Sta bila Farah in Wiggins čista?

Atletika 10. Mar 201715:27 > 15:39
Paul Gilham, Getty Images

Na uspeh britanske olimpijske reprezentance v Rio de Janieru, ki je v Braziliji osvojila 27 zlatih medalj in na končni lestvici zaostala le za ZDA, pada senca dvoma.

Cameron Spencer/Getty Images

Največja zvezdnika v posamičnem športu sir Bradley Wiggins in sir Mo Farah sta osrednja lika debate o uporabi nedovoljenih poživil.

Bradley Wiggins je bil prvi britanski kolesar, ki je osvojil sloviti Tour de France in kraljica ga je leta 2012 odlikovala z nazivom viteza. Zdaj je petkratni olimpijski prvak Wiggins skupaj z managerjem svoje ekipe Sky Davom Brailsfordom deležen hudih očitkov s strani britanske antidopinške agencije UKAD.

Enako velja za štirikratnega olimpijskega prvaka Faraha, ki je bil ob zmagah v teku na 5000 in 10.000 metrov eden osrednjih likov olimpijskih iger v Londonu 2012, kjer je slavil z bučno podporo celotnega stadiona, na katerem je njegove nastope pospremilo po 80.000 ljudi. Trenutno navijači meljejo o čistosti športnika. Kot poroča časnik Sunday Times, njegovega trenerja Alberta Salazarja preiskuje ameriška protidopinška agencija USADA. Salazar naj bi pri pripravi atletov zlorabil zdravila, za katere so sicer potrebni recepti, uporabljal pa naj bi tudi prepovedane infuzije.

Vse to je zabeleženo v začasnem poročilu USADA, ki je zahtevala ponovni pregled dopinških vzorcev Faraha. Ta še naprej poudarja: “Sem čist. Nikoli nisem kršil pravil v zvezi s prepovedanimi snovmi in metodami.” Že lani je izbruhnila afera v zvezi s španskim ginekologom Markom Bonarjem, ki pa se je hitro polegla, in seznam 150 športnikov, s katerimi je sodeloval, je vsaj zaenkrat brez posledic ostal zakodiran.

vir: OKS