Fantastični dosežki, ki si zaslužijo globok priklon

Atletika 26. Jul 20227:00 0 komentarjev
Najboljši rezultat prvenstva je uspel zmagovalcu teka na 200 metrov Noahu Lylesu. FOTO: Guliverimages.

Letošnje svetovno atletsko prvenstvo v Eugenu v ZDA, ki ga je bilo konec v nedeljo, je bilo eno boljših do zdaj. Postreglo je s kupom fantastičnih rezultatov. Videli smo tri svetovne rekorde in kar 13 rekordov prvenstev. Enega je v metu diska dosegel tudi Kristjan Čeh, čigar dosežka pa ne najdemo med najboljšimi desetimi rezultati tekmovanja, kar je le še en dokaz, kako dobro prvenstvo je za nami. Preverite, kdo je bil najboljši.

Točkovanje mednarodne atletske zveze, s katerim primerjamo rezultate vseh atletskih disciplin tako v moški kot ženski konkurenci, je leta 1979 ustvaril bolgarski statistik Božidar Spiriev. Madžarske tablice, kot jim pravijo v atletskem svetu, so leta 1982 postale uradno točkovanje mednarodne atletske zveze, pri kateri ga uporabljajo še danes, a se z leti glede na rezultate in dosežke spreminja. Nazadnje se je to zgodilo v začetku letošnjega leta, kar je bila prva sprememba po petih letih.

1331 točk: 200 m moški

Svetovni prvak z zadnjega prvenstva v Dohi leta 2019 Noah Lyles je ubranil naslov svetovnega prvaka v enem najhitrejših final z velikih tekmovanj, v katerem je Američan s časom 19,31 popravil 26 let star ameriški rekord legendarnega Michaela Johnsona, ki je leta 1996 na olimpijskih igrah v Atlanti tekel takratni svetovni rekord 19,32.

Kako dober je rezultat 25-letnega Američana, priča dejstvo, da sta od njega do zdaj hitreje tekla le dva atleta. Jamajčan Usain Bolt, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Berlinu tekel svetovni rekord 19,19, in njegov rojak Yohan Blake, ki je leta 2011 tekel 19,26.

Lylesov ameriški rekord je tudi četrti najhitrejši tek na 200 metrov, Bolt je hitreje od njega tekel še v finalu olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu, kjer je v cilj prišel v času takratnega svetovnega rekorda 19,30. Atletski svet se sprašuje, ali je Boltov rekord, ki se je donedavnega zdel nedosegljiv, ogrožen. Mnogi so prepričani, da je. Sploh zato, ker je tretjeuvrščeni z letošnjega svetovnega prvenstva, komaj 18-letni Američan Erriyon Knighton letos tekel sijajnih 19,49.

Mondo Duplantis. FOTO: Guliverimages.

1325 točk: skok s palico, moški

Mondo Duplantis je potrdil prevlado v skoku s palico in še petič, že tretjič letos, postavil svetovni rekord, ki v tej disciplini velja na prostem in v dvorani. Preskočil je 621 centimetrov in za neverjetnih 27 centimetrov premagal drugouvrščenega Američana Chrisa Nilsena. Razlika med svetovnim podprvakom in prvakom je bila višja, kot je bila na koncu med dobitnikom srebra in zadnjeuvrščenim v finalu (24 centimetrov).

Švedski atletski superzvezdnik je v Oregonu prišel do tretje zlate medalje s članskih velikih tekmovanj na prostem. Lani je bil olimpijski, leta 2018 pa evropski prvak. Vmes je bil leta 2019 v Dohi tudi svetovni podprvak. Ob tem ima še dve medalji z dvoranskih velikih tekmovanj. Prvak je bil letos na dvoranskem svetovnem, lani pa na dvoranskem evropskem prvenstvu. Pri 22 letih lahko pričakujemo, da bo v atletskem svetu prevladoval še vrsto let in podrl še kup svetovnih rekordov.

Alison dos Santos. FOTO: Guliverimages.

1322 točk: 400 m ovire, moški

Eden najbolj spektakularnih obračunov letošnjega svetovnega prvenstva se je zgodil v moškem finalu teka na 400 metrov z ovirami, v katerem so se med seboj pomerili prvi trije z zadnjih olimpijskih iger in lastniki treh najboljših rezultatov v zgodovini te discipline na čelu z imetnikom lanskoletnega fantastičnega svetovnega rekorda (45,94) Karstenom Warholmom.

Norvežan je v finalu tokrat razočaral in bil šele sedmi, medtem ko je olimpijski podprvak in drugi najhitrejši človek v zgodovini teka čez nizke ovire, Američan Rai Benjamin, pristal na drugem mestu. Zmaga je pripadla tretjeuvrščenemu iz Tokia, Brazilcu Alisonu dos Santosu, ki je malo po dopolnjenem 22. letu starosti za več kot pol sekunde (51 stotink) popravil svoj lanskoletni osebni rekord in uprizoril tretji najboljši čas v zgodovini te discipline.

Sydney McLaughlin. FOTO: Guliverimages.

1312: 400 m ovire, ženske

Sydney McLaughlin je uspel svetovni rekord, za mnoge pa tudi najbolj spektakularen rezultat prvenstva, ki pa ga glede na točkovanje mednarodne atletske zveze najdemo šele na tretjem mestu.

Komaj 22-letna olimpijska prvakinja, ki je bila na svetovnem prvenstvu v Dohi pri vsega 19 letih svetovna podprvakinja, je v letošnjem finalu svoj lanskoletni svetovni rekord (51,41) popravila za skoraj sekundo in v cilj pritekla v času 50,68. Drugouvrščeno Nizozemko Femke Bol (52,27) je prehitela za več kot sekundo in pol.

Kako dober rezultat je uspel McLaughlin, potrjuje tudi dejstvo, da je svetovni rekord Rusinje Julije Pečonkine, ki je leta 2003 tekla 52,34, trajal kar 16 let, potem pa ga je mlada ameriška zvezdnica do danes izboljšala za več kot sekundo in pol.

Pa še en podatek, ki vzame sapo. S svetovnim rekordom, ki ga je dosegla v Eugenu, bi bila McLaughlin šesta v letošnjem finalu ženskega teka na 400 metrov. Brez ovir.

Ryan Crouser. FOTO: Guliverimages.

1297 točk: met krogle, moški

V moškem metu krogle smo videli obračun treh Američanov, ki so se razvrstili od prvega do tretjega mesta, najvišje pa je z rekordom svetovnih prvenstev prišel dvakratni olimpijski prvak Ryan Crouser.

Američan je prišel do prvega naslova svetovnega prvaka, na zadnjem prvenstvu je bil namreč srebrn, za zlato pa vrgel 22,94 metra. To je sicer šele njegov sedmi najboljši rezultat in 43 centimetrov manj od svetovnega rekorda, ki mu je uspel lani (23,37).

Finale je bil zelo napet, Crouser je zmagal s prednostjo petih centimetrov pred rojakom Joejem Kovacsom, a niti približno tako napet, kot je bil tisti pred tremi leti v Dohi. Tam je takratnega svetovnega prvaka Kovacsa in preostala dva – srebrn je bil Crouser, bronast pa Novozelandec Tomas Walsh – ločil en samcat centimeter.

Sherika Jackson. FOTO: Guliverimages.

1296 točk: 200 metrov, ženske

Shericka Jackson je imela do letošnjega svetovnega prvenstva z velikih tekmovanj že deset medalj, a nobene zlate posamične. Letos se je to spremenilo, 28-letna Jamajčanka je v Eugene prišla z rezultatom 21,55, ki ga je tekla mesec pred prihodom na prvenstvo in jo je uvrščal na tretje mesto večne lestvice.

Na svetovnem prvenstvu je Jacksonova v finalu tekla še deset stotink hitreje in v cilj prišla v času 21,45. Za rekordom legendarne Američanke Florence Griffith-Joyner, ki je na olimpijskih igrah daljnega leta 1988 v Seulu tekla 21,34, je zaostala za vsega enajst stotink.

Jacksonova je bila v Eugenu sicer še srebrna v teku na 100 metrov.

Shelly-Ann Fraser-Pryce. FOTO: Guliverimages.

1273 točk: 100 metrov, ženske

Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce je bila v teku na 200 metrov srebrna, na pol krajši razdalji pa sta z rojakinjo Jacksonovo zamenjali vlogi. Fraser-Pryce je do desete zlate medalje s svetovnih prvenstev prišla v slogu s časom 10,67 in šestimi stotinkami prednosti pred Jacksonovo.

Fraser-Pryce je prišla do petega naslova svetovne prvakinje v teku na 100 metrov, Jamajčanke pa so potrdile šprinterski primat. Osvojile so namreč vse tri medalje. Bronasta je bila Elaine Thompson-Herah, ki je lani v Tokiu osvojila olimpijski naslov. Tam je bila Fraser-Pryce druga, Jackson pa tretja.

Rezultat 10,67 je sicer šele tretji najboljši v karieri 35-letne veteranke Fraser-Pryceove v teku na 100 metrov (lani je tekla osebni rekord 10,63), a vseeno najhitrejši ženski tek na 100 metrov v zgodovini svetovnih prvenstev. Svetovni rekord Američanke Florence Griffith-Joyner 10,49 iz leta 1988 se zdi nedosegljiv.

Tobi Amusan. FOTO: Guliverimages.

1272 točk: 100 m ovire, ženske

Za eno največjih senzacij je v Eugenu poskrbela Nigerijka Tobi Amusan, ki na svetovno prvenstvo sploh ni prišla kot favoritka, potem pa tam osvojila naslov in pri 25 letih prišla do sploh prve medalje z največjih atletskih tekmovanj. Ob tem je postavila še svetovni rekord. Za kar osem stotink sekunde je v polfinalu popravila mejnik Američanke Kandre Harrison iz leta 2016. Tekla je 12,12.

Amusan je v finalu osupnila še bolj in v cilj s 17 stotinkami prednosti pred najbližjo zasledovalko. Na semaforju se je izpisal nov svetovni rekord 12,06, ki pa ne bo veljal. Imela je namreč rahlo preveliko pomoč vetra (+2,4 metra na sekundo), tako da ni ponovila podviga Britanca Jonathana Edwardsa, ki je kot edini do zdaj na enem svetovnem prvenstvu popravil dva svetovna rekorda.

Če bi čas 12,06 dosegla v regularnih razmerah, bi Amusan za svoj rezultat prejela še osem točk več (1280).

Yulimar Rojas. FOTO: Guliverimages.

1269 točk: troskok, ženske

Yulimar Rojas je v Eugene prišla z vsemi možnimi nazivi. Svetovni rekord? Da. Svetovna prvakinja? Prav tako, z zadnjih dveh prvenstev. Olimpijska prvakinja? Seveda. Svetovna dvoranska prvakinja? Tudi to, najboljša je bila na zadnjih treh prvenstvih, nazadnje letos v Beogradu. Venezuelka je v ZDA spet naredila, kar smo od nje pričakovali. Zlahka je prišla do tretjega naslova svetovne prvakinje v nizu.

26-letna atletinja, ki trenira pod vodstvom legendarnega kubanskega skakalca v daljavo Ivana Pedrosa, je v finalu letošnjega svetovnega prvenstva zmagala z rezultatom 15 metrov in 47 centimetrov. Drugouvrščeno je prehitela za več kot pol metra. Jamajčanka Shanieka Ricketts je pristala pri 14,89 metra.

Rojas je za tri centimetre zaostala za rekordom svetovnih prvenstev Ukrajinko Ineso Kravets (15,50) in skočila natanko 20 centimetrov manj od svojega svetovnega rekorda, ki ji je uspel na lanskoletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Kanadska štafeta 4×100 metrov. FOTO: Guliverimages.

1267 točk: 4×100 metrov, moški

Osmi najboljši rezultat letošnjega svetovnega prvenstva je uspel kanadski moški štafeti 4×100 metrov v postavi Aaron Brown, Jerome Blake, Brandon Rodney in Andre De Grasse, ki so v finalu uprizorili šprint življenja in za sedem stotink prehiteli favorizirane Američane.

Kanadčani so zmagali z državnim rekordom 37,48 in Kanadi prinesli prvo šprintersko zlato medaljo po nepozabni štafeti, ki je bila zlata na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti v postavi Donovan Bailey, Bruny Surin, Glenroy Gilbert in Robert Emsmie.

Kristjan Čeh na 11. mesto, komu vse je še uspel rekord?

Ob sedmih atletih in atletinjah, ki so se znašli na lestvici najboljših desetih najboljših rezultatov z letošnjega svetovnega prvenstva v Eugenu, jih je rekorde prvenstev doseglo še šest. Prvi je Slovenec Kristjan Čeh, čigar rezultat 71,13 metra v metu diska prinaša 1266 točk. Z njim se razvršča tik pod deseterico najboljših rezultatov z letošnjega prvenstva. Najdemo ga na 11. mestu.

Kristjan Čeh. FOTO: Guliverimages.

Rekorde prvenstev smo videli še v moškem (Etiopijec Tamirat Tola je tekel 2;05:36) in ženskem maratonu (Etiopijka Gotytom Gebreselase z rezultatom 2;18:11), v moški (zmagal je Italijan Massimo Stano s časom 2;23:14) in ženski hoji na 35 kilometrov (najboljša je bila Perujka Kimberly Garcia (2;39:16), rekord prvenstev pa je v  v teku na 3000 metrov z zaprekami uspel tudi Kenijki Norah Jeruto, ki teče za Kazahstan. Tekla je 8:53,02.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!