Američan Noah Lyles in Kenijka Faith Kipyegon najboljša atleta leta

Atletika 12. Dec 20238:41 0 komentarjev
Noah Lyles je dobro unovčil sijajno sezono 2023. FOTO: Profimedia.

Ameriški sprinter Noah Lyles in kenijska srednjeprogašica Faith Kipyegon sta najboljša atleta na stezi leta 2023 po izboru Svetovne atletike, je zapisala francoska tiskovna agencija AFP.

Lyles je blestel na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, kjer je osvojil kar tri zlate kolajne. Šestindvajsetletni Američan je tekmece pokoril v tekih na 100 in 200 metrov, tretje zlato odličje pa je osvojil v štafetnem teku na 4 x 100 metrov.

V madžarski prestolnici je bil najbolj prepričljiv v “kraljevski disciplini” na 100 metrov, ko je zmagal v času 9,83, kar je tudi najboljši izid na svetu. Enak čas imata letos tudi Britanec Zharnel Hughes in Američan Christian Coleman.

Visokoleteče cilje ima tudi v prihodnji sezoni. Lyles je že napovedal, da bo na poletnih olimpijskih igrah v Parizu naskakoval štiri zlate kolajne v tekih na 100 in 200 metrov ter v štafetnih preizkušnjah na 4 x 100 in 4 x 400 metrov.

Faith Kipyegon
Foto: Profimedia

Na ženski sceni je letos blestela 29-letna kenijska atletinja Kipyegon. Zrušila je kar tri svetovne rekorde v tekih na 1500 in 5000 metrov ter miljo, na SP na Madžarskem pa je bila zlata v tekih na 1500 in 5000 metrov.

Krovna mednarodna atletska zveza je podelila še štiri nagrade. Za dosežke na atletskih stadionih sta jih prejela tudi Venezuelka Yulimar Rojas in Šved Armand Duplantis. Rojas je v Budimpešti osvojila četrto kolajno na SP v troskoku, Duplantis pa je dosegel nov svetovni rekord v skoku s palico, potem ko je na mitingu v Eugenu preskočil 623 cm.

Za dosežke na tekmovanjih zunaj atletskih stadionov sta nagradi prejela Etiopijka Tigist Assefa in Kenijec Kelvin Kiptum. Assefa je v Berlinu odtekla nov svetovni rekord v ženskem maratonu (2:11:53), Kiptum pa v Chicagu v moškem maratonu (2:00:35).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!