljo si bo tako nadela reprezentanca Trinidada in Tobaga.

Carterjev zamrznjen vzorec iz leta 2008 so prvič testirali lani junija, ko se je izkazalo, da je Jamajčan užival prepovedano substanco metilheksanamin, ki se je svoj čas uporabljal kot sredstvo za čiščenje nosu po prehladu, najde pa se ga tudi v prehranskih dodatkih. Olimpijski komite je tako pred igrami v Riu prav zaradi morebitnih zlorab testiral vzorce iz preteklih iger in našel nekaj grešnikov.

Vzorci Bolta, Asafe Powella in Michaela Fraterja niso pokazali vsebnosti nobene od prepovadnih substanc, a so zaradi goljufije njihovega kolega ostali brez zlate medalje. Primer je podoben tistemu iz evropskega prvenstva 2002 v Münchnu, ko je goljufal Britanec Dwain Chambers in s tem zafrknil svojo reprezentanco. 

Srebrno medaljo si bodo po novem nadeli Japonci, bron pa pripada Braziliji.