Kristjan Čeh v Münchnu evropski podprvak

Atletika 19. Avg 202221:35 > 23:301 komentar
Kristjan Čeh v Münchnu; Foto: Guliverimage

Ptujčan Kristjan Čeh je na evropskem prvenstvu v Münchnu dosegel novo odličje. Večji del finala v metu diska je vodil, potem pa ga je s petim poskusom presegel litovski najstnik, Mykolas Alekna. Zlato tako potuje v Litvo, Čeh pa je po letošnjem naslovu svetovnega prvaka dodal srebrno kolajno z evropskega prvenstva.

Prvi met se je Ptujčanu povsem ponesrečil. Disk je aktualni svetovni prvak zalučal le nekaj čez 50 metrov in takoj prestopil krog ter dočakal rdečo zastavo.

V drugem se je zbral in na spolzkih tleh disk poslal najdlje. V isti seriji se je tik za Čehom uvrstil mladi Litovec, Mykolas Alekna, ki je “orodje” vrgel 67 metrov in 26 centimetrov daleč.

Po dveh serijah je tretji Lawrence Okoye z metom 67,14 metra. Britanec je dosegel svoj najboljši izid sezone.

Poleg svetovnega prvaka, ki velja za prvega favorita tega evropskega prvenstva, so kandidati za medalje še Litovca Andrius Gudžius in Mykolas Alekna, Šved Daniel Stahl ter Avstrijec Lukas Weisshaidinger.

Izidi finala, disk:

1. Mykolas Alekna  69,78 metra
2. Kristjan Čeh (Slo) 68,28 m
3. Lawrence Okoye (VBr) 67,14 m

V tretjem poskusu je najboljši svetovni metalec diska svoj izid še popravil. Disk je poslal 67,81 metra daleč in s tem utrdil vodstvo, Alekna je vrgel slab meter manj.

Najstnik presenetil z rekordom

Ptujčan je po tretji seriji, ko mu je ostalo le še sedem konkurentov za zlato, disk vrgel 67,64 metra in bil v četrtem poskusu gladko najdaljši. V tem stadiju finala se je Slovencu še najbolj približal Šved, Daniel Ståhl, ki je bil več kot štiri metre krajši.

V peti seriji je 19-letni Mykolas Alekna poskrbel za met, ki je šokiral. Vrgel je rekord evropski prvenstev (69,78 metra) in svoj drugi najboljši izid kariere. Čeh je v petem poskusu sicer izboljšal svoj rezultat (68,28 metra), a se v zadnjo serijo podal kot drugo uvrščeni.

Alekna mlajši evropski prvak; Foto: Guliverimage

V zadnji seriji je Ptujčan disk vrgel okoli 65 metrov daleč in prestopil ter premoč tokrat moral priznati mlajšemu Alekni. Naslednja misija:  olimpijsko zlato v Parizu 2024!

Pred največjo publiko doslej

“Pričakoval sem zlato, v kvalifikacijah sem dosegel tudi rekord prvenstev. Nisem razočaran, drugo mesto je le drugo mesto. To je tudi moje prvo EP,” je po tekmi povedal Čeh.

Že po kvalifikacijah je dejal, da rekord prvenstev v tem delu tekmovanja ne pomeni nič. “Če sem zadovoljen z uvrstitvijo, pa z meti nisem. Slabi sicer niso bili, ni pa bil tehnično dober zaključek izmeta, zato so bile daljave krajše. Nobenega meta nisem prav zadel.”

Za razliko od kvalifikacij, ko je avtomatično kvalifikacijsko normo dosegel kot prvi že s prvim metom, je finale začel z ničlo.

“Preveč sem bil nervozen in se mi je met povsem ponesrečil, ‘zahaklal’ sem ga. V drugi seriji je šlo bolje, a sem vedel, da to ne bo dovolj za zmago in tudi ni bilo. A mi nikakor ni uspelo, da bi res zelo popravil svoj dosežek. Kot da bi bil nek zid na 68 m in ni šlo dlje. Bilo je nekaj pritiska, bil sem v vlogi favorita, nastopil sem na največjem stadionu in pred največjo publiko doslej. Na SP Oregonu je bilo več kot pol manj gledalcev.”

Komentari

Vaš komentar