Bo v Monzi padel svetovni rekord v maratonu?

Atletika 7. Mar 201722:03 > 22:13
Matthias Hangst, Getty Images

Na legendarni stezi v Monzi bodo trije izbrani maratonci letos napadli magično mejo dveh ur. Poskus velja za edinstvenega, tekači pa so progo prvič že testirali s polmaratonom.

Trojica maratonskih junakov, ki je bila izbrana že lani, bo v tem letu skušala svetovni rekord popraviti za skoraj tri minute. Magično mejo dveh ur bodo napadli Kenijec Eliud Kipchoge, Etiopijec Lelisa Desisa in Etritrejec Zersenay Tadese.

Edinstvena preizkušnja bo potekala na kultni dirkalni stezi v Monzi, kjer bodo maratonci odtekli 17 krogov. Organizatorji bodo poskušali zagotoviti optimalne razmere, najpomembnejše bo seveda vreme, zato datuma teka še ni mogoče napovedati.

Prvi resen preizkus steze je bil na sporedu s polmaratonom, kjer je bil cilj teči pod eno uro. To je uspelo dvema atletoma. Najhitrejši je bil z neuradnim časom 59:17 maratonski olimpijski zmagovalec iz Ria Kipchoge, drugi pa je bil svetovni rekorder v polmaratonu (58:23) Zersenay Tadese, ki je v cilj prišel po 59 minutah in 41 sekundah. Lesisa Desisa je precej zaostal – 62:55.

Za dogodek so pomembni tudi pokrovitelji, zato organziatorje veseli, da je glavni pokrovitelj postal proizvajalec športne opreme Nike, ki je ob tej priložnosti predstavil tudi nov tekaški copat, ki je izdelan posebej za morebitni zgodovinski dosežek.