Kristjan Čeh s fantastičnim rekordom postal svetovni prvak

Atletika 20. Jul 20226:19 > 7:59 1 komentar
Kristjan Čeh. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliverimage

Kristjan Čeh je na svetovnem prvenstvu v atletiki v ameriškem Eugenu v metu diska osvojil zlato medaljo z 71,13 metra, rekordom prvenstev. To je šele druga slovenska zlata medalja in skupno šesta na dosedanjih osemnajstih SP. Doslej je bil zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009.

“Po drugem metu, ki je bil prek 69 m, sem si dejal le, da ne smem izgubiti medalje, pa katerakoli bo. Že pred tekmo sem si zastavil cilj, met čez 70 m in rekord prvenstev. Bilo je prek 71 m, sem si potem želel še več. Ampak ni šlo več. Je pa to moja prva članska medalja, in to zlata,” je bil po tekmi, ogrnjen s slovensko zastavo, vesel Čeh.

Na Haywardu Fieldu je bil razred zase. Še najbolj se mu je, tudi za prvo člansko odličje, približal Litovec Mykolas Alekna (69,27 m). Devetnajstletnik in lanski mladinski svetovni prvak je sin nekdanjega dvakratnega olimpijskega in dvakratnega svetovnega prvaka Virgilijusa Alekne.

Tudi bron je šel v Litvo, osvojil ga je nekdanji svetovni prvak in aktualni evropski prvak Litovec Andrius Gudžius (67,55 m). Četrti je bil s 67,10 m branilec naslova Daniel Stahl iz Švedske, tudi olimpijski zmagovalec iz Tokia.

Rezultati meta diska:

1. Kristjan Čeh (Slo) 71,13
2. Mykolas Alekna (Lit) 69,27
3. Andrius Gudzius (Lit) 67,55

Čeh je ime dva meta prek 70 m, edini je presegel to mejo in se povsem približal državnemu rekordu 71,27 m, s katerim je v Birminghamu 21. maja letos na diamantni ligi prešel na deseto mesto v zgodovini.

Ponoči sta nastopili tudi Lia Apostolovska in Agata Zupan. Prva je v finalu skoka v višino zasedla 12. mesto z 1,89 metra. Druga pa je bila v kvalifikacijah teka na 400 metrov z ovirami 32. in se ni uvrstila v polfinale.

Čehovo izjemno leto

Ptujčan je na letošnji diamantni ligi neporažen, praktično na vseh tekmah se je gibal okrog magične meje 70 m in je bil tudi v očeh tujih strokovnjakov in medijev favorit kot prepričljivo najboljši metalec diska dosedanjega dela sezone.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliverimage

Pred prvenstvom v ZDA je nastopil je le na dveh velikih članskih tekmovanjih, 31. mesto je osvojil še na SP v Dohi leta 2019. Ima pa dve zlati medalji z EP do 23 let in srebro s sredozemskih iger v Tarragoni 2018, letos v Alžiriji na SI ni nastopil.

Na evropskem prvenstvu avgusta v Münchnu bo debitant, zaradi pandemije novega koronavirusa so prvenstvo pred dvema letoma v Parizu odpovedali in ga niso nadomestili, pred štirimi leti v Berlinu pa Čeh še ni nastopil.